Υπέρ της άμεσης επανεκκίνησης των συζητήσεων για το Κυπριακό τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Τετάρτη (4/10), στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Ο κ. Κασσελάκης επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, εάν η γειτονική χώρα διατηρήσει την προκλητική της στάση.

Τάχθηκε υπέρ μιας λύσης με διζωνική και δικοινoτική ομοσπονδία στην Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, είπε πως «είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη», αλλά «πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες που αποσκοπούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο». 

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

 

Κύπρος: Η συνάντηση Κασσελάκη - Χριστοδουλίδη

Η συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη διήρκεσε περίπου μία ώρα και έπειτα ο κ. Κασσελάκης κατευθύνθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας για συνάντηση με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, για ενημέρωση σχετικά με το πώς γίνεται η αναγνώριση μέσω DNA. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο.

Διαβάστε ακόμα: Κύπρος: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Στέφανος Κασσελάκης - "Έχουμε κοινούς στόχους" 

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον συνεχάρη για την εκλογή του, λέγοντας: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι την πρώτη σου επίσκεψη την πραγματοποιείς στην Κύπρο», με τον κ. Κασσελάκη να απαντά: «Χάρηκα που το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την εκλογή μου ήταν το δικό σας».

Νωρίτερα το πρωί, στις 8:30, ο κ. Κασσελάκης  κατέθεσε στεφάνι σε Τύμβο Μακεδονίτισσας – Αεροσκάφος «Norartlas» – Mνημείο Μάνας του Αγνοουμένου και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα. Εκεί έδειξε εμφανώς συγκινημένος από τον χώρο όπου θυσιάστηκαν Κύπριοι αγωνιστές την περίοδο 1955-59 εναντίον της αγγλικής κυριαρχίας.

Διαβάστε εδώ: Στέφανος Κασσελάκης: Πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο - Κατέθεσε στεφάνι και έψαλε τον εθνικό ύμνο

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κασσελάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

«Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας να είναι εδώ, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είχα μια θετικά παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπου συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς και από μεριάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά. Οι συνομιλίες για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Τόνισα επίσης τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για τον ορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της Ε.Ε. προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Για την Ε.Ε. οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία, πρέπει να αξιοποιηθούν και προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά και προς την επίλυση του Κυπριακού.

Συζητήσαμε για τις εξελίξεις και τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό το έχουμε δει τα τελευταία χρόνια με το σχήμα 3 + 1, είναι προσπάθειες που καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επίσης στο θέμα του συντονισμού είναι η ελληνική Ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω να προωθήσω όταν επισκεφθώ τις ΗΠΑ σε επικείμενη επίσκεψή μου για τον διάλογο, ευπρόσδεκτη εξέλιξη να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία πως ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».