Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» δημοσίευσε ένα άρθρο που πυροδότησε συζητήσεις εντός κι εκτός Τουρκίας, καθώς εμφανίζει την ελληνική πλευρά να μην εξοπλίζει στρατιωτικά τα νησιά. Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν προχώρησε σε μια προκλητική δήλωση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Κύπρο, χωρίς να έχει προηγηθεί λύση στο Κυπριακό.

«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί (σ.σ.: στην Κύπρο) που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την ενέργεια στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος. Όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι: α) το Κυπριακό συνιστά θεμελιώδες ζήτημα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και β) δεν συζητά καν για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και συνεπώς τη στρατιωτική θωράκιση των νησιών μας από εξ Ανατολών επιβουλή.

Παρέμβαση Δένδια για τα Ελληνοτουρκικά: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του Τζανμπέργκ Ντογάν στη «Yeni Safak», με τίτλο «Βήμα έκπληξη από την Αθήνα: Σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά», αναπαράγεται το γνωστό αφήγημα για «ονόματα και καθεστώς νησιών και βραχονησίδων με ασαφές νομικό καθεστώς στο Αιγαίο που δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947».

Η απάντηση ήρθε αρχικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, διαψεύδοντας το σχετικό δημοσίευμα. «Είναι αδιανόητο να διακινούνται fake news για εθνικά θέματα. Το ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μία φορά: δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ισχυρότερη διπλωματικά, γεωστρατηγικά και αμυντικά και σε αυτή την κατεύθυνση παραμένουμε προσηλωμένοι», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Και ακολούθως, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Νίκο Δένδια, ο οποίος από τη Γαλλία και την καθέλκυση του «Κίμωνα» έστειλε το μήνυμα: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Η «Yeni Safak» προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς ο Ερντογάν δέχεται καθημερινά σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για την παρουσία ελληνικού στρατού στα νησιά του Αιγαίου, ισχυρίζεται ότι η Αθήνα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ σημειώνει πως «επιθυμία της Ελλάδας είναι να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της».

Η εφημερίδα-ναυαρχίδα του τουρκικού προεδρικού μεγάρου, επικαλούμενη πηγές, αναφέρει πως αναμένονται εξελίξεις στο θέμα των νησιών ακόμα και κατά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ταγίπ Ερντογάν, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτές τις μέρες ασθενεί πάντως από βαρύ κρυολόγημα, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, και ακύρωσε όλο το πρόγραμμά του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» 5/10