Ατον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι υποχρεωμένοι να στρέψουν το βλέμμα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη άπαντες και προφανώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή και της χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων στην πόλη της Γάζας. 

Τόσο οι μάχες στις έξι διεκδικούμενες Περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους, προεξαρχόντων αυτών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απασχολούν την κυβέρνηση, που τις προηγούμενες ώρες κορύφωσε την προεκλογική της προετοιμασία. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην «Α» ότι τα αυριανά αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν διαφοροποιούν την εικόνα, ως εκ τούτου και τα πολιτικά συμπεράσματα που εξήχθησαν πριν από έξι ημέρες, τουναντίον, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και τη διαρκώς συρρικνούμενη επιρροή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμα: Aυτοδιοικητικές εκλογές 2023: 12 ερωτήσεις-απαντήσεις για τον β’ γύρο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έτσι και στο… δεύτερο ημίχρονο αυτών, το παιχνίδι πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός, οργώνοντας εκ νέου την Επικράτεια, προκειμένου να στηρίξει τους «γαλάζιους» εκλεκτούς σε Περιφέρειες και δήμους. Μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το απόγευμα σε Έβρο και Λάρισα, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση από τον επίσης προερχόμενο από το κυβερνών κόμμα, Χριστόδουλο Τοψίδη, ενώ ιδιαίτερα αμφίρροπη προμηνύεται η μάχη ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη, Κωνσταντίνο Αγοραστό, και τον Δημήτρη Κουρέτα, στη μοναδική αναμέτρηση σε επίπεδο Περιφερειών όπου «γαλάζιος» υποψήφιος αναμετράται με υποψήφιο υποστηριζόμενο από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Προχθές, ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στην Τρίπολη, όπου η εκλογή του Δημήτρη Πτωχού έχει μετατραπεί σε μεγάλο πολιτικό στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή έναντι του νυν περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Προχθές, εξάλλου, ο πρωθυπουργός περιόδευσε μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς η Νέα Δημοκρατία δίνει μεγάλη πολιτική βαρύτητα στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

Το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Την ξεκάθαρη πολιτική χροιά, που προσδίδει η κυβέρνηση στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, επιβεβαίωσε και στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Εδώ υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό δίλημμα. Από τη μία ένας άνθρωπος που ανήκει στον δικό μας πολιτικό χώρο και από την άλλη ένα άλλο στέλεχος που στηρίζεται από δυνάμεις οι οποίες ούτε το 112 δεν σκέφτηκαν να προωθήσουν και οι οποίες είχαν την Πολιτική Προστασία μια ημιδιαλυμένη Γενική Γραμματεία», επέμεινε ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στη μάχη της Θεσσαλίας, όπου ο Κωνσταντίνος Αγοραστός… δοκιμάζεται από τον κ. Κουρέτα, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ όσο και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες θα δοθούν εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων και είναι δεδομένες ανεξαρτήτως του αυριανού εκλογικού αποτελέσματος, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να αντικρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εκβιασμού των ψηφοφόρων.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή