Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις μονάδες αντιμετώπισης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ), σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «αλλάζει την ταμπέλα και όχι την ουσία», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε τα εξής σχετικά: «Είναι κρίμα για ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε να διατυπώνει αυτές τις απόψεις. Αν είχαν κάνει κάτι, πραγματικά δεν θα κάναμε 17-18 μονάδες, θα κάναμε λιγότερες. Και αυτές τις 17-18 τις κάνουμε αυτήν τη στιγμή, 18 για την ακρίβεια, τις κάνουμε γιατί θέλουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζονται δηλαδή 57.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία. Δυστυχώς δεν γίνεται καμία επέμβαση παρά μόνο θρομβόλυση σε κάποια από τα νοσοκομεία της χώρας, στα κεντρικά νοσοκομεία και κάποια περιφερειακά καλά νοσοκομεία. Και θέλουμε να πάμε στο επόμενο βήμα. Δηλαδή, εκτός από τη θρομβόλυση, να κάνουμε και θρομβοεκτομή, να επαναφέρουμε τον άνθρωπο πίσω στη ζωή, στο επάγγελμά του, στην οικογένειά του».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπειτα τόνισε: «Δυστυχώς χάνουμε 11.000 ανθρώπους κάθε χρόνο με θάνατο, χάνουμε 14.000 ανθρώπους που παραμένουν ανάπηροι, τετραπληγικοί, παραπληγικοί για όλη τους τη ζωή και οι υπόλοιποι υποφέρουν μαζί με τις οικογένειές τους. Λοιπόν, ήλπιζα ότι αυτό το μέτρο θα το ψήφιζαν και θα το χειροκροτήσουν. Και να είστε βέβαιοι ότι πολύ γρήγορα αυτό θα γίνει πραγματικότητα με τις πρώτες κλινικές, οι πρώτες μονάδες αυξημένης φροντίδας να λειτουργήσουν πάρα πολύ γρήγορα γιατί αποτελεί προτεραιότητά μας».