Συμφωνία για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση μεταξύ των 27 καρτών-μελών της Ε.Ε. ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι Βρυξέλλες. Η συμφωνία αφορά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί της κρίσιμης σημασίας κειμένου της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής.

Οπως ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία της Ε.Ε., είχαμε συμφωνία των 27 στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στη Γρανάδα. 

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Το κείμενο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωβουλευτές.

 Καιρίδης λίγο πριν από τη συμφωνία της Ε.Ε.: "Στην Ελλάδα έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες"

Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει σχετικά με το μεταναστευτικό στη χώρα μας. Ειδικότερα, σχετικά με το πόσοι είναι οι μετανάστες και πόσοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα, ανέφερε: «Στην Ελλάδα έχουμε μετανάστες νόμιμους. Είναι περίπου 700.000 ή 680.000, με χαρτιά, επίσημα, από αυτούς οι μισοί είναι αλβανικής καταγωγής και οι άλλοι μισοί ως επί το πλείστον πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο.

 Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, διότι είχαμε μεγάλη διαρροή τα χρόνια της κρίσης και κυρίως κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Covid. Κυρίως μετανάστες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φύγανε από την Ελλάδα και πήγαν κυρίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, με καλύτερους μισθούς και πιο υψηλό επίπεδο διαβίωσης γι' αυτούς.

Από την άλλη μίλησε για τους αιτούντες άσυλο και για το πόσοι από αυτούς έχουν πάρει άσυλο και πόσοι όχι. «Κατ' αρχάς, το ποσοστό αυτή τη στιγμή επιτυχίας των αιτήσεων ασύλου κυμαίνεται κοντά στο 50%. Οι μισοί από αυτούς που έρχονται, όπως έρχονται οι περισσότεροι με παράνομο τρόπο, είτε διά θαλάσσης στο Αιγαίο, μέσα σε αυτές τις βάρκες που βλέπετε, είτε από τον Έβρο ως επί το πλείστον από τα ανατολικά, δηλαδή από την Τουρκία, οι μισοί από αυτούς παίρνουν εντέλει προσφυγικό καθεστώς».

"Στην Ελλάδα οι ροές κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία"

Σχετικά με το αν αυτοί που έχουν πάρει καθεστώς πρόσφυγα θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ή να πάνε στην Ευρώπη, τόνισε: «Ως επί το πλείστον είναι να φύγουν. Για παράδειγμα, από 01/01 του '21 μέχρι σήμερα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια δηλαδή, έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα 60.000. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια που είχαμε πολύ χαμηλές ροές, χάρη και στην πολιτική μας και βέβαια στην πανδημία, ιδίως στο 2021. Ταυτόχρονα, δίπλα σε αυτούς τους 60.000 έχουμε 92.000 εκδόσεις προσφυγικών διαβατηρίων, 92.000 προσωπικά διαβατήρια και ως επί το πλείστον, αυτός που μπαίνει στη διαδικασία να αιτηθεί διαβατήριο κάνει αίτηση για να φύγει.

Για μια σειρά από λόγους οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα εύκολα και πολύ συχνά γίνονται δευτερογενείς προς την υπόλοιπη Ευρώπη, κατ’ εξοχήν προς τη Γερμανία. Σε αντίθεση με πρωτογενείς ροές αλλού, οι ροές στην Ιταλία, στη Λαμπεντούζα, πάνε κυρίως στη Γαλλία. Προέρχονται από τη γαλλόφωνη Αφρική. Γι’ αυτό υπάρχει και η μεγάλη ένταση στη γαλλοϊταλική μεθόριο, εκεί μεταξύ Κυανής Ακτής και Γένοβας.

Στην Ελλάδα οι ροές κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία. Έχουν εκεί δημιουργηθεί συγγενικά δίκτυα που προσελκύουν. Πάνε εκεί, γιατί πληρώνονται πολύ καλύτερα, γιατί οι παροχές είναι πολύ περισσότερες που δίνει το γερμανικό κράτος με επιδόματα στον πρόσφυγα που φτάνουν τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Και γιατί στη Γερμανία στα πέντε χρόνια μπορούν να ζητήσουν ιθαγένεια, να πάρουν δηλαδή το πιο μεγάλο βραβείο που υπάρχει, να γίνουν πολίτες».