Η ΝΔ κατέγραψε μια σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές, "κλειδώνοντας" από τον πρώτο γύρο τις 7 από τις 13 περιφέρειες. Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται να εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προηγούνται υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στη ΝΔ και στις επιλογές της,
ανέφερε ότι επτά περιφέρειες φέρονται να κρίνονται από την πρώτη Κυριακή με νίκη υποψηφίων της ΝΔ και στάθηκε στην επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική με ποσοστό 46% και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με 60%.

"Μόλις σε μία περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την παρουσία του στον β’ γύρο των εκλογών, γεγονός που μας οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Γαλάζιος ο χάρτης" - Περιφερειάρχες που εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

Ειδικότερα, στην Αττική, με ενσωμάτωση 64,42% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,50%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,74%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,99%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,46%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,16%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,38%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,15%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκεντρώνει το 8,06% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,23%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,67% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,23%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,08%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,52% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,13%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β' γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,63%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο με ποσοστό 48,52%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.

Οι Περιφέρειες που θα κριθούν στον β' γύρο

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο 60,11% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 41,65%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,36%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,75% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό και καταλαμβάνει έως τώρα το 33,76%.

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 63,25% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: Ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,61%, ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 36,05%

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,52% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,11%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,15%.


Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 31,63% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,12%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, με ποσοστό 27,90%..

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,43% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,69%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,20% και περνάει στον β' γύρο την επόμενη Κυριακή.

Συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δημιουργούν διαίτερο προβληματισμό στην Κουμουνδούρου τα καθώς σε καμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, ή σε αρκετές από αυτές δεν πλασαρίστηκαν ούτε κάν στην δεύτερη θέση.

Αντίστοιχη είναι και οι εικόνα στους δήμους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κερδίζει κανέναν μεγάλο δήμο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη εκλογική ήττα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μετά την εκλογή του έκανε περιοδείες για την σήτριξη υποψηφίων, ενώ μία ημέρα πριν τις εκλογές κάλεσε τον κόσμο να καταψηφίσει τους «εκλεκτούς της ΝΔ».

Το μήνυμα του Κασσελάκη πριν τις εκλογές

«Έχετε δει την αλυσίδα του μπλε κράτους από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τις περιφέρειες, μέχρι τους δήμους. Έχετε δει αλαζονεία, κακοδιαχείριση, έχετε δει χαστούκια. Η Ελλάδα δικαιούται καλύτερα. Δικαιούται ανθρώπους από την κοινωνία, από την εργασία, με καινούριες, σύγχρονες, προοδευτικές ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστηρίξει πολλούς τέτοιους υποψηφίους. Αλλά η επιλογή είναι δική σας. Να επιλέξετε τι ζωή θέλετε. Στείλτε ένα μήνυμα αύριο, ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα της αλαζονείας, της αμέλειας και της ατιμωρησίας. Και στον β' γύρο θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση», ήταν το μήνυμά του.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Ηλιόπουλος συγκέντρωσε 6,13% και κατετάγη τέταρτος.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Ιωακειμίδης συγκέντρωσε μόλις 15,84% και έχασε από τον πρώτο γύρο από τον υποψήφιο της ΝΔ, Νίκο Χαρδαλιά που συγκέντρωσε 46,43%.

Στο Βόρειο Αιγαίο η υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Χιχλάκα συγκέντρωσε 10,99% και κατάλβε την τέταρτη θέση μετα τον Αλκιβιάδη Στεφανή, Κωνσταντίνο Μουτζούρη και Αγλαϊα Κυρίτση (ΚΚΕ).

Στην Δυτική Ελλάδα, ο υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Καρπέτας συγκέντρωσε 11,43%, κάτω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Σκιαδαρέση και τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.

Στην Δυτική Μακεδονία, η υποψήφια υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζαμπιλιάδου συγκέντρωσε 20,72% και κατετάγη τρίτη.

Στην Ήπειρο ο Ιωάννη Στέφος, που συγκέντρωσε 12,34% έχασε από τον Αλέκο Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή.

Μόνο στη Θεσσαλία ο υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουρέτας που συγκέντρωσε 34% κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο απέναντι τον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοράστό.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος συγκέντρωσε 16,38% και έμειν στην τρίτη θέση.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μυλόπουλος κατετάγη 4ος με ποσοστό 7,21%.

Στην Κρήτη ο Σπύρος Δανέλλης συγκέντρωσε 11,21% απέναντι στο «φαινόμενο» Σταύρο Αρναουτάκη που συγκέντρωσε 78,19%

Στο Νότιο Αιγαίο η Χρυσούλα Καραγιάννη κατατάγη τρίτη με ποσοστό 10,95% και στην Πελοπόννησο ο Μανώλης Κάκαρης επίσης τρίτος με ποσοστό μόλις 8%.

Στην Στερά Ελλάδα ο Απόστολος Γκλέτσος συγκέντρωσε 25,12% αλλά δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, καθώς ο νυν «γαλάζιος» Περιφερειάρχης επανεξελέγη με πσοστό 48,1%.

Ακόμα και στους μεγάλους δήμους, ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο στον δήμο Αθηναίων καθώς συγκέντρωσε 13,39% και κατέλαβε την τρίτη θέση. Στην Πάτρα επίσης ο υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Αϊβάλης κατέλαβε την τρίτη θέση με 18,46%. Στη Θεσσαλονίκη ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Πέγκας έμεινε εκτός δεύτερου γύρου.


ypes_perifereies