Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδεψε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής (για την Ελλάδα) με συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. 

Η επανέναρξη των συνομιλιών για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό στηρίζεται από την Ελλάδα, επανέλαβε στο γ.γ. του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενθαρρύνοντάς τον να συνεχίσει τις προσπάθειες, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στην Κύπρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ



Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την Κλιματική Αλλαγή, τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και για το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. 

«Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για την κλιματική κρίση: «Να επιταχύνουμε τη δράση μας προς την επίτευξη των στόχων όλων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα τα καταστήσει ως τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Προτείνω παγκόσμια συμμαχία. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. «Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο “Daniel” προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη. Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Ακούστε την Ελλάδα για το νούμερο 112. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Σχετικά με την παράνομη μετανάστεση ανέφερε ότι «η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο (…) Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς. Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξητική για άλλη μία φορά. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα, για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ανέφερε πως «έχουμε κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα». «Θέλω να μιλήσω για τις σχέσεις με την Τουρκία και να το κάνω κοιτάζοντας το μέλλον και όχι το παρελθόν. Είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό είναι κοινό πρόβλημα», είπε έπειτα ο πρωθυπουργός. «Έχουμε κάνει καλή πρόοδο στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες», εξήγησε και αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου. Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό τόνισε πως αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού».

Μίλησε, επιπλέον, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν παρατάμε την Ουκρανία, διότι τότε θα παρατούσαμε τις Αρχές που διέπουν τα Ηνωμένα Έθνη», σχολίασε. 

Έπειτα, συμπύκνωσε τον επίλογο της ομιλίας του: «Έχω το προνόμιο να είμαι ο ηγέτης μιας μεσαίας χώρας, η οποία κάνει το καλύτερο δυνατό για να λύνει περίπλοκα μαζικά προβλήματα».