Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν χρεώνεται την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις  αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ούτε στην επιλογή των υποψηφίων συμμετείχε ούτε στην προεκλογική καμπάνια τους συμμετείχε, δεν κάνει πιο… εύπεπτη την αποτυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σαρωτική νίκη της ΝΔ σε 7 Περιφέρειες - Συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα

Η αλήθεια, πάντως, είναι μία. Ότι παρά τις αναλύσεις και τα σχόλια που ακούστηκαν για την ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κανείς στην Κουμουνδούρου δεν περίμενε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, αφού παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε  ποτέ δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το τοπίο ήρθαν και άλλοι δύο παράγοντες να προστεθούν:

  • Το γεγονός ότι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία μεγάλη ήττα που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη μέσα από μία δύσκολη διαδικασία. Άλλωστε ακόμα και σήμερα -μέρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου- στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να είναι απασχολημένα με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μοιραία οι υποψήφιοι δήμαρχοι έμειναν να παλεύουν μόνοι τους χωρίς κανείς να έχει ασχοληθεί μαζί τους. Άλλωστε, μέχρι και πριν από μία εβδομάδα τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στις εσωκομματικές εκλογές και όχι στις αυτοδιοίκητες.

Παράλληλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι για παράδειγμα ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Ζαχαριάδης, αφέθηκε να παλεύει μόνος του, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε ούτε την στήριξη όλου του κόμματος του. Υπενθύμιζαν, μάλιστα, ότι στην Πολιτική Γραμματεία η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη πέρασε μόνο με 2 ψήφους επιπλέον (12 -10) του Νίκου Φίλη τον οποίο είχε προτείνει η Ομπρέλα.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε συμφωνήσει με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Πάππα, για τον δήμο της Αθήνας. Η συμφωνία αυτή βρέθηκε στο κάλαθο των αχρήστων μετά τα άσχημα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, τον οποίο υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη Κυριακή αναμένεται να βρεθεί απέναντι στον Κώστα Αγοραστό, στην Κουμουνδούρου υπήρχε αισιοδοξία ότι εκεί μπορεί να υπάρξει ανατροπή.

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χθες

Πάντως στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ευχαρίστησε τους Κώστα Ζαχαριάδη και  Γιώργο Ιωακειμίδη για τον αγώνα που έδωσαν και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει προοδευτική συστράτευση, κάνοντας σαφώς λόγο για στήριξη του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο στον Δήμο Αθηναίων. «Πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη, που παρά τα 5 χρόνια διακυβέρνησης σημείωσε απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το μέλλον του κόμματος του τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χθες. Χτίζουμε τη νέα παράταξη με νέα πρόσωπα που θα προσφέρουν στον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ναι είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει».

Αναφερόμενος στην εμετική ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε από τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «για τον δήμαρχο Βόλου δεν έχω πολλά να πώ. Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 - Στέφανος Κασσελάκης: "Από αύριο χτίζουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος

Οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία

Από την πρώτη στιγμή των αποτελεσμάτων στην Κουμουνδούρου επικράτησε προβληματισμός για το αποτέλεσμα που κατέγραψε ο πρώτος γύρος, ωστόσο, υπάρχουν και νησίδες αισιοδοξίας όπως στην περίπτωση του Γιώργου Ιωακειμίδη που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην πιο ανταγωνιστική περιφέρεια της χώρας.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν με ικανοποίηση την Θεσσαλία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιος τιμωρείται και εκτιμάται ότι εδώ θα γίνει μεγάλη μάχη. Παράλληλα, όμως, ανέφεραν ότι η δουλειά για την αυτοδιοίκηση ξεκινά αύριο για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας οτι πρέπει να χτιστούν βάσεις στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι  το ποσοστό εκλογής στο όριο του 43% δεν είναι δημοκρατικό.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι η προσπάθεια κάποιον να συγκρίνει τα τωρινά  αποτελέσματα με αυτά των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 -όπου η Κουμουνδούρου είχε συγκεντρώσει υψηλές επιδόσεις, κερδίζοντας την Περιφέρεια Αττικής- γίνεται εκ του πονηρού, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυο εκλογικές αναμετρήσεις.