Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
sakkellaropoulou908098
Πολιτική

Ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος θα απονεμηθεί, μετά θάνατον, στα δύο αδέλφια που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος θα απονεμηθεί σύμφωνα Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην κηδεία της Άντζελας – Μόιρας και του Φιλίπ – Αντώνη Μανδαλιού. Είναι τα δύο αδέλφια διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο των μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στα δύο αδέλφια θα απονεμηθεί, μετά θάνατον, ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος.

Πρόκειται για παράσημο της Ελλάδας, το οποίο καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1926 από την κυβέρνηση της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο Τάγμα του Γεωργίου Α’. Η απονομή του παρασήμου συνεχίστηκε και μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1935 (με τον Γεώργιο Β’), και συνεχίζει και μέχρι σήμερα.

Ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου) σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία.

Απονέμεται, επίσης, σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας. Ο μεγαλόσταυρος του Τάγματος απονέμεται συνήθως σε διατελέσαντες Υπουργούς, Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., Πρέσβεις και άλλες προσωπικότητες.

Τι είναι ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος

Το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους. Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες. Ο αστέρας είναι αργυρός με οκτώ ευθείες ακτίνες. Η ταινία του τάγματος έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926 – 1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού «Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι» (σ.σ. αναγεννιέμαι από τη στάχτη μου). Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935 – 1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε το βασιλικό στέμμα. Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλέως. Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε το στέμμα, ενώ η αντιστροφή πλευρά έχει το εθνόσημο της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.