«Υποτίμηση για την αυτοδιοίκηση, στα κανάλια να μην υπάρχει ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης και μόνο πολιτικοί που τους χρωματίζουν», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Αναφορικά με το non paper του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε ότι ο κ. Μώραλης ήταν στέλεχος του, ο ίδιος είπε: «Δεν το ξέρω το non paper, πρώτη φορά το ακούω, είχα γραφτεί πράγματι στο ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσω στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου αλλά τότε γράφεσαι ως φίλος και όχι ως μέλος».

«Η  κουβέντα αυτή που διεξάγεται να προσπαθούν τα κόμματα να χρωματίσουν τους δημάρχους είναι υποτιμητική για την αυτοδιοίκηση και για τα πρόσωπα των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Χθες  δεν είδα ένα δήμαρχο στην τηλεόραση, είδα μόνο εκπροσώπους κομμάτων. Είναι δύο εβδομάδες αυτοδιοικητικές εκλογές και στην τηλεόραση το βράδυ είναι μόνο υπουργοί και βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων οι οποίοι διαγωνίζονται για να χρωματίσουν τον κάθε δήμαρχο ή Περιφερειάρχη ανάλογα με το δικό τους κόμμα και συμφέρον.  Είναι τραγικό αυτό! δεν είναι υποτίμηση της αυτοδιοίκησης αυτό;» πρόσθεσε ο δήμαρχος Πειραιά.

«Πρέπει να αποδεχτεί η κεντρική πολιτική σκηνή ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δείξει ότι έχουν  κάνει μια δουλειά ή προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία χωρίς να έχει κατ’ ανάγκη απόλυτη αναφορά στα κόμματα. Προφανώς παίζει ένα ρόλο» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από τη μια λένε όλοι οι αρχηγοί και οι υπουργοί “η ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση”, “τα πρόσωπα οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν” αλλά όταν έρθει το αποτέλεσμα είτε από τη μια είτε από την άλλη επιχειρούν να μας χρωματίσουν χωρίς να ακουγόμαστε κιόλας. Εγώ ήθελα να παρέμβω χθες και να πω ας ακουστεί και η αυτοδιοίκηση. Μιλάνε για εμάς χωρίς να είμαστε παρόντες και παρούσες. Ένας αυτοδιοικητικός δεν ήταν σε κανένα πάνελ».

«Πρέπει να πάμε τους δήμους και τις πόλεις μπροστά. Σημασία έχει να πάμε σε έναν αποχαρακτηρισμό από τα κόμματα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά.

Γιάννης Μώραλης: Το πρόβλημά μας στη χώρα δεν είναι ότι λείπουν τα χρήματα

Ερωτηθείς αν μπορεί η κυβέρνηση να σαμποτάρει έναν περιφερειάρχη ή έναν δήμαρχο, ο κ. Μώραλης είπε: «Δεν νομίζω,  είναι εξαιρετικά απίθανο. Εγώ είμαι 9 χρόνια δήμαρχος άρα έχω μια εμπειρία και έχω συνεργαστεί και με τις δύο κυβερνήσεις δεν νομίζω ότι προκύπτει αυτό. Δεν το γνωρίζω αλλά όσοι έχουν μια ωριμότητα και φέρνουν μια μελέτη για να διεκδικήσουν τα χρήματα δεν νομίζω ότι το κριτήριο είναι πολιτικό ή κομματικό. Δεν το πιστεύω για κανέναν υπουργό και για  καμία κυβέρνηση ίσα –ίσα που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να βρουν δημάρχους οι οποίοι μπορούν να απορροφήσουν χρήματα. Το πρόβλημά μας στη χώρα δεν είναι ότι λείπουν τα χρήματα, λείπει η απορρόφηση άρα το να μην θέλει ένας υπουργός να δώσει λεφτά σε ένα δήμο επειδή δεν είναι ο δήμαρχος του κόμματός του νομίζω ότι και λανθασμένο είναι και ουτοπικό. Ίσα ίσα που ο υπουργός θέλει να απορροφηθούν τα χρήματα για να έχει καλά αποτελέσματα και στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκών χρημάτων αλλά και σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο».

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη νίκη του Μώραλη στον Πειραιά με σχεδόν 70% - "Η τρίτη θητεία θα είναι καλύτερη από τις δυο πρώτες"

Ποιο ήταν το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Σχετικά με το ποιο θεωρεί ότι ήταν το χθεσινό μήνυμα για τη ΝΔ, ο κ. Μώραλης ανέφερε: «Το μήνυμα είναι πρώτον να στηρίζονται χωρίς έπαρση και αλαζονεία αυτοδιοικητικοί δηλαδή για μένα το χθεσινό μήνυμα ήταν έπαρση και αλαζονεία των κομμάτων να μην βγει ένας αυτοδιοικητικός, ή ότι ο πανηγυρισμός της πρώτης Κυριακής ότι τα πήραμε όλα και τα κερδίσαμε όλα έπαιξε και αυτό ένα ρόλο γιατί υπάρχουν αντανακλαστικά στην κοινωνία και επειδή η ΝΔ έχει καταγράψει πάρα πολλές εκλογικές νίκες το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως μπορεί να λειτούργησε και αυτό. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συνέβη στην Αθήνα ότι 8-7 χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν τον κ. Μπακογιάννη την προηγούμενη Κυριακή δεν πήγαν να ψηφίσουν άρα θέλει μα ανάλυση και αυτό και όχι πρόχειρα συμπεράσματα. Θεωρώ ότι πλήρωσε ένα κακό τρίμηνο η κυβέρνηση αν πάρουμε το θέμα το πολιτικό με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, θεωρώ ζημιά ότι δεν κουβεντιάσαμε για την αυτοδιοίκηση γιατί μας απασχόλησε  προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ επί 20 μέρες και από την άλλη είναι και θέμα προσώπων, χωρίς να θέλω να υιοθετήσω το επιχείρημα της ΝΔ  που  όπου τη βολεύει είναι το κόμμα και όπου δεν την βολεύει είναι το πρόσωπο αλλά αυτό συμβαίνει με όλα τα κόμματα, θεωρώ ότι παίζει ρόλο και αυτό.  Θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων».