Η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη ως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την ευκαιρία στον Νίκο Παππά, να παίξει κεντρικό ρόλο στο εσωτερικό του κόμματος το επόμενο διάστημα, αποτελώντας ένα από τα βασικά στελέχη της νέας προεδρικής «φρουράς».
Δίπλα του σε αυτή τη διαδικασία θα βρεθούν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Άννα Βαγενά, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης
Ο Νίκος Παππάς, αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο, καθώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού. Ακόμα έχει μεγάλες δυνάμεις μέσα στην ΚΕ -είναι πάντα ο σύνδεσμος του κόμματος με το προεδρικό στρατόπεδο- καθώς το επόμενο διάστημα το όργανο αυτό θα κληθεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις τόσο για το συνέδριο όσο και για μία πιθανή αλλαγή των οργάνων.
Επίσης, ο Νίκος Παππάς μπορεί να αντικρούσει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που ενδεχομένως δεχθεί ο νέος πρόεδρος, καθώς γνωρίζει μέσα στην Κουμουνδούρου πρόσωπα και πράγματα.