Καθημερινά θα πηγαίνει στο γραφείο του στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς θέλει να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη εμπειρία για τα πρόσωπα και τις διαδικασίες που αφορούν την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματός του. Από το μεσημέρι και μετά θα βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Κουμουνδούρου, όπου θα ασχολείται με ζητήματα του κόμματος. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό το έθεσε ήδη σε εφαρμογή από την αρχή της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βουλή, με τη βοήθεια του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου, θα ενημερώνεται για το κοινοβουλευτικό έργο και από κοινού θα αποφασίζουν ποια θέματα θα πρέπει να αναδειχθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη διαδικασία θα μετέχει σε λίγο καιρό και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα έχει τον ρόλο του υπερσυντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας είχε στη θέση αυτή τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Για το μόνο που στεναχωρήθηκε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι για το γεγονός ότι η ασφάλειά του τού απαγόρευσε να κινείται πλέον με το μετρό, το μέσο μεταφοράς που αγαπά περισσότερο απ’ όλα και που μέσα στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο χρησιμοποιούσε κατά κόρον.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να βάλει όλα τα όργανα του κόμματος να δουλέψουν και η εντολή που έχει δώσει είναι να υπάρχει καθημερινός έλεγχος. Πέρα δηλαδή από τους τομεάρχες, ενεργοποιήθηκαν και τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία στο παρελθόν είχαν ατονήσει, καθώς το έργο τους το είχαν αναλάβει οι τομεάρχες.

Μπαράζ επισκέψεων από Κασσελάκη 

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά καθημερινά να ενημερώνεται για όλα τα θέματα και μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες επισκέπτεται κοινωνικές δομές, ιδρύματα και άλλους φορείς, προκειμένου να έχει ο ίδιος άποψη για το πώς λειτουργούν.
Ακόμα, τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα ενημερωμένος για το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ (εφημερίδες, sites, ραδιόφωνα), ενώ πλέον παρακολουθεί με επιμέλεια τα δελτία ειδήσεων, ώστε να έχει άποψη για τα θέματα που προβάλλονται δημοσιογραφικά. Τα στελέχη που επέλεξε να στελεχώσουν τη στενή του ομάδα ανήκουν στην ευρύτερη «προεδρική» πτέρυγα, η οποία κατακερματίστηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί θεωρούν ότι το μεγαλύτερο «στοίχημα» για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του Παύλου Πολάκη


Πολλοί θεωρούν, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο «στοίχημα» για τον νέο πρόεδρο του κόμματος είναι η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του Παύλου Πολάκη, καθώς θυμίζουν ότι και με τον Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής Χανίων ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους καλύτερους οιωνούς και στο τέλος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε τρόπο να τον διαγράψει, έχοντας μάλιστα ανταλλάξει μεταξύ τους «βαριά λόγια». Δίπλα στον Στ. Κασσελάκη βρίσκεται ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος υπήρξε και ο δικηγόρος της οικογένειας Κασσελάκη όταν είχε τη δικαστική εμπλοκή. Η σχέση των δύο ανδρών είναι πολύ στενή και ουσιαστική, καθώς γνωρίζονται πολλά χρόνια.

«Τον γνωρίζω από 14 ετών και συζητούσα μαζί του όσο διάστημα ήταν στην Αμερική. Ημουν ο άνθρωπος που στήριξα τον πατέρα του και την οικογένειά του για τις συνέπειες που υπέστησαν από το παραδικαστικό κύκλωμα», είχε δηλώσει ο Μανώλης Καπνισάκης λίγες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μ. Καπνισάκης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται ότι ήταν και το πρόσωπο που βρέθηκε στο τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν αποφασίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ο Κρητικός δικηγόρος, ο οποίος έχει στενές σχέσεις και με τον Παύλο Πολάκη, καθώς τον είχε εκπροσωπήσει στο παρελθόν σε πολλές δίκες, ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πάρει ο Στέφανος Κασσελάκης την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμπλακεί στην πολιτική.

Ο ρόλος του Νίκου Πάππα

Ο Νίκος Παππάς έχει έναν δικό του, διακριτό ρόλο μέσα στο σύστημα του νέου προέδρου. Γνωρίζοντας το κόμμα πολύ καλά, έχει άποψη για όλα τα θέματα και συμβουλεύει τον Στέφανο Κασσελάκη για τις εσωκομματικές διαδικασίες. Ο ίδιος, άλλωστε, και οι άνθρωποί του αναμένεται να αναλάβουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, όποτε κι αν αυτό γίνει, γιατί εκεί -όπως είναι γνωστό- θα κριθούν όλα.

Η πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη ανέλαβε χρέη εκπροσώπου Τύπου, ενώ ο πρώην βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας θα είναι ο νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ειδικό ρόλο θα έχει δίπλα στον νέο πρόεδρο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θα είναι ο σύμβουλός του στα θέματα άμυνας, ενώ ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα θα παραμείνει παράλληλα και μεταβατικά και σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία στη Μεγαλόνησο.

Η γκρίνια της Τζάκρη, το ερώτημα για τη θέση του Ηλιόπουλου και η κουβέντα για την εκλογή του γραμματέα του κόμματος


Το κρίσιμο συνέδριο 

Η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Νίκος Φαραντούρης θα βρίσκονται στο στενό επιτελείο του νέου προέδρου. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν παράπονα από την πλευρά της Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς το όνομά της είχε ακουστεί για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση που σήμερα κατέχει ο Διονύσης Καλαματιανός.

Εάν τελικά δεν γίνει αυτή η αλλαγή, η Θεοδώρα Τζάκρη θα αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ερώτημα παραμένει εάν στη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα μείνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης της Εφης Αχτσιόγλου.

Από τις πρώτες ώρες, την πόρτα της Κουμουνδούρου πέρασε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος μέσα στην προεκλογική περίοδο είχε κομβικό ρόλο. Ο γνωστός εργατολόγος δείχνει να ενδιαφέρεται για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, προτείνοντας μάλιστα η εκλογή γραμματέα να γίνεται από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
 
Οι πληροφορίες λένε ότι Κασσελάκης και Τεμπονέρας συζήτησαν τα θέματα του Συνεδρίου και ότι ο τελευταίος ανέλαβε τη συγγραφή των θέσεων του προσυνεδριακού διαλόγου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30/9