Για τα σχολεία στη Θεσσαλία μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FM στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μακρή δήλωσε: «Είμαστε σε επιφυλακή γιατί οι ειδικοί προέτρεψαν να κλείσουν τα σχολεία, γιατί φοβούνται καιρικά φαινόμενα τα οποία θα είναι δυσμενή.

Τα σχολεία της Θεσσαλίας δεν είχαν ανοίξει, ήταν όμως έτοιμα, είχαν καθαριστεί από τους δήμους και ήταν και στατικά επαρκή και υγειονομικά ασφαλή και είχαμε προγραμματίσει αγιασμούς τη Δευτέρα, την Κυριακή το μεσημέρι, όμως οι υποδείξεις των ειδικών επέβαλλαν στους δημάρχους να ζητήσουν επί τρεις ημέρες να μη λειτουργήσουν τα σχολεία. Εμείς στο υπουργείο προφανώς είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις περιπτώσεις και αποφασίσαμε τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά θα κάνουν τηλεκπαίδευση από τη Δευτέρα γιατί τις προηγούμενες εβδομάδες πολλές περιοχές δεν είχαν δυνατότητα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, πολλά παιδιά δεν είχαν τακτοποιηθεί ακόμα με τις οικογένειές τους εκεί όπου τους φιλοξενούν. Είχαμε αποφασίσει με το υπουργείο να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα σχολεία, εκτός από μια περιοχή του Δήμου Ζαγοράς, η οποία θα έκανε τηλεκπαίδευση και θα συνεχίσει, στη οποία έχουμε δώσει 101 τάμπλετ. Ολες οι άλλες θα λειτουργούσαν διά ζώσης. Απλώς, τα νεότερα δεδομένα του καιρού επέβαλαν την τριήμερη αυτή αναβολή.

Τα παιδιά, με πολλές δωρεές που έχουν γίνει, έχουν προμηθευτεί σχολικό εξοπλισμό και αποκαταστάθηκε ο εξοπλισμός που έχει καταστραφεί στις σχολικές μονάδες που θα λειτουργούσαν, με πλήρη καθαριότητα - ένα θερμότατο ευχαριστώ στις καθαρίστριες, που πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους και ήταν τα σχολεία άψογα. Ψυχολογική υποστήριξη έχει γίνει σε γονείς, διευθυντές και στα παιδιά και ατομικά και ομαδικά και θα γίνεται και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.      

Αν όλα πάνε καλά, τα σχολεία θα αρχίσουν ξανά να λειτουργούν. Αυτή είναι η φροντίδα μας και αυτή είναι και η διάθεσή μας, αλλά εκπτώσεις στην ασφάλεια των παιδιών δεν μπορούμε να κάνουμε και, όταν οι ειδικοί συνιστούν αποχή από τη διά ζώσης διδασκαλία, εννοείται ότι αυτό επιβάλλεται».

Αναφορικά με τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές μαθητές, η κ. Μακρή σημείωσε: «Λίγη σημασία έχει το αν γίνονται κατά τη διάρκεια του σχολείου ή γίνονται στο προαύλιο του σχολείου ή εκτός του σχολείου. Είναι ανήλικα παιδιά τα οποία έχουν μια συμπεριφορά αποκλίνουσα. Ο νόμος πράγματι είχε ψηφιστεί και έδινε μεταξύ των άλλων τη δυνατότητα: υπάρχουν και ο εκπαιδευτικός σύμβουλος σχολικής ζωής, υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι υπάρχει και μια πλατφόρμα στην οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα και ανώνυμα να καταγγέλλουν. Είναι ένα φαινόμενο πάρα πολύ σύνθετο, είναι σημεία των καιρών, πάντοτε υπήρχε βία όχι σε αυτό το βαθμό, όχι σε αυτή την έκταση και με αυτή την σφοδρότητα... Δεν είναι απλώς δυσάρεστο, είναι κάτι που πρέπει, όσο γίνεται, να χτυπηθεί στη ρίζα του. Δεν πιστεύω ότι θα μηδενιστεί, πουθενά δεν μηδενίστηκε. Αλλά η ευθύνη της Πολιτείας είναι να το περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο και να προστατεύσει τα παιδιά τα οποία πέφτουν θύματα βίας, αλλά επίσης να πάρει μέτρα για τα παιδιά που είναι θύτες».