Στην τελική ευθεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης Κυριακής, επισκεφθήκαμε τον υποψήφιο της Ν.Δ. για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να μας μιλήσει για τις προτεραιότητες και τους στόχους του για την επόμενη πενταετία.

Ωστόσο, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν είναι ένας mainstream υποψήφιος, αφού από τη θητεία του σε κομβικά κυβερνητικά πόστα έχει αποκτήσει τη φήμη του «κομάντο». Ετσι, συμφωνήσαμε να περάσουμε ένα 24ωρο με τον άνθρωπο των δύσκολων αποστολών, παρακολουθώντας από κοντά και καταγράφοντας μία ημέρα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Διαβάστε ακόμα: Χαρδαλιάς στα Παραπολιτικά 90,1: Οι πολίτες θέλουν λύσεις - Οι κάτοικοι της Αττικής θα πρέπει να είναι ασφαλείς



Νίκος Χαρδαλιάς: Ένας «κομάντος» για την Περιφέρεια Αττικής

«Είστε σίγουροι;», διερωτήθηκε μετά το αίτημά μας στενός του συνεργάτης, με την εξέλιξη της ημέρας να δείχνει την ευστοχία της απορίας του, καθώς ο Ν. Χαρδαλιάς αποδείχθηκε αεικίνητος και ακούραστος.

Η συνάντησή μας έγινε στις 8 π.μ. στη Λεωφόρο Συγγρού, έξω από το «στρατηγείο» του, και αμέσως ξεκινήσαμε για την προγραμματισμένη περιοδεία στη Δυτική Αττική. Η εικόνα που μας έδωσε είναι ότι σχεδόν «ζούσε» για τις περιοδείες και τις συναντήσεις με πολίτες και εκπροσώπους φορέων, το οποίο αποκτά νόημα αν σκεφτούμε ότι ο Ν. Χαρδαλιάς είναι ένας καθαρός αυτοδιοικητικός, ο οποίος μετά τα υπουργικά καθήκοντα επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε.

Οπως μας αποκάλυψε στη συνέχεια, είχε ξυπνήσει από τις 6 π.μ. και είχε ήδη πιει σχεδόν «μονορούφι» έναν τετραπλό εσπρέσο σκέτο, ενώ για πρωινό είχε φάει ένα κρουασανάκι και ένα τυροπιτάκι.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε το πρώτο σποτ του (Βίντεο)

Νίκος Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής 

Πρώτος σταθμός ήταν το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στα Ανω Λιόσια, όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης περιηγήθηκε στον χώρο, συνομίλησε με τους εργαζομένους και τόνισε την ανάγκη για στήριξη του κλάδου τους, ενώ παράλληλα μίλησε για τη σημασία της επικαιροποίησης των προδιαγραφών λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης συζήτησε σχεδόν με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, ενώ οι ίδιοι στη συνέχεια μας ανέφεραν πως τους έκανε εντύπωση το πόσο οικείος ήταν και το γεγονός ότι κατανοούσε τα τεχνικά ζητήματα που του έθεσαν.

Διαβάστε ακόμα: Χαρδαλιάς: Προτεραιότητά του η καθημερινότητα των πολιτών




Η βροχή στο αμαξοστάσιο την ημέρα της συνάντησής μας με τον Νίκο Χαρδαλιά ήταν εξαιρετικά έντονη. Ετσι, κατά την αποχώρηση από τον χώρο η συζήτησή μας περιέλαβε τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, στον απόηχο και των καταστροφών στη Θεσσαλία. «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής θα έχει δρομολογηθεί τους 20 πρώτους μήνες της νέας θητείας. Εχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αποδεικνύεται όμως ότι η κλιματική κρίση κάνει άλματα και πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμα: Στοίχημα πρώτης Κυριακής από Χαρδαλιά - Παίζει μέχρι στιγμής χωρίς αντίπαλο

Νίκος Χαρδαλιάς: Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον συντονισμό των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής 

Επόμενος σταθμός, το δημαρχείο της Φυλής, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος, Χρήστος Παππούς. Και εκεί χαιρέτησε και συνομίλησε με τους υπαλλήλους, ενώ δεν έλειψαν οι selfies με εργαζομένους και πολίτες. Ο δήμαρχος της πόλης τού παρουσίασε τον πίνακα στον οποίο καταγράφονται και παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο όλα τα μεγάλα έργα του δήμου και του υπενθύμισε πως πρόκειται για μια πρακτική που είχε εφαρμόσει ο κ. Χαρδαλιάς ως δήμαρχος Βύρωνα.



