Μεγάλη η ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων, καθώς ο Χάρης Δούκας κατάφερε να κερδίσει τον πρώην δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στον β'γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 με ποσοστό που άγγιξε το 56%.

Δείτε εδώ: Χάρης Δούκας: Ο καθηγητής με το όραμα για μία ''πράσινη Αθήνα'' - Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Η προσπάθεια αυτή για το επιτελείο του νέου δημάρχου Αθηνών μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς στον πρώτο γύρο η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν στις 27 μονάδες (41-14), με τον Δούκα να κερδίζει στο νήμα τον Κώστα Ζαχαριάδη. Ενδιαφέρον έχει, κατ'αυτόν τον τρόπο να δούμε πως ο Χάρης Δούκας κατόρθωσε να κάνει την μεγάλη ανατροπή.

Κέρδισε επιπλέον 45.000 ψήφους 

Ο Χάρης Δούκας δεν αρκέστηκε μόνο στην ψήφο εμπιστοσύνης που του παρείχε η ''Ανοιχτή Πόλη'' του Κώστα Ζαχαριάδη, για να καλύψει το μεγάλο αυτό handicap. Κερδίζοντας 45.000 επιπλέον ψηφοφόρους, φαίνεται πως κέρδισε την εμπιστοσύνη και διείσδυσε σε εκλογικά κοινά τόσο της αντιπολίτευσης στον δήμο, όσο σαφώς και του Κώστα Μπακογιάννη.

Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των 19.842 δημοτών της Αθήνας που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Χάρη Δούκα στον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο, η διείσδυση Δούκα στην δεξαμενή μέχρι και του Μπακογιάννη του απέφερε συνολικά 64.055 ψήφους.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπακογιάννης λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο 57.800 ψήφους, όχι μόνο δεν ανέβασε αυτό το ποσοστό αλλά έχασε σχεδόν 7.500 ψηφοφόρους, φτάνοντας στο τέλος τους 50.403, φανερώνοντας έτσι σε ένα βαθμό την αλλαγή προτίμησης ψηφοφόρων στον β'γύρο για τον δήμο. 

Πώς το debate βοήθησε τον Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας, προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στo debate με τις «to the point» ερωτήσεις του προς τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ παρά την πολιτική του απειρία και κάποια μικρά κενά, άφησε έντονο το πολιτικό του στίγμα για την επόμενη μέρα του Δήμου Αθηναίων. Το πρώτο στοίχημα, αυτό της πολιτικής δήλωσης κατακτήθηκε.

Το δεύτερο στοίχημα, ήταν αυτό της αναγνώρισης μέσω του debate. Οι 258.000 τηλεθεατές που παρακολούθησαν την τηλεμαχία είχαν ανάμεσά τους πολλούς που είδαν για πρώτη φορά τον Δούκα και όπως φαίνεται, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφασή τους να ψηφίσουν. Άλλωστε, αυτός ο αριθμός ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτούς που στον πρώτο γύρο παρευρέθησαν στην κάλπη.

Έτσι, ο Χάρης Δούκας πλέον είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, με το 56% που λαμβάνει από τον δεύτερο γύρο να εκλέγει 26 δημοτικούς συμβούλους.