Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), όπου κήρυξε τις εργασίες έναρξης του Διεθνούς Αεροπορικού Εξαμήνου.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του ERASMUS αποτελεί σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση, από τους Αξιωματικούς, κοινής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας, καθώς και συναντίληψης, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Παράλληλα, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι οι απορρέουσες εκπαιδευτικές συνεργασίες ενισχύουν την εξωστρέφεια και, σταδιακά, οδηγούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Στην ομιλία του, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε τα εξής:

«Κύριε εκπρόσωπε του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας,

Κύριε Αρχηγέ Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,

Κύριε Διοικητά της Σχολής Ικάρων

Κύριε Κοσμήτορα της Σχολής Ικάρων

Κύριοι Διοικητές των Ακαδημιών της Πολεμικής Αεροπορίας,

Κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί,

Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές,

Αγαπητοί Σπουδαστές

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόσκλησή μου στη Σχολή Ικάρων, προκειμένου να κηρύξω τις εργασίες έναρξης του «Διεθνούς Αεροπορικού Εξαμήνου».

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλωσορίσω τους συμμετέχοντες μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, εμπνευσμένης από το πρόγραμμα ERASMUS, που αφορά στην Ανταλλαγή Νέων Αξιωματικών.

Αναμφισβήτητα, το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές, πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα, καταστάσεις που επηρεάζουν τόσο την Ευρώπη όσο και τον περίγυρό της. Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι η ειρήνη σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές είναι ακόμη εύθραυστη.

Επιπλέον, άλλες διασυνοριακές προκλήσεις, όπως το οργανωμένο έγκλημα και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την αβεβαιότητα, την έλλειψη τάξης και την πολυπλοκότητα.

Πέρα όμως από τις συμβατικές απειλές, αναδύεται μια νέα «γκρίζα ζώνη», η οποία περιλαμβάνει μη συμβατικές, αλλά εξίσου επικίνδυνες απειλές. Σε αυτή την περιοχή όπου κυριαρχεί η ασάφεια, κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες αξιοποιούν μη στρατιωτικά μέσα κάθε μορφής για την άσκηση επιρροής στο περιβάλλον ασφάλειας, προκαλώντας διλήμματα ασφάλειας στους Ευρωπαϊκούς λαούς.

Υπό το φως αυτών των απειλών, είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρέπει να είναι ευέλικτες και ικανές να εντοπίζουν και να προλαμβάνουν την εκδήλωση όλων αυτών των προκλήσεων για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον αμυντικό τομέα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.


Η ανάπτυξη συναντίληψης και συλλογικής νοοτροπίας από το στρατιωτικό προσωπικό και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, είναι κρίσιμη για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Είναι γεγονός λοιπόν, ότι το Πρόγραμμα  Military Erasmus αποτελεί σημείο αναφοράς στις προσπάθειές μας.

Η ανταλλαγή των φοιτητών Στρατιωτικών Σχολών δημιουργεί μια κοινή κουλτούρα ασφάλειας και άμυνας, διαχέει επικαιροποιημένη γνώση και διδάγματα και δημιουργεί δεσμούς μεταξύ αξιωματικών από διάφορες χώρες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μελλοντική συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Αυτή η διαδικασία επιταχύνει τη συνέργεια και την αποτελεσματικότητα των Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενθαρρύνουν ενεργά αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω την κρίσιμη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας στην ανάπτυξη και προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Σχολή προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες στους φοιτητές να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες. Χρησιμεύει ως πρότυπο για άλλα Πανεπιστήμια και Ακαδημίες Άμυνας σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να εργαστούν για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.


Αγαπητοί Συμμετέχοντες,

Αυτό το εξάμηνο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσετε γνώσεις, να αποκομίσετε εμπειρίες και να γνωρίσετε τον ελληνικό πολιτισμό. 

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να εργαστείτε σκληρά για να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια και να ενισχύσετε τις σχέσεις με τους Έλληνες συναδέλφους σας.

Θα ήθελα, επίσης να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για να την υλοποιήσουν και να την προωθήσουν.

Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις εξαιρετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες.

Σας ευχαριστώ πολύ.