Το βράδυ της Τετάρτης οι τηλεθεατές αλλά και όσοι διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τον Δήμο Αθηναίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -επιτέλους- ένα debate ουσίας μεταξύ του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη και του υποψήφιου δημάρχου Χάρη Δούκα. Ένα debate σοβαρού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, εκατέρωθεν καταιγισμό ερωτήσεων από τον νυν στον υποψήφιο δήμαρχο και αντίστροφα, πέρα από τα στενά όρια των «παράλληλων μονολόγων» που επιτάσσει συνήθως η διαδικασία.

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός που πρωτοεισήχθη στην Ελλάδα το 1996, με συμμετέχοντες τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Μιλτιάδη Έβερτ, έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον του. Οι πολύ σφιχτοί όροι της διαδικασίας, η «μεσοποίηση» των θέσεων λόγω του μικρού χρόνου που διατίθεται, καθώς και η επιμονή σε μία σκληρά επικοινωνιακή διαδικασία, χωρίς την απαραίτητη ανάδειξη και ανάλυση των πολιτικών θέσεων των υποψηφίων, έκανε τις τηλεμαχίες να συνοδεύονται από τον όρο «σούπα». Το debate μεταξύ των δημάρχων Αθηναίων διέφερε πλήρως από τα άλλα. 

Τι άρεσε στο debate

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας στο debate που πραγματοποιήθηκε αναμετρήθηκαν σε επτά θεματικές ενότητες: Λειτουργία της πόλης, Ασφάλεια, Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα, Υποδομές/Ανάπτυξη, Κοινωνική πολιτική, Πολιτισμός, Ελεύθερη ενότητα. Τον συντονισμό έκανε ο Γιώργος Κουβαράς και τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψηφίους για τον Δήμο Αθηναίων έκαναν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS, Λίδα Μπόλα, και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Προβατάς.

Με την εκκίνηση της διαδικασίας, είδαμε την επιλογή των παρεμβάσεων. Ο κάθε υποψήφιος είχε τη δυνατότητα, μετά το πέρας της θέσης του συνομιλητή του, να παρέμβει στα λεγόμενα του αντιπάλου του, με σκοπό να διατυπώσει τη θέση του, ανοίγοντας περαιτέρω τη συζήτηση και δίνοντας μεγαλύτερη ζωντάνια στη διαδικασία. Στο ίδιο πλαίσιο, οι υποψήφιοι μπορούσαν να κάνουν εκατέρωθεν ερωτήσεις, με αυτά τα δύο στοιχεία να δημιουργούν ανοιχτό διάλογο -με ελάχιστη δημοσιογραφική παρεμβατικότητα-, χαλαρό και ήπιο κλίμα (χαρακτηριστικά, ο κ. Μπακογιάννης απευθύνθηκε στον κ. Δούκα ως «κύριε καθηγητά»), δίχως εντάσεις και γενικολογίες, με συγκεκριμένες θέσεις και μεστές παρεμβάσεις.

Κατά συνέπεια, πρώτο κέρδος αποτελεί η ανανέωση της διαδικασίας, κάνοντάς την πιο θελκτική στο κοινό. 

Δεύτερο κέρδος αποτελεί η πολιτική ουσία. Ο νυν δήμαρχος κλήθηκε να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της θητείας του, με αυτοκριτική σε σημεία της θητείας του, όπως ο «Μεγάλος Περίπατος», ενώ διέθετε μία επικοινωνιακή άνεση, γεγονός που τον οδήγησε σε μεγαλύτερη σιγουριά στην ρητορική του για το «αύριο» της Αθήνας, απευθύνοντας έτσι τις ανάλογες ερωτήσεις προς τον Χάρη Δούκα. Από την άλλη, ο κ. Δούκας, ξεκινώντας πιο δυναμικά το debate, προκάλεσε θετικές εντυπώσεις με τις «to the point» ερωτήσεις του προς τον δήμαρχο Αθηναίων, ενώ παρά την πολιτική του απειρία και κάποια μικρά κενά, άφησε έντονο το πολιτικό του στίγμα για την επόμενη μέρα του Δήμου Αθηναίων. 

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το πεδίο να δημιουργηθεί εύφορος διάλογος προκύπτει όταν οι πολιτικοί -που έδειξαν μεγάλο σεβασμό εκατέρωθεν-, αφήνονται να διατυπώσουν τις προγραμματικές τους θέσεις με χρονική ευχέρεια, δυνατότητα ερωτήσεων μεταξύ τους και σχετική ελευθερία ανοίγματος της κουβέντας. . Η επικέντρωση στο πολιτικό πλαίσιο και η αποφυγή γενικών δηλώσεων, ήταν επίσης μεγάλο κέρδος.

