Τον απολογισμό του αποτελέσματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου κάνει σήμερα στα «Π» ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι εν λόγω κάλπες επιβεβαίωσαν πάλι τη δυναμική των πολιτικών κομμάτων όσο και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οσον αφορά την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων των πολιτών από τις πρόσφατες κάλπες ο κ. Σμυρλής δηλώνει: «Είναι δεδομένο ότι και τα μηνύματα λαμβάνουμε και αυτοκριτική δεν σταματάμε να κάνουμε όπου χρειάζεται και αυτά που οφείλουμε απέναντι στους πολίτες συνεχίζουμε να υλοποιούμε».

Σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνει ότι «εκείνη την ώρα ήθελε να δημιουργήσει κάποιες πρώτες έντονες εντυπώσεις, για τους δικούς του, εσωτερικούς και άλλους, λόγους, αλλά αυτό φανέρωσε και την αδυναμία του να αντιληφθεί τι πραγματικά είχε γίνει».

Ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. μιλά ακόμα για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, αναφέροντας πως «η επιλογή των προσώπων είναι σημαντική για την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και αυτό θα κάνουμε μέσα στο επόμενο διάστημα».

Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το πολιτικό αποτύπωμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών;  

Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαίωσαν πάλι, μέσα σε λίγους μήνες μετά τις διπλές εθνικές κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου, τόσο τη δυναμική των πολιτικών κομμάτων όσο και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερά προσηλωμένη, με συνέπεια, στην υλοποίηση του σημαντικού μεταρρυθμιστικού έργου, για το οποίο μας ψήφισαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες και το οποίο έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς. Κι αυτό πράττουμε. Προχωράμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, μέτρο και πολλή δουλειά. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι να δίνουμε λύσεις σε κάθε πεδίο πολιτικής, στα προβλήματα ποιότητας της ζωής των πολιτών. Και, βέβαια, κάθε μέρα κρινόμαστε από τους ίδιους τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία μας.

Μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα στον β’ γύρο δεν επιβεβαίωσαν σε επίπεδο προσώπων ορισμένες από τις επιλογές που στήριξε. Ποια μηνύματα εισέπραξαν η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση από τους πολίτες;

Οπως είπαμε και παραπάνω, και οι αυτοδιοικητικές εκλογές επαναβεβαίωσαν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τα συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων βγήκαν από την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη Κυριακή υπήρξε αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας και, όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, η κυβέρνησή μας στις εθνικές εκλογές έλαβε το 41% και όχι το 51%.  Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι από τους υποψηφίους που στηρίξαμε δεν ήταν εύκολο να εκλεγούν. Πολύ σημαντική επίσης, και επιβάλλεται να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί όλους, είναι η ιδιαιτέρως χαμηλή συμμετοχή που υπήρξε. Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να μη συνυπολογίσουμε την κόπωση των πολιτών από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιοι εξελέγησαν σε οκτώ από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, και μάλιστα οι επτά από τον πρώτο γύρο. Επίσης, η επισκόπηση των τελικών αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνει ότι, σε σύνολο 332 δήμων, στους 202 εξελέγησαν πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή αριθμός αυξημένος κατά οκτώ σε σύγκριση με το 2019. Εμείς, από την πλευρά μας, είναι δεδομένο ότι και τα μηνύματα λαμβάνουμε και αυτοκριτική δεν σταματάμε να κάνουμε όπου χρειάζεται και αυτά που οφείλουμε απέναντι στους πολίτες συνεχίζουμε να υλοποιούμε.

Να περιμένουμε ότι η εμπειρία των περιφερειακών εκλογών θα επηρεάσει τη στρατηγική σας σε επίπεδο προσώπων ενόψει των ευρωεκλογών;

Οι ευρωεκλογές, που θα γίνουν το 2024, είναι η επόμενη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Καθώς αυτές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αυτονόητο είναι ότι θα ακολουθήσουμε και την απαραίτητη στρατηγική. Πάντα η επιλογή των προσώπων είναι σημαντική για την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και αυτό θα κάνουμε μέσα στο επόμενο διάστημα.

Την περασμένη Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ήττα του Κ. Μητσοτάκη. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με τη δήλωσή του έδειξε βιασύνη και αντικειμενικά αβάσιμο ενθουσιασμό. Προκαλεί μεγάλη απορία πώς είναι δυνατόν να μίλησε με αυτόν τον τρόπο, όταν τα συνολικά αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις επιλογές του. Οι αριθμοί των αποτελεσμάτων, αν τους εξετάσουμε προσεκτικά, δεν δικαιολογούν τις  υπερβολικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε. Καταλαβαίνω ότι μάλλον εκείνη την ώρα ήθελε να δημιουργήσει κάποιες πρώτες έντονες εντυπώσεις, για τους δικούς του, εσωτερικούς και άλλους, λόγους, αλλά αυτό φανέρωσε και την αδυναμία του να αντιληφθεί τι πραγματικά είχε γίνει.

Ωστόσο, οι επίσημοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας ηττήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, την ώρα που «αντάρτες» επικράτησαν σε τέσσερις περιφέρειες...

Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, κάναμε επιλογές προσώπων με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά από την πρώτη στιγμή. Τις πιστέψαμε, τις στηρίξαμε και πήγαμε ξεκάθαρα με αυτές μέχρι και την τελευταία στιγμή. Με καθαρές κουβέντες και χωρίς να λέμε μια το ένα και μετά το άλλο. Με λίγα λόγια, κάναμε αυτό που κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα έκανε. Και βέβαια είναι αυτονόητο ότι πρόκειται να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με όλους τους αυτοδιοικητικούς, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, όπως άλλωστε κάνουμε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής μας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 21/10/2023