Ψηφιακά και αυτόματα θα εκδίδονται οι επικουρικές συντάξεις με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, μιλώντας σχετικά ο υπουργός Εργασίας, επισήμανε ότι όταν θα ψηφιοποιηθούν πλήρως όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, τότε με μία εφαρμογή στο κινητό θα μπορούμε να βλέπουμε τη σύνταξη που θα πάρουμε.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, «με τη ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή με το νέο νομοσχέδιο, πιστεύω αρχές Νοεμβρίου θα πάμε σε μία απόδοση περίπου 15.000 επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο».

Διαβάστε ακόμα: Γεωργιάδης: Πάνω από 30.000 επικουρικές συντάξεις θα εκδοθούν μέχρι τέλος του έτους

Όπως εξήγησε, «όταν ανέλαβα υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρελαβα ήταν περίπου 65.000, έχουμε κάνει πολλές ρυθμίσεις, έχουμε ανακοινώσει διάφορα πράγματα και μέσα στο καλοκαίρι, πληροφοριακά συστήματα, που τις επιταχύνουν κ.λπ. Χθες που κοίταζα τα στοιχεία είμαστε στις 42.000, άρα έχουμε πέσει 23.000 μέσα σε τρεις μήνες. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή με το νέο μου νομοσχέδιο, πιστεύω αρχές Νοεμβρίου, θα πάμε σε μία απόδοση περίπου 15.000 επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο, διότι ξεπερνάμε τον τρόπο του υπολογισμού που γίνεται με το χέρι και έχει μια συνθετότητα, βγάζουμε έναν αλγόριθμο και το κάνουμε αυτόματα ίδιο σε όλους. Ψηφιακά και αυτόματα».

«Ο ΕΦΚΑ μεταμορφώνεται σε ψηφιακός, είναι e-ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα είναι εν εξελίξει, έχει ορίζοντα λήξης τα τρία χρόνια από σήμερα, είναι on going, δηλαδή καθέναν μήνα παραδίδεται κάποιο κομμάτι του. Δεν είναι περιμένουμε τρία χρόνια για να τελειώσει, συνεχώς κάτι τελειώνει και βελτιώνονται οι υπηρεσίες μας και προσθέτουμε ψηφιακές υπηρεσίες και οτιδήποτε άλλο. Λογικά σε τρία χρόνια, αυτός είναι ο στόχος, θα έχουμε λογικά πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον συνταξιοδοτικό βίο, όλο τον ασφαλιστικό βίο, τα ποσοστά όλων των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο, όποια ηλικία και να είσαι, και να πατάς το κουμπί και να λες με αυτόν τον ρυθμό αν συνεχίζεις να δουλεύεις έτσι, θα πάρεις σύνταξη την τάδε μέρα του τάδε έτους».

Γεωργιάδης: Στις 25.000 θα έχουν φτάσει οι εκκρεμείς συντάξεις έως το τέλος του έτους  

Για τις κύριες συντάξεις είπε ότι «ήταν πριν από τρία χρόνια οι εκκρεμείς συντάξεις 180.000 και τώρα είναι 30.000. Με τον αριθμό αυτόν και όπως πηγαίνουμε έχουμε σκοπό να φτάσουμε περίπου τις 25.000 τέλος του χρόνου και να είμαστε εκεί γύρω στις 15 με 20.000 από δω και μπρος».

Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης για τα αναδρομικά δικαστικών: Η απόφαση του Ελεγκτικού για δικαστικούς δεν θα εφαρμοστεί σε όλους

«Το νομοσχέδιο έχει κατά βάση τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και τη μεταρρύθμισή τους. Έχει την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες κατά πώς ήταν η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, για να υπάρχει μια εξίσωση των μηνών που δικαιούται κάποια μητέρα επίδομα μητρότητας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, που τώρα υπήρχαν δύο διαφορετικές ταχύτητες και μεγάλες διαφορές ταχύτητας. Το ρυθμίζουμε. Αυτό είναι ένα πολύ γενναίο μέτρο που δείχνει και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την οικογένεια και για τη μητέρα. Έχω μέσα τη ρύθμιση αυτή, την περίφημη για το 30% των συνταξιούχων, για τη διαγραφή της περικοπής του 30% στις συντάξεις[…] Όλα αυτά είπαμε θα είναι έτοιμα την πρώτη του χρόνου και προσπαθούμε να προλάβουμε να βάλουμε σε αυτό το νομοσχέδιο και την άνοδο των χρεών στον ΕΦΚΑ από τις 20 στις 30.000 για ελεύθερους επαγγελματίες και για αγρότες από 6 στις 10.000 ευρώ».