Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συμφώνου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στη μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων ασύλου και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Τόνισε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Κασσελάκης σε Σχοινά: Να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες Ε.Ε.

Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες Ε.Ε.,  όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. 

Παράλληλα, η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στην προστασία των συνόρων με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη-μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι. Τόνισε ότι στην ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.


Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς προχώρησε σε ανάρτηση στα social media, γράφοντας τα εξής:

«Με χαρά υποδέχθηκα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον @skasselakis στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο».