Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και στις 8 Οκτωβρίου θα στηθούν κάλπες για τις Δημοτικές εκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές σε όλη τη χώρα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες να απαιτηθεί και δεύτερος γύρος, ο οποίος θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου.

Προς διευκόλυνση των πολιτών, το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να μάθετε εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζετε για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στην εφαρμογή https://mpp.ypes.gov.gr/, ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τον ειδικό εκλογικό του αριθμό. Ακόμα, όμως, και αν δεν τον γνωρίζει, αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το όνομα μητέρας, μαζί με το έτος γέννησης είναι αρκετά, ώστε η εφαρμογή να επιστρέψει το αποτέλεσμα που ζητά ο πολίτης, και να πληροφορηθεί για το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του και να ψηφίσει για τον δήμο και την περιφέρεια.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι να κάνετε αν δεν βρείτε το όνομα σας στους καταλόγους

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

Τι ισχύει με τα σχολεία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές

Λόγω της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών της 8ης Οκτωβρίου 2023, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023.

Επισημαίνεται ότι σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα.

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές: Πού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών.

Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.