Παραδοσιακά οι περιφερειακές κάλπες είχαν έντονο πολιτικό χρώµα. Αλλωστε, τα πολιτικά κόµµατα ανέκαθεν επέλεγαν τους εκλεκτούς τους δίνοντας τα σχετικά «χρίσµατα». Στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές η Ν.∆. στήριξε ανοιχτά τους 13 υποψηφίους της µε στόχο να βαφτεί «γαλάζιος» ο εκλογικός χάρτης και σε επίπεδο Περιφερειών, µετά τον διπλό εκλογικό θρίαµβο της Νέας ∆ηµοκρατίας στις κάλπες του καλοκαιριού.

Η μάχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η µάχη, ωστόσο, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, µε τις συνέπειες των καταστροφικών πληµµυρών, έχει αποκτήσει εντονότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς µετά το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου εξελίσσεται σε εκλογική µάχη µεταξύ Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Κώστα Αγοραστό και τον ∆ηµήτρη Κουρέτα να διεκδικούν αύριο τον περιφερειακό θώκο του Κάµπου. Τη σηµασία που προσδίδει το Μαξίµου στη µάχη της Θεσσαλίας και στη νίκη του Κώστα Αγοραστού καταδεικνύει το µπαράζ επισκέψεων στελεχών της κυβέρνησης στους νοµούς της περιφέρειας, αλλά και το φίνις της προεκλογικής περιόδου, µε την παρουσία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξάλλου, η Θεσσαλία, και συγκεκριµένα η νίκη του νυν περιφερειάρχη, αποτελεί στοίχηµα για το επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, σε µια περιοχή µάλιστα που επλήγη µε σφοδρότητα από την κακοκαιρία.

Εμπιστοσύνη στον Κώστα Αγοραστό

Το αποτέλεσµα της πρώτης Κυριακής, όπου ο Κώστας Αγοραστός συγκέντρωσε 41,37% στο σύνολο της περιφέρειας και κατέκτησε την πρωτιά σε τέσσερις από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, δείχνει πως οι πολίτες, παρά την έντονη δυσαρέσκεια, τελικά αναγνωρίζουν το έργο του περιφερειάρχη, ενώ φαίνεται να εµπιστεύονται τον Κώστα Αγοραστό να υλοποιήσει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και τη στήριξη των πληµµυροπαθών.

Ψήφος διαµαρτυρίας στον Δημήτρη Κουρέτα

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εκλεκτού του, ∆ηµήτρη Κουρέτα, που απέσπασε το 34,11% του εκλογικού σώµατος, επενδύει στην τοξικότητα, ενώ οι εκτιµήσεις ενόψει του β’ γύρου λένε πως η ψήφος στον ∆. Κουρέτα, ο οποίος στις προηγούµενες εκλογές είχε καταγράψει 5,42% ως υποψήφιος περιφερειάρχης, είναι ψήφος διαµαρτυρίας, την ώρα που η ανατροπή του αποτελέσµατος της περασµένης Κυριακής θεωρείται εξαιρετικά απίθανη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά»