Στις ΗΠΑ και στο State Deparment βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο κ. Χαρακόπουλος έχει σειρά επαφών ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Βουλή. Μάλιστα, η επίσκεψη Χαρακόπουλου στην Ουάσινγκτον γίνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Αγία Σοφιά.

 «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια πράξη που υποθάλπει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, σε μια εποχή που έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πρωτοβουλίες για την αλληλοκατανόηση λαών με διαφορετική πίστη και τον σεβασμό στην πολιτισμική τους παράδοση, που έχει καθοριστικά διαμορφώσει η θρησκεία». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο State Department των ΗΠΑ με τον διευθυντή του γραφείου της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας κ. Daniel L. Nadel.


Διαβάστε επίσης: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στο μπλόκο της Ρωσίας από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για την Αγία Σοφία. Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Ioan Vulpescu από τη Ρουμανία, Πανίκος Λεωνίδου από τη Κύπρο, και Radomir Tcholakov από τη Βουλγαρία. Στη συνάντηση στο State Department συμμετείχαν, επίσης, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και η πολιτική σύμβουλος του γραφείου κ. Sonia Fernandes.

 Τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου για χριστιανούς στη Μ. Ανατολή ανακοίνωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωση του σημείωσε ότι «με αφορμή την παρουσίαση του τόμου για την Αγία Σοφία στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω αναλυτικά τον κ. Nadel για τον κίνδυνο που διατρέχει το μνημείο, αλλά και το μήνυμα που στέλνει η τουρκική ηγεσία με τη μετατροπή σε τζαμί του συμβόλου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων και ευρύτερα τον χριστιανικό κόσμο. Είναι ζήτημα που αφορά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, είναι ζήτημα σεβασμού της πίστης, του πολιτισμού και της διαφορετικότητας.

Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων στη Μικρά Ασία πριν έναν αιώνα, τώρα είναι σε εξέλιξη  η γενοκτονία της μνήμης με τη μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικών ναών που ήταν μουσεία. Σήμερα, που από το Κοσσυφοπέδιο μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και από την Κύπρο μέχρι τη Μέση Ανατολή διώκονται χριστιανοί έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των διωκόμενων χριστιανών, αλλά και των μνημείων τους. Γι’ αυτό και ζήτησα από το State Department:

α) Τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την προστασία των υπό εξαφάνιση χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

β) Την συμπερίληψη της Τουρκίας στις χώρες υπό επίβλεψη για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών.

γ) Την ενεργότερη παρέμβαση της UNESCO -τώρα που επανήλθαν οι ΗΠΑ στον διεθνή Οργανισμό- για την προστασία της Αγίας Σοφίας, που είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέλω να ευχαριστήσω την αρμόδια διεύθυνση του State Department για την θερμή υποδοχή, την εποικοδομητική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων».


Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνάντηση με την εκτελεστική διευθύντρια της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία κ. Erin D. Singshinsuk και την επικεφαλής Δημοσίων Υποθέσεων κ. Danielle Saroyan Ashbahia. Η επιτροπή αυτή συντάσσει την ετήσια έκθεση για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.