"Οι πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές έφεραν στο προσκήνιο, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς ανθεκτικών έργων υποδομής" αναφέρει δε ανάρτηση του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος, προσέθετει ότι: ''Από την πρώτη στιγμή σπεύσαμε δίπλα στους πολίτες, κάναμε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών και ξεκινήσαμε άμεσα τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, καθώς και των υποδομών συνολικά''.

Χρήστος Σταϊκούρας: Αναλυτικά η ανάρτησή του

Οι πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές έφεραν στο προσκήνιο, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης & την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς ανθεκτικών έργων υποδομής.
🔹Από την πρώτη στιγμή σπεύσαμε δίπλα στους πολίτες, κάναμε καταγραφή των προβλημάτων & των ζημιών & ξεκινήσαμε τις προσπάθειες αποκατάστασης των οδικών & σιδηροδρομικών συνδέσεων & των υποδομών συνολικά.
🔹Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες όπου διασφαλίσαμε την ευελιξία άντλησης πόρων €600 εκ. μέσω ΤΑΑ.
🔹Για την επίσπευση των αναγκαίων κατασκευών έχουμε αναλάβει, ως Υπουργείο, τον σχεδιασμό & την άμεση εκτέλεση έργων που δεν ανήκαν μέχρι σήμερα στην αρμοδιότητά μας. Αναλαμβάνουμε, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, για την υλοποίηση σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων.
🔹Τις τελευταίες 3 εβδομάδες αντιμετωπίσαμε μια νέα πραγματικότητα που κάνει επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης & επανασχεδιασμού. Ταυτόχρονα, μένουμε πιστοί στις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Προχωράμε βήμα-βήμα στην αποκατάσταση των ζημιών πραγματοποιώντας, παράλληλα, μικρά & μεγάλα έργα & αναβαθμίζοντας τις μεταφορές συνολικά.

Ενδεικτικά:
Εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το οδικό τμήμα «Μπράλος – Άμφισσα» του άξονα «Λαμία–Ιτέα–Αντίρριο» & υπεγράφη η σύμβαση ολοκλήρωσης & βελτίωσης του Λιμένα Αλιευτικών Σκαφών Ν. Μαρμαρά. Εγκαινιάσαμε το πρότυπο, βιοκλιματικό κτίριο του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας.
Προχωράμε τον Διεθνή Ανοικτό Διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ για τη λειτουργία & συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά & τη Βελτίωση της 9ης Ε.Ο (παράκαμψη Γιάλοβας).
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στη Βαρκελώνη αναδείξαμε την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
📌Οι 3 τελευταίες εβδομάδες μπορεί να άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά όχι τη στρατηγική στόχευση που θέσαμε 3 μήνες πριν, όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συνεχίζουμε το έργο μας με υπευθυνότητα & σοβαρότητα, για τη δημιουργία σύγχρονων, ασφαλών & «πράσινων» υποδομών & μεταφορών, που διασφαλίζουν υψηλή & διατηρήσιμη ανάπτυξη για τη χώρα & βελτιώνουν την ποιότητας ζωής & την καθημερινότητα των πολιτών.