O Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, τόνισε πως: «τις ώρες που ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει την απόλυτη καταστροφή και προσπαθεί, κυριολεκτικά, βουτηγμένος μέσα στη λάσπη να χτίσει ξανά τη ζωή του παίρνοντας κουράγιο και δύναμη από τη συγκλονιστική λαϊκή αλληλεγγύη, εσείς της κυβέρνησης φέρνετε στη Βουλή αυτό το νέο τερατούργημα».

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι το νήμα που «ενώνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις συνέπειες από τις πλημμύρες που πληρώνει ο λαός είναι η βαρβαρότητα αυτού του δρόμου ανάπτυξης που αυξάνει διαρκώς την εκμετάλλευση και την απανθρωπιά και μέσα από την καταστροφή όσων φτιάχνει με κόπο ο ελληνικός λαός αναζητά νέες αγορές, νέες επενδυτικές ευκαιρίες, περισσότερα κέρδη δηλαδή γι’ αυτούς που υπηρετείτε».

Σημείωσε, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «την ώρα που απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία του λαού, ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα των “φυσικών καταστροφών” επιβάλλει νέους φόρους, νέα βάρη, νέα χαράτσια στο λαό, την ίδια ώρα που επιχειρεί να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο».

Αναφέρθηκε στην «περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, της Υγείας, στη νέα φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους» καθώς και «στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των ακινήτων που δρομολογείται φορτώνοντας νέα χαράτσια σε λαϊκά νοικοκυριά και στέλνοντας νέα μεγάλη πελατεία στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών».

«Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, αυτό το ταξικό κράτος πετάει από πάνω του την ευθύνη για την προστασία του λαού. Του λέει να πληρώσει και τα σπασμένα αν πνιγεί η καεί εξαιτίας της συνειδητής εγκληματικής πολιτικής που όλοι σας ο ένας μετά τον άλλο ως κυβερνήσεις και υπουργοί υλοποιείτε. Με οδηγό τα φιρμάνια της ΕΕ και τη συνδρομή των εκλεκτών σας στους δήμους και τις περιφέρειες αυτή η εγκληματική πολιτική θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του περιβόητου “κόστους-οφέλους”» είπε.

Κάλεσε την Βουλή να ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ για την μονιμοποίηση των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας χωρίς πολλή συζήτηση και χωρίς πολλές αντιδράσεις και επισήμανε την σημερινή απεργιακή απάντηση των εργαζομένων.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «ξαφνική πρόθεση» της κυβέρνησης να συζητήσει για τις τριετίες, «έχει στόχο να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στην άγρια λιτότητα που φέρνει και επιχειρείται ο συμβιβασμός με αυτήν μπροστά στον άγριο χειμώνα με τη μεγάλη ακρίβεια που ήδη έχει ισοπεδώσει το λαϊκό εισόδημα».

Είπε, ακόμα, ότι τα «κυβερνητικά ψέματα όσον αφορά τις τριετίες κατέρρευσαν ακόμα περισσότερο με τη χθεσινή τροπολογία που δημιουργούν το έδαφος για την οριστική αναστολή τους», πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε δική του τροπολογία και υπογράμμισε ότι οι τριετίες πρέπει να επανέλθουν ολόκληρες και αναδρομικά, χωρίς προϋποθέσεις και “κόφτες” για να στηριχτεί ουσιαστικά το εργατικό-λαϊκό εισόδημα.

Κάλεσε τη Βουλή να κάνει δεκτή την σχετική πρόταση νόμου που το ΚΚΕ έχει καταθέσει τρείς φορές. Είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων γιατί «όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως είναι μια νέα παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο κατά παραγγελία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, «πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του 8ωρου, η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας με εργαλείο την “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” που θα επιβάλλεται με ατομικές δήθεν “συμφωνίες”, προϊόν των εργοδοτικών απειλών και εκβιασμών».

