Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε μια απάντηση εφ’ όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων.

«Δεν είμαστε σε επιλογή έντασης αλλά συναίρεσης με απαρέγκλιτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και επανέλαβε την πάγια θέση πως η Ελλάδα επιδιώκει συνθήκες ήρεμων νερών στο Αιγαίο, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπέτριτης απάντησε στις επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα και του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία. Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας για τις συναντήσεις που προηγήθηκαν στο Βίλνιους και στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ανέφερε πως συμφωνήθηκε το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε για  τις επικείμενες συναντήσεις του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν η θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και στο ανώτατο συμβούλιο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη στις 7/12 μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν για να «επιβεβαιωθεί η διάθεση να προχωρήσουμε σε συνεργασία και να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα».

Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα  ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως: «Υπάρχει αγαστή και διαρκής συνεργασία της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Απόλυτος συντονισμός ώστε οι θέσεις της Κύπρου να περνούν μέσα από την ελληνική εξωτερική πολιτική και στις συζητήσεις με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών αλλά λύση διζωνικής δικοινωτικής ομοσπονδίας».

Τόνισε, μάλιστα, ότι: «Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος όταν υπάρχει διπλωματική συνεργασία».

Σε άλλο σημείο ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο πακέτο των συνομιλιών με την Τουρκία και σημείωσε πως  για να συνεχίσει πρέπει να «υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση. Και η Κύπρος θεωρεί ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είμαστε σε επιλογή έντασης αλλά συναίρεσης. Με απαρέγκλιτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, απαντώντας και στο θέμα των επαφών  Τουρκίας – Ισραήλ, τόνισε «η συνάντηση Ερντογάν - Νετανιάχου έγινε στο πλαίσιο των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας. Βεβαίως και γνωρίζουμε ποια είναι η στάση του Ισραήλ καθώς έχουμε στενότατη σχέση».