Μία μία μετράνε τις ψήφους τα επιτελεία των δύο διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την κάλπη που ανέδειξε νικητή του Στέφανο Κασσελάκη.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να γυρίσει, καθώς τους δύο υποψήφιους χωρίζουν εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί, αν και από το επιτελείο της υποψήφιας προέδρου ισχυρίζονται ότι όλα είναι ανοιχτά.

Όλα δείχνουν όμως ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν τα 40.000 ενεργά μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία δεν πήγαν στις πρώτες εκλογές να ψηφίσουν, έχουν ωστόσο το δικαίωμα να το πράξουν αυτή την Κυριακή.

Το ζητούμενο είναι αν και πόσα από αυτά τα μέλη θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τα δύο επιτελεία.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει με την καμπάνια που θα κάνει τις επόμενες ημέρες να πείσει τους νέους ψηφοφόρους που έφτασαν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν να το επαναλάβουν.

Θυμήθηκε τον Τσίπρα

Η Έφη Αχτσιόγλου δίνει τη μάχη της ανατροπής με όπλο της τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με επίκληση στην ιστορία και στους αγώνες της Αριστεράς που πρέπει να διασωθούν, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα συσπειρώσει γύρω της ένα κομμάτι ψηφοφόρων που δεν πήγαν στην πρώτη κάλπη να την ψηφίσουν. Παράλληλα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη δήλωσή της μετά την ήττα της έξω από την Κουμουνδούρου αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πάντα οι αναφορές της στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγες και προσεκτικές.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν στην Έφη Αχτσιόγλου να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, αναγνωρίζοντας την ήττα της, καθώς η διαφορά ανάμεσα στην ίδια και τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν μεγάλη. Της επεσήμαναν μάλιστα ότι συνήθως στον δεύτερο γύρο το ρεύμα των ψηφοφόρων πηγαίνει με τον νικητή και άρα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μία επώδυνη ήττα. Η ίδια αρνήθηκε πάντως και επέμεινε ότι θα δώσει τη μάχη με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.

«Συμβιβαστική» λύση στο θέμα βρήκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος. «Είναι αναγκαίο να πάμε σε δεύτερο γύρο;», αναρωτήθηκε και ζήτησε να υπάρξει σχετική συνεννόηση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, ώστε ο πρώτος να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή. «Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, επιβραβεύτηκαν από ένα πολύ μεγάλο εκλογικό σώμα, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. Ζητώ να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να μην τραυματιστεί η ενότητα στις μέρες μέχρι τον δεύτερο γύρο», σημείωσε.

Η Έφη Αχτσιόγλου το βράδυ των εκλογών έδειξε πάντως αποφασισμένη να παλέψει για τη νίκη επιτιθέμενη στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων», είπε, δείχνοντας τον τρόπο που θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Το γάντι σήκωσε ο Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας τη για αλαζονεία, γιατί όπως έγραψε σε ανάρτησή του «μας είπε πως το 46%-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή». Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δηλαδή 13.156 ψήφους, οι οποίες θα προστεθούν στις 53.292 που πήρε η υποψήφια πρόεδρος.

Πληροφορίες ωστόσο θέλουν να υπάρχουν μετακινήσεις και από το «στρατόπεδο» Τσακαλώτου προς την πλευρά Κασσελάκη. Ιδιαίτερα τα στελέχη και οι βουλευτές της Κρήτης που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγεται ότι κατευθύνονται προς το «στρατόπεδο» Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος πήρε ποσοστό 1,3%, αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε καταγγείλει φαινόμενα «εκφυλισμού» της πολιτικής, στοχεύοντας προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ποικίλες αντιδράσεις

Το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, όπως ήταν φυσικό, έφερε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα και στη δεύτερη Κυριακή είπε: «Με το ποσοστό που πήρε ο κύριος Κασσελάκης, προφανώς πηγαίνει με τους καλύτερους όρους στον δεύτερο γύρο, αλλά ο κόσμος θα κρίνει. Θα σας βάλω και μία παράμετρο, η οποία δεν έχει αναφερθεί. Περίπου 40.000 μέλη, ήδη εγγεγραμμένα, δεν προσήλθαν σε αυτή τη διαδικασία. Από αυτούς που είχαν γραφτεί στο κόμμα μέχρι και πριν από έναν μήνα. Αυτό κατ’ αρχάς είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα».

Ο Γιώργος Τσίπρας από την πλευρά του επεσήμανε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης έφερε τα 146.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στην αναγκαία πορεία μετασχηματισμού μετά το 2019, την οποία είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο βράδυ των εκλογών και είναι κάτι το οποίο έστω και τώρα μπορεί να ξεκινήσει να γίνεται και το εκπροσωπεί καλύτερα ο κύριος Κασσελάκης».

Ο Κώστας Μπάρκας σχολίασε το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι στη Βουλή, λέγοντας ότι «με προβληματίζει, διότι δεν θα έχει παρουσία στη Βουλή. Η Βουλή είναι νεοεκλεγμένη, φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης εκ του αποτελέσματος έχει μια δυναμική που θα του δώσει τον αέρα των τεσσάρων ετών».

Η Έλενα Ακρίτα, σχολιάζοντας τα σενάρια της διάσπασης, είπε ότι «δεν δαιμονοποιώ τη διάσπαση τόσο πολύ. Όχι μοιρολατρικά “que sera sera”, αλλά πιστεύω ότι αν είναι υγιές, έχει ξαναγίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Λαφαζάνη και δεν πάθαμε τίποτα εδώ που τα λέμε. Παρ’ όλα αυτά, οι διασπάσεις δεν είναι πάντα για κακό, όπως όταν η γατούλα κάνει κακάκια και τα κρύβει κάτω από το χαλί - γιατί, κακά τα ψέματα, έχουμε κακάκια κάτω από το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ, το λέω ευθαρσώς!».

«Φρέσκο προϊόν» που πουλάει χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει δρόμο μπροστά του.

«Μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά, αλλά μέχρι τώρα ήταν αυτό το φρέσκο προϊόν. Το βγάλαμε στην αγορά και μια χαρά είναι το προϊόν και δεν το λέω ούτε σκωπτικά ούτε ειρωνικά. Είναι μεγάλη επιτυχία του, αυτή την ώρα που το πέτυχε, αυτό το οποίο πέτυχε και το πέτυχε με αξιοπρέπεια. Έχει όμως δρόμο ακόμα».

Ωστόσο ο κ. Λούλης σημείωσε ότι «θα ήταν λάθος του να μην το χτίσει πιο συγκροτημένα και, θα έλεγα, πιο ώριμα στη διάρκεια της εξέλιξης. Αλλά αυτό θα το έλεγα σε οποιονδήποτε αρχηγό ο οποίος πετυχαίνει κάτι καλό».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/9