«Το τελευταίο βήμα για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο έγινε με τη συμφωνία στις Βρυξέλλες». Αυτό υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, εκτιμώντας πως μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα υπάρξει και επικύρωσή του.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνει ότι «για πρώτη φορά η Ευρώπη περνά ένα μήνυμα σε όλους -στους διακινητές, στους γείτονες, ότι βάζουμε πάτο στο βαρέλι, και πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές του χρόνου θα έχουμε και την επίσημη κύρωση αυτής της συμφωνίας».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγεται σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος κρατών - μελών της ομάδας MED5 για το μεταναστευτικό, η οποία πραγματοποιείται σε μια «ευτυχή συγκυρία», όπως λέει, λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Επιπλέον, ο Μαργαρίτης Σχοινάς χαιρετίζει τη στάση της Ιταλίας «χωρίς την υπεύθυνη στάση της οποίας δεν θα είχαμε τη συμφωνία» στις Βρυξέλλες, μέσω της οποίας εκτιμά πως εστάλη το μήνυμα ότι μετά από δεκαετίες, η Ευρώπη μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους.

Θεωρεί, δε, βασικό κομμάτι της επιτυχίας του νέου συστήματος τις γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα κι εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πλέον έτοιμη ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. «Είμαστε πια πολύ καλά προετοιμασμένοι γιατί σε όλη την περίμετρο της ΕΕ έχουμε χτίσει νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με ειδικές προαναχωρησιακές ζώνες για τους επιστρέψιμους. Δεν έχουμε πια Μόριες στην Ευρώπη. Αυτή η Επιτροπή έβαλε τέλος στη ντροπή της Μόριας» υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη και εκκεντρική την επαναφορά της πρότασης για ναυτικό αποκλεισμό της βόρειας Αφρικής.

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Θέλουμε να μπούμε ξανά στην εποχή της συνεργασίας»

Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ο Μαργαρίτης Σχοινάς λέει πως «θέλουμε να μπούμε ξανά στην εποχή της συνεργασίας» εξηγώντας πως: «Και στην Ευρώπη υπάρχει η θέληση να στηριχθεί η Τουρκία σ' αυτήν της την προσπάθεια, που είναι μια κατάσταση win-win» και για τις δύο πλευρές.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρεται, επίσης, για τις σχέσεις με την Αφρική επισημαίνοντας πως θα πρέπει ν' αλλάξει το υπόδειγμα συνεργασίας και να καταστεί σαφές στις χώρες της περιοχής απ' όπου ξεκινούν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη πολλοί μετανάστες, ότι «όσο συνεργάζεστε, τόσο έχετε να κερδίσετε από την Ευρώπη. Όσο δεν συνεργάζεστε δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η αναπτυξιακή μας βοήθεια θα συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο».

Επιπλέον, μιλάει για το EU Talent Pool(Συνεργασίες Ταλέντων), το μεγάλο πακέτο για τη νόμιμη μετανάστευση που θα παρουσιαστεί στα μέσα Νοεμβρίου, το οποίο εκτιμά πως θα βοηθήσει και την κοινωνία και την ευρωπαϊκή οικονομία, με μία ωστόσο προϋπόθεση: ότι όποιοι έρθουν στην Ευρώπη μέσα απ' αυτό το σχήμα, πρέπει να δεχθούν χωρίς καμία επιφύλαξη τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την κοινωνία και τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