«Δύσκολη αλλά αναγκαία ήταν η απόφαση για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών, ενώ σημείωσε πως αναμένει το πόρισμα από το τεχνικό επιμελητήριο.

Ακόμα, ξεκαθάρισε πως δεν θα λειτουργεί στάδιο το οποίο δεν θα διαθέτει άδεια στατικότητας και πυρασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά την ταλάντωση σε κερκίδες, ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε πως έγινε μελέτη που έδειξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ταλαντώσεις μέσα στο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως δεν θα ανοίξει κανένα δημοτικό γυμναστήριο χωρίς να υπάρχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλειας. 

Τέλος, ανέφερε πως δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πότε θα λειτουργήσει το ΟΑΚΑ, ενώ για το ποδηλατοδρόμιο εκτίμησε πως θα παραδοθεί μέσα στο 2024.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βρούτση στα Παραπολιτικά 90,1

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κος Γιάννης Βρούτσης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με το αιφνίδιο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, είπε: «Ήταν μια δυσάρεστη και δύσκολη απόφαση αναγκαία όμως γιατί ήταν μια απόφαση η οποία δεν ήταν αυθαίρετη ή επιπόλαιη, ήταν μια απόφαση κατόπιν πορίσματος μελέτης που είχε διενεργηθεί επί 9 μήνες. Έφτασε στο γραφείο μου την Πέμπτη το βράδυ και την επόμενη μέρα συζητώντας και με την εταιρεία και με άλλους παράγοντες αποφασίστηκε το κλείσιμο. Δεν μπορουσε να γίνει διαφορετικά διότι προτεραιότητα και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των αθλητών και του κόσμου».

«Δεν έκλεισε όλο το ΟΑΚΑ, το ΟΑΚΑ είναι 1.000 στρέμματα αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει πάρα πολλά αθλητικά κέντρα μέσα, κλείσαμε δύο συγκεκριμένα το στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο. Είναι μια απόφαση κατόπιν ενός πορίσματος ενυπόγραφο που κατατέθηκε στο γραφείο μου από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο είχε ευρήματα τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε πρόβλημα με την στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα και αυτό έφερε αποτέλεσμα την δική μου απόφαση να κλείσει. Την επόμενη μέρα αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να στείλω αυτές τις μελέτες για μια «επαναξιολόγηση», επιβεβαίωση ή όχι στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να μου πουν τη γνώμη τους για το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης και το πόρισμά της. Το χρονοδιάγραμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα το καθορίσουν οι επιστήμονες που πήραν αυτούς τους τόμους στα χέρια τους και πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και να αξιολογήσουν τους τόμους και τα ευρήματα», πρόσθεσε.

«Στις 31 Αυγούστου ήρθε στο γραφείο μου να υπογράψω μια υπουργική απόφαση που είθισται να υπογραφόταν συνεχώς από τους υπουργούς με μια διαδικασία που έδινε αδειοδότηση σε όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας. Είναι η πρώτη υπουργική απόφαση που άλλαξα δομικά τον χαρακτήρα των αδειοδοτήσεων, αυστηροποίησα το πλαίσιο και από 31 Αυγούστου δεν ξανά υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει αθλητικό κέντρο είτε δημοτικό είτε περιφερειακό είτε εθνικό το οποίο δεν θα διαθέτει άδεια στατικότητας και άδεια πυρασφάλειας. Το ΟΑΚΑ συνέβη ένα μήνα μετά αυτό δείχνει δηλαδή την προσήλωση ότι δεν ήταν κάτι τυχαίο αυτό που έγινε με το ΟΑΚΑ ήταν κάτι που είναι πεποίθηση μου ότι η ασφάλεια είναι προτεραιότητα και δική μου και της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την απόφαση του 2019, επισήμανε: «Στην αναζήτηση του θέματος που προέκυψε από την τηλεόραση με τις ταλαντώσεις στις εξέδρες πράγματι υπήρξε μια μελέτη η οποία αξιολόγησε την ταλάντωση στις εξέδρες. Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι δηλαδή οι ταλαντώσεις είναι μέσα στο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών και ότι οι κερκίδες του κεντρικού σταδίου είναι στατικά ασφαλείς. Μόλις ήρθα στο υπουργείο έμαθα ότι υπάρχει μια μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από έναν ανάδοχο στο πλαίσιο των 57 εκατομμυρίων που έδωσε για πρώτη φορά η κυβερνηση για την αναβάθμιση του σταδίου του ΟΑΚΑ στο σύνολο του με πολλές παρεμβάσεις και ανάμεσα στα χρήματα αυτά έγινε ουσιαστική μελέτη για πρώτη φορά που αφορά τα στέγαστρα Καλατράβα και τη στατικότητά τους. Η μελέτη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του ’22 και παραδόθηκε σε μένα τον Σεπτέμβριο του ’23. Επιχειρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβε το έργο να βρεθεί ανάδοχος τον Ιανουάριο του ’22 και ο διαγωνισμός κατέστη άκαρπος».

