Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ο ηττημένος των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, γεγονός που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Γιάννης Μυλόπουλος και η «Αλλαγή» έλαβε ποσοστό 7,16%, εκλέγοντας πέντε περιφερειακούς συμβούλους.

Ωστόσο, το χειρότερο για την περιφερειακή παράταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η απώλεια της δεύτερης θέσης, που ήταν και ο στόχος για τις εκλογές.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος κατετάγη στην τέταρτη θέση, πίσω από τον υποστηριζόμενο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χρήστο Παπαστεργίου, που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών στην περιφέρεια, όπως και από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) που αύξησε εξίσου τα ποσοστά του.

*Διαβάστε εδώ: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Προβληματισμός από τα αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ


Γιάννης Μυλόπουλος: Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα μας απογοητεύει, αλλά συγχρόνως μας πεισμώνει

«Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα μας απογοητεύει, αλλά συγχρόνως μας πεισμώνει να εντείνουμε την καθημερινή μας παρουσία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, απέναντι σε μια παντοδύναμη δεξιά, η οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της σε βάρος των πολλών που φτωχοποιούνται», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μυλόπουλος, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε τη στήριξή του σε τρεις δημοτικές παρατάξεις στη Θεσσαλονίκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης και την παράταξη του Σπύρου Πέγκα, στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και τον συνδυασμό του Νίκο Νυφούδη και στον δήμο Θέρμης και την παράταξη της Άννας Τσιφτελίδου.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη αποτυχία η μη είσοδος του Σπύρου Πέγκα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, παρότι κατέγραψε ένα αξιοπρεπές ποσοστό της τάξης του 20,74%. Βέβαια, ο κ. Πέγκας δεν αποτελούσε αμιγώς κομματική επιλογή, καθώς δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως οι δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητά του.

Όσον αφορά στον δεύτερο γύρο, ο Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινή δήλωσή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τη στήριξη του Στέλιου Αγγελούδη.

Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Νίκος Νυφούδης κατέγραψε ποσοστό 15,38% καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, όμως, η πρωτοκαθεδρία του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη δεν μπόρεσε να απειληθεί. Αντίστοιχα και στον δήμο Θέρμης η Άννα Τσιφτελίδου, που ήταν η πιο κομματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Θεσσαλονίκη, έλαβε 19,5% και τη δεύτερη θέση, χωρίς να απειλήσει τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο.

Καλά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμώνται αυτά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με την εκ νέου εκλογή του Σίμου Δανιηλίδη από τον πρώτο γύρο (συμμετείχαν μέλη του κόμματος στο ψηφοδέλτιο), όπως και στον δήμο Καλαμαριάς.

Η Χρύσα Αράπογλου κατετάγη δεύτερη με ποσοστό 22,45% και θα διεκδικήσει τη δημαρχία στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Γιάννη Δαρδαμανέλη. Αντίστοιχα ο Άρης Τεμεκενίδης έλαβε ποσοστό 13,15% και κατέλαβε την τρίτη θέση. Σημειώνεται ότι σε αυτόν τον δήμο δεν είχε δοθεί κομματική γραμμή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά μόνον η υποστήριξη σε προοδευτικά ψηφοδέλτια.

*Πηγή: voria.gr