Φεύγοντας από το δημαρχείο με κατεύθυνση προς το εκλογικό του κέντρο, τον ρωτήσαμε για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον συντονισμό των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής και των 66 δήμων του Λεκανοπεδίου, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνάντηση στο δημαρχείο. «Εχω εξαγγείλει ένα Παρατηρητήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν αναλυτές, μηχανικοί, νομικοί, λογιστές και οικονομολόγοι. Θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη και θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των έργων που γίνονται στην Αττική, είτε εκτελούνται από υπουργεία είτε από τους δήμους είτε από την Περιφέρεια. Μέσω του Παρατηρητηρίου θα διαπιστωθούν, θα ιεραρχηθούν και θα αντιμετωπιστούν σε τρία χρονικά στάδια οι ανάγκες κάθε γειτονιάς, με έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σε συνέχεια της δουλειάς που έχει γίνει από το 2019», μας απάντησε και εξήγησε ότι θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εξέλιξη των έργων και των δράσεων που μπαίνουν σε εφαρμογή.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τι είπε για τη διαχείριση απορριμμάτων

Επειδή βρεθήκαμε στον Δήμο Φυλής, δεν θα μπορούσαμε να μη θίξουμε και το κομβικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη να ξεκαθαρίζει ότι το διαχρονικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μητροπολιτικά με βάση νέες τεχνολογίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία και, το βασικότερο, στην ανακύκλωση.
«Το ζήτημα των σκουπιδιών να είστε βέβαιοι ότι θα έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα μέσα στην πρώτη τριετία», δεσμεύτηκε ο κ. Χαρδαλιάς και μας ανέπτυξε τον σχεδιασμό του: «Θα δημιουργήσουμε γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την Αττική και θα κινητοποιήσουμε τους δήμους στην κοινή προσπάθεια, υποστηρίζοντάς τους με σύγχρονο εξοπλισμό και παρέχοντας κίνητρα για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Σχεδιάζουμε ακόμα να προχωρήσουμε στη δημιουργία πάρκων κυκλικής οικονομίας με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών».

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο στρατηγείο του

Μεσημέρι πια, επιστρέψαμε στο στρατηγείο του «Nick Hard», όπου εισήλθαμε στα άδυτα του «σπιτιού» τους, όπως το αποκαλούν οι συνεργάτες του, μια και εκεί περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους στην προεκλογική περίοδο. Τις ώρες που ακολούθησαν, καταλάβαμε γιατί ο στενός του συνεργάτης μάς ανέφερε αν ήμασταν σίγουροι για την κάλυψη του 24ώρου του. Οι ρυθμοί ήταν πυρετώδεις: διαδοχικές συσκέψεις, τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα και παρατηρώντας τον υποψήφιο περιφερειάρχη αντιληφθήκαμε γιατί ο Κ. Μητσοτάκης εξαίρει την αποτελεσματικότητά του.

Ο Ν. Χαρδαλιάς περνούσε από γραφείο σε γραφείο και έλυνε τα θέματα που προέκυπταν - άλλωστε, αυτό που ακούγαμε κάθε φορά που υπήρχε ένα δίλημμα ήταν: «Ρώτα τον Νίκο». Η οργάνωση του χώρου θύμιζε καμπάνια αμερικανικών εκλογών. Αρχικά περιηγηθήκαμε στα γραφεία όπου συντονίζονται η κινητοποίηση και η εντυποδιανομή, ενώ στους τοίχους υπήρχαν χάρτες ανά περιφερειακή ενότητα με όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου. Στη συνέχεια μάς σύστησε την εξαμελή ομάδα του, που ασχολείται με την καθημερινότητα των 214 υποψηφίων του συνδυασμού «Αττική Μπροστά». Σε άλλο χώρο ήταν η έδρα της ComTeam (Communication Team) του Νίκου Χαρδαλιά, ενώ σε άλλον βρισκόταν η LogTeam (Logistics Team) της καµπάνιας, που συμπληρώνει την ομάδα κρούσης του υποψήφιου περιφερειάρχη.


