Επιστροφή στη μάχη της καθημερινότητας και των μεταρρυθμίσεων είναι το σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πλούσιο σε επαφές, συναντήσεις και εξελίξεις τριήμερο του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, η επάνοδος στα καθ’ ημάς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμπίπτει και με την αντίστροφη μέτρηση για τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων δήμων επιφυλάσσουν εκ των πραγμάτων σημαντικά μηνύματα για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, μόλις λίγους μήνες μετά τον διπλό εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Με τον επαναπατρισμό, μάλιστα, του πρωθυπουργού αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων να οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα περιοδειών του σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, ιδίως σε αυτές που φαίνονται να οδεύουν στον δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισκεφθεί την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο, όπου οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι, Δημήτρης Πτωχός και Αλκιβιάδης Στεφανής, αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων και ισχυρούς «γαλάζιους» αντάρτες, τον νυν περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τον πρώην βουλευτή Αρκαδίας και πρώην περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη. Ακόμη τρεις περιφέρειες, όπου οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι αντιμετωπίζουν ισχυρές προκλήσεις, είναι η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα Ιόνια Νησιά, όλες υποψήφιες για πρωθυπουργική επίσκεψη στην τελική ευθεία πριν από την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου. Στο «γαλάζιο» επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι πως στις υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες η μάχη υπέρ των «γαλάζιων» υποψηφίων συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να κριθεί ακόμη και από τον α΄ γύρο.

Συνεδριάσεις για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επομένη έχει οριστεί η επίσης τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πλούσια θεματολογία. Πάντως, μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα δεν είναι άλλη από τη διαχείριση των εσχάτως αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ως προς τη διεθνή του διάσταση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι συμφώνησαν για μία πιο στενή συνεργασία σε διμερές επίπεδο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, την προηγούμενη Τετάρτη.

Η ελληνική πρωτοβουλία έχει στόχο να αφυπνίσει μεν τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και να βελτιώσει τα δεδομένα στο Αιγαίο, που ύστερα από πολλούς μήνες δείχνουν εκ νέου ανησυχητικά.

Η κυοφορούμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι η Άγκυρα επιδεικνύει διάθεση να συνεργαστεί αποτελεσματικότερα με την Αθήνα, ενώ η κυοφορούμενη συμφωνία, την οποία η Αθήνα θέλει να «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου, είναι σαφές ότι τελεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα.

Με την ενεργό εμπλοκή και του Βερολίνου, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επικείμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έξτρα χρηματοδότηση προς την Τουρκία, διευκολύνσεις σε ζητήματα, όπως η βίζα των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλου είδους κίνητρα. Ο στόχος προφανής: να δέχεται η Τουρκία τις επιστροφές, όπως αυτές περιγράφονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, να ενισχύσει την επιτήρηση στα δικά της σύνορα και να παρεμβαίνει αποφασιστικά ώστε να πατάσσει τα κυκλώματα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της.

Πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» αναφέρουν ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις ως προς τη διαχείριση της εσωτερικής διάστασης του προσφυγικού - και δη σε ό,τι αφορά την απορρόφηση μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 25/9/2023