Με έξι ειδικές κλίνες νοσηλείας και έξι αντίστοιχα monitor για τη συνεχή καταγραφή των ζωτικών σημείων των νοσηλευόμενων ασθενών, αλλά και με φορητές συσκευές για την εικοσιτετράωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης και τη συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση θα λειτουργεί καθεμία από τις 17 ειδικές μονάδες, οι οποίες θα συγκροτούν το Δίκτυο των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την Αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Κάθε ειδική μονάδα θα μπορεί να αντιμετωπίζει και να νοσηλεύει ακόμη και 200 ασθενείς με οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο το χρόνο, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι η δραστική μείωση στα ποσοστά των ανθρωπίνων απωλειών, αλλά και των μονίμων αναπηριών, εξαιτίας των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, όπου η χώρα μας σημειώνει αρνητική πρωτιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι πρώτες ειδικές μονάδες θα δημιουργηθούν σε μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, μεταξύ των οποίων το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» και θα ακολουθήσουν όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Τέλος, τέτοιες μονάδες θα δημιουργηθούν και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, με στόχο καθεμία από τις 13 διοικητικές περιφέρειας της Ελλάδας να διαθέτει τουλάχιστον μία τέτοια μονάδα.

Οι 17 αυτές μονάδες θα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, και υπερηχογραφικό μηχάνημα για την άμεση απεικόνιση των αγγείων του τραχήλου και του εγκεφάλου, αλλά και για τον καθορισμό της αιτίας του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, προκειμένου να αντιμετωπίζεται η αιτία αλλά και να αποφεύγεται η υποτροπή της νόσου.

Η αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, τις οποίες μας παρέχει η μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αθήνας «Αιγινήτειο» (λειτουργεί ήδη από το 2010, υπό την επιστημονική ευθύνη της επίκουρης καθηγήτριας Νευρολογίας, Σοφίας Βασιλοπούλου), στην οξεία φάση του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) οι ασθενείς, εντός του θεραπευτικού χρονικού «παραθύρου» των 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, εάν δεν υπάρχει αντένδειξη.

Όλοι οι ασθενείς με ΑΕΕ, είτε ισχαιμικό είτε αιμορραγικό, αντιμετωπίζονται στην οξεία φάση με στενή παρακολούθηση και σταθεροποίηση της κλινικής τους κατάστασης από εξειδικευμένο ιατρικό (νευρολόγους, ειδικό παθολόγο) και νοσηλευτικό προσωπικό, με εικοσιτετράωρη καταγραφή των ζωτικών τους σημείων (αρτηριακής πίεσης, καρδιακού ρυθμού, ρυθμού αναπνοών και κορεσμού οξυγόνου), καθώς και με την έγκαιρη αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.

Με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, σε συνεργασία και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθορίζεται και αντιμετωπίζεται ο υποκείμενος αιτιοπαθογενετικός μηχανισμός, ενώ, σε συνεργασία με τη μονάδα φυσιοθεραπείας, επιτελείται η πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών.

Μετά την έξοδό τους από την ειδική μονάδα, όλοι οι ασθενείς θα παρακολουθούνται τακτικά στο ειδικό ιατρείο ΑΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, μάλιστα, μέχρι το 2035 αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση κατά 45% στον αριθμό των θανάτων από ΑΕΕ και μια αύξηση περίπου κατά 25% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι θα ζήσουν με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, δηλαδή με κάποια μορφή μόνιμης αναπηρίας.

Υπολογίζεται, τέλος, ότι μέχρι το 2035 θα υπάρξει μια συνολική αύξηση κατά 34% στο συνολικό αριθμό των ΑΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από 613.148 το 2015 σε 819.771 το 2035.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή