«Ο κ. Κασσελάκης κινείται σε ένα ασαφές τοπίο, δεν έχουμε ακούσει πολιτικές θέσεις», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν κάποιος θα εμπιστευόταν έναν ειδικευόμενο να τον χειρουργήσει. Ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές κατά του Νίκου Παππά, λέγοντας ότι όσα υποστήριξε οδήγησαν στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Σημείωσε επίσης πως «μας προβληματίζει ποιο θα είναι το κόμμα την επόμενη ημέρα». Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο ήταν ενάντια στο μισό κόμμα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Κληθείς να σχολιάσει τη στήριξη του κ. Παππά στην υποψηφιότητα Κασσελάκη: Ο καθείς όπως τ’ αντιλαμβάνεται, αν κάποιος βλέπει την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ- όπως έχουμε δει να εκφράζεται από αυτά που έχει πει ο κ.Κασσελάκης- μέσα από ένα ασαφές στίγμα με πολύ επικοινωνία και λίγο ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο δικαίωμα του να το κάνει. Αυτά θα τα κρίνει η ίδια η ζωή.

Θεωρώ ότι είναι ένα ραντεβού στα τυφλά διότι δεν έχουμε ακούσει πολιτικές θέσεις. Εγώ το έλεγα μετά το ’19 και το λεω περισσότερο μετά την τελευταία εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα κουβεντιάσουμε για τα αίτια της ήττας ή θα αναζητούμε το τζόκερ ή θα αναζητούμε έναν νέο Μεσσία ο οποίος ξαφνικά εντελώς μεταφυσικά θα πάει να αναμετρηθεί με τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη; Το δεύτερο δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, όποιοι δεν θέλουν να κάνουν μια ανάγνωση της πραγματικότητας, των βαθύτερων αιτιών, να την κατανοήσουν προσφεύγουν σε τέτοιου είδους μεταπολιτικές προσεγγίσεις. Δεν άκουσα από τον κ. Κασσελάκη πέρα από πολύ γενικά πράγματα τα οποία δεν μπορούν να οριοθετήσουν μια στοιχειώδη πολιτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ, κάτι συγκεκριμένο. Να σας πω ένα παράδειγμα, θα πήγαινε κάποιος ο οποίος έχει ένα μεγάλο καρδιακό νόσημα να κάνει μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς από έναν ασκούμενο;

ΔΗΜ.: Μήπως ο κ. Παππάς είναι η εγγύηση στον «ασκούμενο» κ. Κασσελάκη;

Ο κ.Παππάς έκανε μια πολύ πολιτική καμπάνια αλλά όμως αυτό που υποστήριζε ήταν η στρατηγική και η τακτική που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ήμουν από αυτούς που ζήταγα πρώτα απ’ όλα να αναζητήσουμε τις αιτίες της εκλογικής ήττας του ’19, να κάνουμε αυτοκριτική αν χρειάζεται. Δεν έγινε αυτό. Ζήταγα ένα συνεκτικό προγραμματικό σχέδιο το οποίο θα είχε αρχή, μέση και τέλος και όχι αντιφατικά πράγματα. Εγώ είχα διαφωνήσει με το να φύγουμε πέντε μήνες πριν τις εκλογές από τη Βουλή από τις ψηφοφορίες γιατί εξέπεμπε λάθος μήνυμα. Εγώ δεν είδα αυτούς τους 150 χιλιάδες που είχαν έρθει να ψηφίσουν Τσίπρα μια φορά σε μια διαδήλωση κατά της ακρίβειας. Όλα αυτά που λεω είναι μια σφοδρή κριτική πολιτική που δεν έχει κανένα προσωπικό χαρακτήρα γιατί αυτά τ’ έχω πει δημόσια στα όργανα.

ΔΗΜ: Άρα μας λέτε ότι ο Τσίπρας φταίει που πήγε 18% το κόμμα

Σας είπα το αποτέλεσμα επιλογών που προφανώς όποιος είναι ο πρώτος τη τάξει, εγώ που ήμουν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης του. Δεν μ’ ενδιαφέρει να προσωποποιήσω μ’ ενδιαφέρει να βγάλουμε τα ασφαλή συμπεράσματα. Προφανώς μας προβληματίζει όλους για το ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα.

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση εκλογής του κ.Κασσελάκη: Κάνουμε τα πάντα για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πολλοί και στη σωστή κατεύθυνση αν από εκεί και πέρα η ζωή τα φέρει αλλιώς αυτό ισχύει για τον οποιονδήποτε. Εμένα μ’ ενδιαφέρει η πορεία αυτού του χώρου, μ’ ενδιαφέρει η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά, θεωρώ ότι την έχει ανάγκη η κοινωνία και δεν είμαι διατεθειμένος να προσχωρήσω στα θολά νερά οποιουδήποτε ερμαφρόδιτου σχήματος.

Αναφορικά με το debate: Εγώ θέλω διάλογο δεν θέλω debate, debate γίνεται στους αντιπάλους εκτός τελικά αν ο κ. Κασσελάκης έρχεται με μια διάθεση χωριστική διότι η τοποθέτηση του που είδα στο διαρκές συνέδριο ήταν μια τοποθέτηση ενάντια σχεδόν στο μισό κόμμα. Άρχισε να λεει για αυτούς που υπονομεύσαν τον Τσίπρα που τα ήξερε ο κ. Κασσελάκης αυτά του τα είπε ο κ. Πολάκης και τα είπε; Εγώ ξέρω ότι πολλοί προσπάθησαν να αντλήσουν εσωκομματική υπεραξία γύρω από τα παντελόνια του Τσίπρα και απέφυγαν μια επί της ουσίας συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα και από την άλλη αυτό που με θλίβει και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά αυτού του χώρου είναι ότι ενώ επίσημα δεν γίνονται σοβαρές συζητήσεις στο διαδίκτυο υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος. Αυτό είναι κοινωνικό φαινόμενο πια δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμώ λοιπόν να κονταροχτυπιόμαστε όταν διαφωνούμε μπροστά στον κόσμο ανοιχτά με επιχειρήματα αλλά δεν είμαι με την τοξικότητα, και θα ήθελα να δω και τις δύο πλευρές που πάνε στο δεύτερο γύρο να την καταδικάζουν.