«Μεγάλη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών το 2023, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμη», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
Τόνισε πως σε όλη τη χώρα φιλοξενούνται 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σημείωσε πως το μεταναστευτικό θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε πως η Ελλάδα θέλει η Τουρκία να παίρνει πίσω όσους μετανάστες έρχονται παράνομα στη χώρα μας, ενώ σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ είπε πως έχει δρόμο μπροστά του για να γίνει αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για το μεταναστευτικό: Έχουμε μεγάλη αύξηση μέσα στο ’23, είχαμε ήδη το 2022 έναν διπλασιασμό των ροών σε σχέση με το ’21 που ήταν πολύ χαμηλά εξαιτίας και του κορονοϊού. Έχουμε επιστρέψει σε μια μεταπανδημική αναταραχή που έχει να κάνει με το Σαχέλ, που έχει να κάνει με την Τουρκία και την οικονομική της κρίση και έχουμε αυξημένες ροές. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απολύτως διαχειρίσιμη δεν έχουμε τα ζητήματα που βλέπουμε στην Λαμπεντούζα με τις 130 χιλιαδες αφίξεις φέτος στην Ιταλία. Έχουμε ένα σύστημα πρώτης υποδοχής με κέντρα υποδοχής και διαδικασίες ασύλου γρήγορες, αποτελεσματικές και ανθρώπινες ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά στη χώρα μας σήμερα φιλοξενούνται περίπου 25 χιλιάδες, στα νησιά είναι κάτω από 10 χιλιάδες. Το μεγαλύτερο νούμερο είναι στη Λέσβο όπου παραδοσιακά για μια σειρά από λόγους διαχρονικά είναι στο επίκεντρο της λαθροδιακίνησης και των διακινητών και έχουμε ρίξει μεγάλη έμφαση στο Λιμενικό με αυξημένες περιπολίες.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί το μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Είναι κεντρικό θέμα, ήδη το έχει συζητήσει ο κ. Γεραπετρίτης με τον Φιντάν. Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα γύρω από αυτό για να φέρουμε μια νέα συμφωνία, συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό. Η Τουρκία είναι χώρα κλειδί, είναι ο μεγαλύτερος διεθνής κόμβος παράνομης μετανάστευσης σήμερα στον κόσμο. ...Υπάρχει μια προσπάθεια σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλάω πολύ τακτικά με την επίτροπο Γιόχανσον, έχουμε στη Θεσσαλονίκη 6-7 Οκτωβρίου τη συνάντηση των πέντε Μεσογειακών χωρών που έρχονται με πολύ βαριά ατζέντα ιδίως οι Ιταλοί και βεβαίως έχω και μια τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στην ημέρα με τον τούρκο ομόλογό μου προκειμένου να διερευνήσουμε μια συνεργασία ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού και πιο αποτελεσματικά προς όφελος όλων των πλευρών και της ίδιας της Τουρκίας αν και προς το παρόν η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνεργασία.

Ερωτηθείς ποιες κόκκινες γραμμές θα βάλει ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Εργοντάν για το μεταναστευτικό: Εμείς θέλουμε η Τουρκία να παίρνει πίσω όσους μετανάστες έρχονται στα νησιά μας παράνομα. Η Τουρκία έχει παγώσει την ευρωτουρκική κοινή δήλωση του ’16 από τον Φεβρουάριο του ’20 με πρόσχημα τον κορονοϊό και τώρα όσο αυτό δεν γίνεται θα έχουμε προβλήματα και ένταση.

Οι γερμανοί έχουν φέτος ρεκόρ αιτήσεων ασύλου και όπως έχω εξηγήσει και στο Βερολίνο ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο δεν μένει στο Αιγαίο χτυπάει στη συνέχεια και αλλού και άρα χρειαζόμαστε έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό που αυτή τη στιγμή δυστυχώς για μια σειρά πολιτικούς λόγους έχουμε δυσλειτουργίες στο συντονισμό.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το καλό κλίμα χωρίς ένταση, από το Φεβρουάριο και μετά χωρίς παραβιάσεις, χωρίς την επιθετική ρητορική που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα να προχωρήσει η θετική ατζέντα δηλαδή η οικονομική συνεργασία, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μεταναστευτικό. ...Ο Ερντογάν έχει κάνει μια στροφή, χρειάζεται τα χρήματα της Δύσης, πιέζεται οικονομικά, θέλει να αποφύγει το ΔΝΤ, θέλει να πάρει τα F16, θέλει μια σειρά από πράγματα αυτή η πορεία περνάει μέσα από την καλή σχέση με την Ελλάδα. Το ξέρει και ο ίδιος και αυτο δίνει μια δύναμη στα επιχειρήματά μας.

Οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες έχουν μπει εδώ και δεκαετίες, δεν είναι του Μητσοτάκη είναι της χώρας, είναι ότι τα ζητήματα κυριαρχίας δεν τίθενται απολύτως σε καμία διαπραγμάτευση από εκεί και πέρα το διεθνές δίκαιο προβλέπει και επιβάλει διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση. Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ιδίως της ΑΟΖ, περνάει μέσα από μια διαπραγμάτευση αν αυτή αποτύχει υπάρχει το εργαλείο που λέγεται Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου εκεί θέλουμε να πάμε αν δεν τα καταφέρουμε που πιστεύω ότι είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε διμερώς.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύουν τα νησιά μας να γίνουν Ιταλία το επόμενο διάστημα: Όχι τα νησιά μας δεν θα γίνουν Λαμπεντούζα. Προφανώς υπάρχει ζήτημα για αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες της ελάφρυνσης του βάρους, των γρήγορων διαδικασιών και το Λιμενικό που έχει την κύρια ευθύνη της φύλαξης των συνόρων κάνει τα δέοντα. Δεν θα ζήσουμε ούτε το ’15 ούτε το ’19 αυτό είναι βέβαιο.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι καλές οι δημοκρατικές διαδικασίες στα κόμματα και να υπάρξει ένας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα και το κοινοβουλευτικό πολιτικό παιχνίδι του διαλόγου και της κριτικής. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά του για να μπορέσει να ξαναγίνει αξιόπιστος ως Αξιωματική Αντιπολίτευση πολλώ δε μάλλον ως κυβερνητική εναλλαγή.