Παρατηρήθηκε ότι η εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» του Δήμου ήταν αμιγώς πολιτική, με τους δημότες των ΑΘηνών να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την ατζέντα του κάθε υποψηφίου, ενόψει της Κυριακής 15 Οκτωβρίου και του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Τι έγινε στο debate

Λειτουργία της πόλης: Ο Κώστας Μπακογιάννης ρωτήθηκε για την καθαριότητα στην πόλη και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν και μίλησε για τα πεπραγμένα του δήμου στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας έκανε χρήση του δικαιώματος να κάνει ερώτηση στον κύριο Μπακογιάννη και τον ρώτησε για τον «Μεγάλο Περίπατο» και πόσο κόστισε. 

Σε ερώτηση για τις παιδικές χαρές, για το πώς θα είναι εφικτό σχεδόν ανά μήνα να παραδίδεται μία, ο κ. Δούκας απάντησε: «Έχουν φτιαχτεί ογδόντα παιδικές χαρές, τα προηγούμενα 4 χρόνια ο Κώστας Μπακογιάννης παρέλαβε 70 και έφτιαξε συν δέκα. Εγώ λέω ότι θα φτιάξω 40, μία σε κάθε γειτονιά. Έχω αναδείξει το θέμα και είναι αυτή η προσέγγισή μας, να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές».

Ασφάλεια

«Η ασφάλεια είναι η βάση. Λέμε ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Συμφωνήσαμε με τον υπουργό, τον κ. Οικονόμου, να βάλουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης», απάντησε ο  Κώστας Μπακογιάννης στην ερώτηση για την ασφάλεια στην πόλη. Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει όμως να αλλάξει και το μοντέλο. Χρειαζόμαστε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αυτό θέλει επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, συνεργασία του δήμου με την Αστυνομία και βεβαίως η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο με παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός».

Στην ενότητα της ασφάλειας, ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και αν αυτός είναι αρκετός για την ενίσχυση της ασφάλειας και αν είναι υπέρ της χρήσης των καμερών. «Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες, το πρόβλημα είναι να υπάρχει Αστυνομία αν κάτι συμβεί, αλλά σε κομβικά σημεία, σε δύσκολα σημεία, να το δούμε. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση», πρόσθεσε ο Χάρης Δούκας.

«Η Δημοτική Αστυνομία το 2019 ήταν πολύ πίσω. Οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Ρωτήστε τους γονείς», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στο σχόλιο του Χάρη Δούκα ότι «οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου».

Μετά την απάντηση του κ. Μπακογιάννη για την ασφάλεια στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας είπε: «Στις γειτονιές, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές δεν μου ζητάνε κάμερες, μου ζητάνε την παρουσία οργάνων της τάξης».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για τον Σύλλογο κατοίκων του Αγίου Παύλου. «Πηγαίνετε εκεί και θα δείτε πώς λειτουργεί η συμφωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», είπε και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια δεν είναι δεξιά ή αριστερή και επισήμανε ότι για το θέμα των ναρκωτικών θέλει να υιοθετήσει το μοντέλο της Λισσαβώνας.

Κλιματική αλλαγή / ανθεκτικότητα

Μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά, ο Χάρης Δούκας είπε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές και μίλησε για κλαυσίγελο με τις αρμοδιότητες. «Η ευθύνη της πόλης είναι του δημάρχου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα φρεάτια στην ευθύνη του δήμου. «Εμείς θέλουμε τις αρμοδιότητες κι ας κόψουμε τον λαιμό μας», απάντησε ο κ. Μπακογιάννης. «Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη», σημείωσε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε καν το δίκτυο υδάτων». 

«Τι κάναμε; Τη δουλειά μας. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε, άλλα τα δρομολογήσαμε και διεκδικήσαμε πόρους, ενώ άλλα τα έχουμε προγραμματίσει. Ένας κλαυσίγελος για τις αρμοδιότητες πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου. Πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Δεν είναι όλα τα φρεάτια για παράδειγμα του δήμου. Να ξέρουμε ότι με το να στέλνουμε συνεργείο ουσιαστικά παρανομούμε. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε την αρμοδιότητα για να ξέρουν και οι πολίτες σε ποιους να απευθυνθούν», είπε από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Υποδομές / Ανάπτυξη

Σε σχετική ερώτηση για τον «Μεγάλο Περίπατο», o Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Η αρχική σύλληψη (για τον "Μεγάλο Περίπατο") ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη και αδυναμίες. Νομίζω ότι το τελικό έργο αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Με υποδομές για ΑμεΑ, έχει μειωθεί κατά 25% η ρύπανση και μπορεί στην αρχή να υπήρχε ένα κυκλοφοριακό σοκ, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί…».