Νίκος Χαρδαλιάς: Οι προτεραιότητες της τετραετίας 

Εν μέσω συναντήσεων και συσκέψεων, ρωτήσαμε τον υποψήφιο περιφερειάρχη ποιες είναι οι προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα της Αττικής. «Η καθημερινότητα και η ασφάλεια του πολίτη είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματά μας», μας είπε με το γνωστό, κοφτό στυλ του. Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να μη συζητήσουμε το ζήτημα της ασφάλειας, που απασχολεί έντονα τους κατοίκους της Αττικής, με τον κ. Χαρδαλιά να εξηγεί: «Η ασφάλεια των πολιτών απέναντι σε κάθε κίνδυνο είναι ευθύνη μου. Και σαφώς η ασφάλεια απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα που βλέπουμε στις γειτονιές. Και γι’ αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όλων των σχεδίων, διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ξέρω τι πρέπει να γίνει, θέλω και μπορώ».

Στο προσωπικό γραφείο του υπήρχαν σε περίοπτη θέση φωτογραφίες από τις γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του, Γιώτα Παναγιωτοπούλου, και τις κόρες του, Ιωάννα και Δήμητρα. Αυτό που επίσης καταγράψαμε ήταν τα ενθύμια και τα δώρα από το υπουργείο Αμυνας, που είχαν μεταφερθεί στο στρατηγείο της Συγγρού, όπως και η έξυπνη επιγραφή στην πόρτα: «Governor, to be».

Στο πρόγραμμα της ημέρας υπήρχε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής, ενώ λίγο πριν ολοκληρωθεί άλλο ένα απαιτητικό 24ωρο πήγαμε μαζί του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στη σύσκεψη της περιφερειακής παράταξης «Αττική - Πράσινη Περιφέρεια», όπου το «Πράσινο Κίνημα» ανακοίνωσε τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά στις προσεχείς εκλογές.

Κάπου προς το βράδυ, η κούραση ήταν εμφανής για όλους μας, εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο κανονίζοντας τις λεπτομέρειες για την επόμενη ημέρα. Τον ρωτήσαμε για τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής και για παθογένειες που χρονίζουν και απογοητεύουν τους πολίτες, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη να μας λέει ότι θα δώσει έμφαση στην ασφάλεια απέναντι σε κάθε υγειονομικό κίνδυνο, όπως τα σκουπίδια, και στην ασφάλεια απέναντι σε κάθε φυσικό κίνδυνο, απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε στα μάτια τον πολίτη, να απολογηθούμε γιατί διαχρονικά -όλες αυτές τις δεκαετίες- συζητάμε τα ίδια και να δώσουμε λύσεις. Ο κόσμος ζητά από εμάς με σοβαρότητα, με ευθύνη να του πούμε τι πρέπει να γίνει, πώς θα γίνει, πώς θα χρηματοδοτηθεί και πότε θα παραδοθεί. Είναι η ώρα που η Περιφέρεια πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα. Οτιδήποτε ταλαιπωρεί τον πολίτη της Αττικής για μένα είναι αρμοδιότητα και ευθύνη, είναι στοίχημα καθημερινό», τόνισε χαρακτηριστικά. Οπως κάθε βραδιά της προεκλογικής περιόδου, έκλεισε με εκδηλώσεις υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του, με τον Νίκο Χαρδαλιά να επιστρέφει στο σπίτι του στον Βύρωνα μετά τα μεσάνυχτα, για ολιγόωρη ξεκούραση και νέο μαραθώνιο με την ανατολή του ήλιου.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η δυναμική της πρώτης Κυριακής του Χαρδαλιά, η έκπληξη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο και η ανεβασμένη αναγνωρισιμότητα του Πτωχού


Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 30/9/2023