Ρύθμιση με την οποία θα αλλάζουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας προανήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την καρατόμηση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», λόγω της πολύ κακής κατάστασης σε χώρους νοσηλείας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως όλοι οι προκάτοχοί του αντιμετώπισαν προβλήματα στη διαχείριση της διοίκησης των νοσοκομείων.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως όταν ορκίστηκε υπουργός Υγείας, έκανε τηλεδιάσκεψη, στην οποία ζήτησε εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή του χώρου, να επιληφθούν και να τα διορθώσουν οι διοικήσεις.


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Σε ό,τι αφορά το θέμα των φαρμάκων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως ψηφίστηκε διάταξη για τις ελλείψεις, λέγοντας πως είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα σε ελλείψεις.

Τέλος, για τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία, είπε πως τα ογκολογικά περιστατικά χειρουργούνται άμεσα.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή την καρατόμηση της διοίκησης του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», είπε: «Όλοι οι συνάδελφοί μου και οι προκάτοχοί μου προφανώς αντιμετώπισαν προβλήματα στο θέμα της διαχείρισης της διοίκησης των νοσοκομείων. Δεν είναι εύκολη η υπόθεση της διοίκησης, μάλιστα σκοπεύουμε τώρα ενόψει της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου που θα αφορά τη συνολική ανασύνταξη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το νέο ΕΣΥ, να φέρουμε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αφορά τη διοίκηση των νοσοκομείων της χώρας».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων από τις αρχές του έτους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει κριτήρια αντικειμενικά, θα περάσουν από κάποιες διαδικασίες οι υποψήφιοι και στο τέλος θα έχουμε νέες διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Πολύ σύντομα θα είναι στη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρμόδιες επιτροπές, τα συμβούλια, ό,τι προβλέπει ο νόμος προκειμένου να αξιολογήσουν τους υποψήφιους ύστερα από έναν δημόσιο διαγωνισμό».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν και άλλες διοικήσεις νοσοκομείων όπως αυτή του νοσοκομείου Αγία Όλγα, ανέφερε: «Εγώ δεν στοχοποιώ κανέναν. Από τη μέρα που εγκατασταθήκαμε στο υπουργείο κάναμε μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ζητήσαμε να δουν κατ' αρχάς γρήγορα την απορρόφηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι περίπου 1 δισ. για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ένα πρωτοφανές ποσό που δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας και των Κέντρων Υγείας, αλλά πέρα από αυτό είπαμε ότι αν υπάρχουν προβλήματα με την υγιεινή των χώρων, μικροεπισκευές που είναι αναγκαίες ακόμα και σε επίπεδο αισθητικής θα πρέπει άμεσα να επιληφθούν και να τις διορθώσουν και μάλιστα είπαμε ότι ήταν εξασφαλισμένοι οι πόροι για όποιον θέλει να κάνει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν τα έκαναν αυτά τα πράγματα, δεν είναι καινούργια αυτά τα πράγματα, είναι πολλά χρόνια όλα αυτά».

«Το Αττικό νοσοκομείο ήδη επισκευάζεται, μια μεγάλη κλινική 50 κλινών επισκευάζεται, τελειώνουν οι μελέτες και προχωράμε γρήγορα στην ανακατασκευή πολλών νοσοκομείων της χώρας. Μέχρι τότε όμως πρέπει να διατηρούμε τους χώρους, τουλάχιστον τους χώρους υγιεινής ασφαλείς για τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Για το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε ελλείψεις χάρη στις προσπάθειες που κάναμε. Από τη μέρα που ήρθα στο υπουργείο έχω υπογράψει τρεις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών των φαρμάκων έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια. Ψηφίσαμε χθες μια διάταξη που καθιερώνουμε έναν μηχανισμό ενημέρωσης των πολιτών μέσα από το κινητό έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να βλέπει το φάρμακο που του γράφει ο γιατρός του αν υπάρχει ή αν υπάρχει κάποιο παρόμοιο. Ένας μηχανισμός δηλαδή αυτόματης ενημέρωσης και έτσι θα μπορούν οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται και να εξυπηρετούνται. Σε ενάνιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμος αυτός ο μηχανισμός».

Όσον αφορά στην αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, υπογράμμισε: «Υπάρχουν 120.000 συμπολίτες μας χρονίως πάσχοντες οι οποίοι παίρνουν φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥ κάθε 15 ή κάθε μήνα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν κυρίως για νοσοκομειακή χρήση και πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται με πολλές ώρες αναμονής, όλη αυτή τη διαδικασία τη μετατρέπουμε σε μια διαδικασία αποστολής στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία ή νοσηλευτικά ιδρύματα που πρόκειται να κάνει κάποιος για παράδειγμα μια χημειοθεραπεία. Η αποστολή στο σπίτι θα αρχίσει από την 01/01/24».

Για τις λίστες για τα χειρουργεία, είπε: «Λίστες για χειρουργεία ογκολογικών ασθενειών δεν υπάρχουν. Σε 10-15 μέρες το αργότερο όσοι συμπολίτες μας πάσχουν από ογκολογικά περιστατικά χειρουργούνται, αυτό όμως δημιουργεί το πρόβλημα της μεγάλης λίστας σε ό,τι αφορά άλλου είδους εγχειρήσεις. Χθες ψηφίσαμε μια διάταξη όπου δημιουργείται μια πλατφόρμα έτσι ώστε να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο ποιες είναι ακριβώς οι περιπτώσεις των ανθρώπων και πόσο καιρό περιμένουν για την εγχείρησή τους. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα και σε αυτόν τον τομέα θα έχουμε ανακοινώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την κόντρα του κ. Πολάκη με την κ. Αγαπηδάκη, σημείωσε: «Ο κ. Πολάκης είναι γνωστός για το ύφος του και τον τόνο του, είπε κάποια πράγματα, απαντήθηκαν κατά λέξη από την κ. Αγαπηδάκη. Η κ. Αγαπηδάκη τη δουλειά της για τα εμβόλια την κάνει πάρα πολύ καλά με τη σύμφωνη γνώμη τη δική μου ως αρμόδιου υπουργού και την κάνει καλά γιατί θέλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Έτσι κάνουν οι σωστοί υπουργοί, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους τις εισηγήσεις των επιστημόνων».