«Ταυτόχρονα προχωράτε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους» είπε και πρόσθεσε: «Έχετε το θράσος να τα παρουσιάζετε όλα αυτά ως δήθεν “φιλεργατικά”: Το εβδομαδιαίο 78ωρο, την κατάργηση της υποχρέωσης για την προαναγγελία των υπερωριών, την κατάργηση του 5νθημέρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα διαρκούς ή μη αδιάκοπης λειτουργίας, το νέο ανάλγητο καθεστώς της “διευθέτησης” και μαζί φυσικά με όλα αυτά την απαραίτητη για την εργοδοσία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

«Κι αφήστε αυτά τα «κουλά», ότι δήθεν με το νομοσχέδιό σας προστατεύεται η εργασία. Στα σίγουρα, αυτό που προστατεύετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα δικά τους κέρδη» υπογράμμισε. Επισήμανε ότι παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης «εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στα οποία δεν παρεμβαίνουν μόνο κομμουνιστές ή το ΠΑΜΕ, όχι μόνο εναντιώθηκαν στα μέτρα του νομοσχεδίου, αλλά βρίσκονται και στον απεργιακό αγώνα σήμερα».

Είπε ότι όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, έτσι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν βάλει χέρι στο σταθερό εργάσιμο χρόνο και έχουν φέρει νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ επισήμανε ότι «η ΕΕ είναι η πρώτη που νομοθέτησε τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, ανάβοντας πράσινο φως στις κυβερνήσεις για την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ».

«Η ουσία είναι μία: Όταν ξεφεύγουν τα όρια του ημερήσιου χρόνου εργασίας, καμία μελλοντική διευθέτηση χρόνου εργασίας δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ανθρώπινες αντοχές που σπαταλούνται σε ένα 24ωρο» τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το νομοσχέδιο επιχειρεί να νομιμοποιήσει το χάος των συμβάσεων της ευελιξίας, δημιουργώντας το έδαφος για ακόμα περισσότερη “ευκαιριακή” απασχόληση, με κάθε είδους σύμβαση του ποδαριού».

Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο «ανοίγει διάπλατα η πόρτα στην αύξηση της εντατικοποίησης, σε χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε καθεστώς εργολαβιών», και ταυτόχρονα «παραδίδεται η δυνατότητα του καθορισμού των όρων δουλειάς μονομερώς στον εργοδότη, με βάση τις ατομικές συμβάσεις».

Επισήμανε ότι «δεν είναι ελεύθερη η απόφαση ενός εργαζόμενου να μη δεχτεί εργοδοτικούς όρους που είναι δυσμενείς για την εργασία και τη ζωή του» κάτω από την απειλή της απόλυσής του αν δεν δεχτεί. «Η ελευθερία επιλογής σε κάθε εργαζόμενο συμπιέζεται από την τεράστια δεξαμενή των ανέργων που περιμένουν για εργασία, των ανέργων που ανακυκλώνονται συνεχώς και σε μικρά χρονικά διαστήματα. Η δουλειά ως τα 74 έτη, μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που φέρατε ντάλα καλοκαίρι, με την πρόφαση της συμπλήρωσης των ενσήμων για εργαζόμενους που δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική ομολογία, πως η επιλογή για έναν εργαζόμενο να δουλεύει ως τα γεράματα, δεν είναι ελεύθερη, αλλά είναι εξαναγκασμός» πρόσθεσε.

«Ως επιστέγασμα του αντιδραστικού περιεχομένου του νομοσχεδίου, φέρνετε τη σχεδόν πλήρη ποινικοποίηση της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, με την εισαγωγή προστίμων, ποινών φυλάκισης κατά εργαζομένων που αγωνίζονται για το δίκιο τους, φτιάχνοντας ήδη προκαταβολικά και τις κατηγορίες» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι «να είστε σίγουροι πως όλα αυτά τα μέτρα θα τα ακυρώσουν στην πράξη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, με τη στάση τους μέσα στους χώρους δουλειάς».

«Σύγχρονο δικαίωμα σήμερα δεν είναι να βάλουμε φίλτρα στην σκλαβιά που φέρνετε, ούτε να κάνουμε διορθωτικές προτάσεις για το αν θα φοράμε τη μπάλα του φυλακισμένου στο δεξί ή το αριστερό πόδι. Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος, εργαζόμενη να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του. Ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είμαστε στο 2023. Δεν επιτρέπεται οι ανάγκες του λαού μας να συμπιέζονται στις δαγκάνες των κερδών των λίγων. Δε ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να μπορούμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας» υπογράμμισε καταλήγοντας ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.