Όσον αφορά στο πόρισμα της μελέτης, είπε: «Η μελέτη αφού κάνει αξιολογήσεις και έρευνα πάνω στα στέγαστρα του Καλατράβα, στη διατομή των σιδήρων, στις αντοχές των υλικών, στις καλωδιώσεις, στις ηλεκτροσυγκολλήσεις, σε ρήγματα και σκουριές όλο αυτό το περιβάλλον αφού το περιγράφει και δείχνει αποκλείσεις καταλήγει ότι δεν υπάρχει ασφαλής στατική επάρκεια. Όταν οι τεχνικοί και οι επιστήμονες σου δίνουν ένα τέτοιο πόρισμα αντιδράς αμέσως και λες όταν δεν υπάρχει στατική επάρκεια παίρνεις μέτρα αμέσως για την ασφάλεια του κοινού και κάνεις αναστολή λειτουργίας».

Ερωτηθείς γιατί η εταιρεία που πραγματοποιούσε τη μελέτη δεν ενημέρωσε νωρίτερα τον υπουργό, απάντησε: «Προσωπικά δεν είχα καμία ενημέρωση από την εταιρεία. Με την εταιρεία μίλησα πρώτη φορά όταν πήρα την μελέτη, την επόμενη μέρα γιατί ήθελα να μου δώσει διευκρινήσεις για τα κείμενα που μου παρέδωσε. Ζήτησα εξηγήσεις από την εταιρεία για να δω τον βαθμό επικινδυνότητας και το βαθμό στατικότητας όπως λεει το πόρισμά της, αφού άκουσα την εταιρεία το ίδιο βράδυ έδωσα εντολή αναστολής».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση γιατί χρειάζεται και άλλη μελέτη και δεν ξεκινάει αμέσως η επισκευή, απάντησε: Γιατί η μελέτη αυτή δεν σου λέει τι θα κάνεις, σου λέει τι βρήκε. Δεν σου λέει η μελέτη «κλείσε το ΟΑΚΑ», δεν το λέει πουθενά αυτό, η μελέτη λέει υπάρχει στατική ανεπάρκεια η απόφαση να γίνει αναστολή λειτουργίας είναι πολιτική απόφαση».

«Δεν μιλάω καν για συντήρηση, μιλάω για το ΤΕΕ το οποίο παίρνει τη συγκεκριμένη μελέτη και επαναξιολογεί όλο το πλαίσιο. Θα μας πει τι πρέπει να κάνουμε γιατί μπορεί να χρειαστεί να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε, να ανανεώσουμε, να αλλάξουμε, να κάνουμε παρεμβάσεις ή να συντηρήσουμε», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, είπε: «Στην ανακοίνωση χθες είπα μόνο για το ποδηλατοδρόμιο που το ΤΑΙΠΕΔ μου είπε ότι μπορεί να τρέχει ταυτόχρονα τη μελέτη εφαρμογής, περιμένοντας και την εξέλιξη του αποτελέσματος από το ΤΕΕ άρα μπορεί να ελπίζουμε σε ένα δυσμενές σενάριο αν γίνουν παρεμβάσεις και αγωγές εναντίον ενός διαγωνισμού να μιλήσουμε για τέλος του ’24 να λειτουργήσει το ποδηλατοδρόμιο. Για το χρονοδιάγραμμα του σταδίου δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη αν δεν μιλήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο».

Για την εικόνα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ανέφερε: «Έχουμε διάφορες εθνικής εμβέλειας αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Έχουν γίνει παρεμβάσεις διαχρονικά, βελτιώνονται τα κτήρια, έρχονται με αθλητικές προσπάθειες να αγοραστούν αθλητικές υποδομές αλλά συνολικά για την εικόνα τους επειδή δεν θέλω να λειτουργήσω αποσπασματικά, με μια δεύτερη κατ’ επείγουσα επιστολή που έστειλα στα 17 εθνικά αθλητικά κέντρα της χώρας ζητάω να μου αποστείλουν όλοι οι εθνικοί αθλητικοί χώροι της χώρας τα προβλήματα που έχουν σε επίπεδο υποδομών, αναγκών, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, ενεργειακής αναβάθμισης, αθλητικών υποδομών που πρέπει να γίνουν. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου πιστεύω ότι θα έχω μια συνολική εικόνα όλων των εκκρεμών θεμάτων που υπάρχουν σε όλα τα εθνικά αθλητικά κέντρα. Πρέπει να έχουμε μια συνολική εικόνα, δεν υπάρχουν τα λεφτά αυτή τη στιγμή να πούμε «για να γίνουν αυτά πρέπει να πάμε εκεί με αυτούς τους πόρους», θα προσπαθήσω να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναβαθμίσουμε τα 17 αθλητικά κέντρα».

«Υπάρχουν και κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί, είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα υπάρχει αξιοποίηση τους δεν χάνονται, ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να ευθυγραμμιστούν όλοι με τη νομιμότητα δεν θα ξαναμπεί κανένας σε στάδιο δημοτικό, περιφερειακό ή εθνικό εάν δεν υπάρχει άδεια στατικότητας και άδεια πυρασφάλεια. Η ασφάλεια πάνω από όλα», συμπλήρωσε.

*Διαβάστε ακόμαΒρούτσης: «Επί 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα στο Ολυμπιακό Στάδιο»