Στη Μάλτα, στο κέντρο της θάλασσας της Μεσογείου, συγκεντρώνονται απόψε οι ηγέτες των εννέα ευρωμεσογειακών κρατών -μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη-, την ώρα που η ανησυχία για το Μεταναστευτικό και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχει ενταθεί, ιδίως δε μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Διαβάστε εδώ: Μέγαρο Μαξίμου: Μεταρρυθμίσεις, ακρίβεια, πλημμύρες, Τουρκία και Μεταναστευτικό στην ατζέντα της κυβέρνησης

Μάλτα: Η ατζέντα της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου

Το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η συζήτηση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο με τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και με την Ουκρανία είναι τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU-MED9) σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας.

Το Μεταναστευτικό αναμένεται, μάλιστα, να συζητηθεί, με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και με την εξωτερική του διάσταση, που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσογείου.
 

Ο Μητσοτάκης ανέδειξε Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση και στον ΟΗΕ

Τη διάσταση αυτή, των δίδυμων κρίσεων –μεταναστευτικής και κλιματικής-, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος, είχε αναδείξει, όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Πολλαπλά μηνύματα για Τουρκία, Κύπρο, Μεταναστευτικό - Προτείνω παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική αλλαγή

Εκεί είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της EU-MED9, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε., που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστολή στους ηγέτες της EU-MED9 για συντονισμό των χωρών του Νότου

 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της EU-MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος), ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

Ακολουθεί, εξάλλου, αυτή την Τρίτη η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η Άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα της Ισπανίδας και στο τέλος Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
 
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.
 
Οι ηγέτες των εννέα κρατών-μελών της Ε.Ε. που συνέρχονται σήμερα στη Μάλτα αναμένεται να τοποθετηθούν και πάνω στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.
 
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη διάσταση: Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις, όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.