«Έγινε σε έναν δρόμο μία απλή διαπλάτυνση. Συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο και δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας για να δώσουμε μία ανάσα», παρενέβη ο Χάρης Δούκας για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Συνεχίζοντας στην ενότητα των υποδομών, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στα μέτρα για τον έλεγχο των Airbnb. Μιλώντας για πρόταση περί επιβολής δημοτικού τέλους σε ιδιοκτήτες, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να έχουν 50 διαμερίσματα και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού υπάρχουν γειτονιές με τόσο μεγάλη φόρτιση από AirBnB, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι τουρίστες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι, η δημοτική Αρχή να έχει κανόνες». «Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα εισροή που θα δημιουργήσει ελάφρυνση σε όσους έχουν ανάγκη, πρέπει να γίνει μελέτη γιατί δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές», πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Κοινωνική πολιτική

Σε ερώτηση για την κοινωνική πολιτική ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη. Δίνουμε μάχη για να την κάνουμε κάθε μέρα λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ, όταν ανέλαβα, δεν είχαν πρόσβαση για τα παιδιά με αναπηρία. Για κάτι που είμαι περήφανος, είναι ότι προχωράμε να βάλουμε ράμπες σε όλα τα σχολεία. Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε στις ράμπες αναπήρων αισθητήρες στις γωνίες, ώστε εάν παρκάρει κάποιος εκεί, να πάει αμέσως η Δημοτική Αστυνομία. Και κάτι ακόμη, εννοείται ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι του δήμου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε».

Σε παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας μίλησε στον Κώστα Μπακογιάννη για τα πεζοδρόμια και είπε ότι «για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό», γιατί τα πεζοδρόμια δημιουργούν προβλήματα σε ΑμεΑ, σε ανθρώπους με καροτσάκια και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια, είπε ότι ακόμα και σε δημοτικά κτίρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

Πολιτισμός

Για τις «μουντζούρες» σε τοίχους, κτίρια και αγάλματα και για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο και την απορρύπανση, ο Χάρης Δούκας είπε: «Υπάρχει προσέγγιση που έχω δει σε άλλες πόλεις όπως τη Βαρκελώνη, που οι γειτονιές ανοίγουν δημόσιο διάλογο με καλλιτέχνες και δημιουργούν σχέδια με τρόπο συνεργατικό. Ο πολιτισμός είναι μια διαφορετική κουλτούρα, ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία». Στη συνέχεια, μίλησε για το οξυγόνο και τη ρύπανση, λέγοντας ότι ο πολιτισμός είναι μια ευρύτερη έννοια και, όπως είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο πολιτισμός πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς. Πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο, σημείωσε. 

Ελεύθερη Ενότητα

«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως αυτό το debate», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικό να πάει έστω και ένας επιπλέον Αθηναίος στις κάλπες την προσεχή Κυριακή. «Θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση και τιμή για εμένα», δεσμεύτηκε. 

Είστε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Ιδεολογικά πού αισθάνεστε πιο κοντά, ρωτήθηκε ο κ. Δούκας. «Όταν αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, φτιάξαμε μια πρόταση καθαρά αυτοδιοικητική. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ, είναι μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντά στα προβλήματα των Αθηναίων. Τα πεζοδρόμια, η ασφάλεια, το οξυγόνο… δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Ο κ. Ζαχαριάδης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να με στηρίξει. Αποδέχτηκα τη στήριξη Ζαχαριάδη και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση, έχουμε συνολική πρόταση. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος εκλογών».

Ερωτήσεις Μπακογιάννη - Δούκα

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα στον Κώστα Μπακογιάννη γιατί είμαστε τόσο πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης. «Κύριε Δούκα, με εκπλήσσετε. Εσείς μιλάτε με στοιχεία. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10%. Καφέ κάδοι υπάρχουν και επεκτείνονται. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να το πούμε έτσι (ξενοδοχεία, καταστήματα) και μετά πάμε στα σπίτια. Η πανδημία μάς καθυστέρησε, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ για να μπει το νερό στο αυλάκι», απάντησε ο νυν δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης ρώτησε τον Χάρη Δούκα αν συμφωνεί με έργα όπως το μετρό Εξαρχείων, το πάρκο Δρακόπουλου κ.ά. «Ρωτήσατε τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά που ρωτάτε εμένα; Έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά. Για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το πράσινο για εμάς είναι ζωή και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τον δήμο για το πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση».

Οι τοποθετήσεις Μπακογιάννη - Δούκα

Στην τελευταία τοποθέτησή του ο Χάρης Δούκας είπε: «Κάποιοι έλεγαν ότι θα καταλήξω σε μονοψήφια νούμερα, καταφέραμε όμως μια μεγάλη έκπληξη, επειδή έχουμε ιδέες με μεγάλη δυναμική, που είναι πρωταρχικές στη σημερινή εποχή με την κλιματική κρίση. Το δίλημμα είναι το εξής: ή συνεχίζουμε με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη συνθήκη: όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή. Η ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται, μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον καθηγητή για τη ζωντανή συζήτηση. Να πω πως ναι, κάνουμε και λάθη. Όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη. Σας μίλησα για τον λόφο Στρέφη. Σας μίλησα για τη γραμμή 4 του μετρό. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Σας μίλησα για το κλειστό του Άτλαντα. Και τέλος σας μίλησα για το πάρκο Δρακόπουλου. Και δεν σας είπα τυχαία ότι δύο δημοτικοί μου σύμβουλοι έφαγαν ξύλο. Σε όλα αυτά κάποιοι διαφωνούν. Γι’ αυτό και σας παρακαλώ γι' αυτά να τοποθετηθείτε».