Περίμενα πως θα κερδίσω αλλά όχι με τέτοια διαφορά, οι πολίτες ενοχλήθηκαν από δηλώσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Τόνισε πως αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Ανέφερε πως παρά την αλλαγή της διοίκησης σε έναν θεσμό υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες που κάνουν με ευσυνειδησία της δουλειά τους.

Είπε πως δεν πιστεύει πως ο κ. Αγοραστός θα του τραβήξει το χαλί σε κάτι.

Όπως ανέφερε, άμεσα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις αποζημιώσεις σε εκείνους που έμειναν χωρίς σπίτι ή καταστράφηκαν τα χωράφια τους, ή τα μηχανήματα τους.

Πρόσθεσε ότι ειδικά στα χωριά του Παλαμά θα πρέπει να γίνει μια δομή για όσους έχασαν τα σπίτια τους και αυτά να χτιστούν ξανά.

Είπε επίσης πως πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο για τους τέσσερις χείμαρρους του Βόλου.

Δημήτρης Κουρέτας: Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Περίμενα ότι θα κερδίσω δηλαδή στις δημοσκοπήσεις το π οσοστό ήταν 8 με 10 μονάδες, το ότι θα έφτασε 20 όχι αλλά ήταν ένα στιγμιότυπο που κάθε μέρα άλλαζε γιατί έγιναν κάποια πράγματα την τελευταία εβδομάδα που ήταν λίγο άγαρμπα όπως δηλώσεις κάποιων υπουργών ότι αν βγω εγώ θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις των αγροτών τα οποία νομίζω ότι ενόχλησαν τον κόσμο ή και άλλα πράγματα. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι όσο πηγαίναμε προς την κάλπη αυτά που έλεγα έπειθαν περισσότερο τον κόσμο και αυτό αποτυπώθηκε.

Αύριο έχω ραντεβού με τον κ. Αυγενάκη, με πήρε τηλέφωνο και θα πάω να τον δω 3 η ώρα το μεσημέρι. Αναλαμβάνω από 01/01/24 αλλά πρέπει να υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση αυτούς τους 2,5 μήνες γιατί οι άνθρωποι είναι στο δρόμο, έχουν χάσει την περιουσία τους πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει, να ενεργοποιηθούν πράγματα που ενδεχομένως να υπήρχε ένας φόβος από την κυβέρνηση ότι κάποιο κενό θα δημιουργούταν που δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ερωτηθείς αν πλαισιώνεται από ανθρώπους που μπορούν νακάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζονται μεγάλη περίοδο προσαρμογής: Καταρχάς υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι δεν αλλάζουν και πάνω στους οποίους πατάμε και με τους οποίους δουλεύουμε. Αλίμονο όταν αλλάζει η διοίκηση σε ένα θεσμό να βρίσκεται στον αέρα ο επόμενος επειδή θα έρθουν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Εμείς οι περιφερειακοί σύμβουλοι και όλη η διοίκηση πατάει πάνω στην ευσυνειδησία και τη δουλειά των υπηρεσιακών παραγόντων με τους οποίους θα συνεργαστούμε. Βέβαια υπάρχουν στην ομάδα ανθρωποι όπως ο κ. Δαναλάτος ο οποίος είναι καθηγητής της Γεωργίας και ένα από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλύτερα τα υδατικά και τα γεωργικά απ΄ολη την Ελλάδα. Υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι στη χωροταξία, πολιτικοί μηχανικοί δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά τη στελέχωση, θεωρώ ότι αυτό θα γίνει γρήγορα χωρίς κανένα κενό και μπορώ να πω και πιο γρήγορα απ’ ότι θα συνέβαινε πριν.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα έχει συνεργασία με τη σημερινή διοίκηση ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση: Νομίζω ναι γιατί τον κ. Αγοραστό τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ούτε θα μου τραβήξει το χαλί σε κάτι. Θα μου δείξει πράγματα τα οποία χρειάζεται να γνωρίζω όσον αφορά το τι έχει συμβεί. Ξέρω πολύ καλά πως τρέχουν τα θέματα γιατί ειμαι από το 2010 περιφερειακός σύμβουλος οπότε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε σε αυτό και αλίμονο αν υπήρχε.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει και πρέπει άμεσα να τρέξει: Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς σπίτι και έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες τους και δεν ξέρουμε αν θα καλλιεργήσουν φέτος και του χρόνου. Αυτό είναι περιοχή γύρω από την Κάρλα που είναι πλημμυρισμένη η οποία σύμφωνα με την έκθεση των Ολλανδών θα στραγγίξει το νερό εκεί σε ενάμιση χρόνο άρα πρέπει αυτό να το δούμε άμεσα. Φοβάμαι ότι αν δεν λυθεί και αν δεν πάρουν απαντήσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε θέματα με τους ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Δεύτερον, τα χωριά του Παλαμά τα οποία έχουν μεγάλο πρόβλημα τα σπίτια εκεί θα πρέπει να γίνει κάτι. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια δομή κάτι αντίστοιχο που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες πολύ γρήγορα να γίνουν σπίτια για αυτούς τους ανθρώπους.

ΔΗΜ: Να γίνουν σπίτια στο ίδιο σημείο;

Σε κάποια όχι, θα πρέπει ας πούμε η Μεταμόρφωση να μετακινηθούν με συναίνεση και του δήμου σε ένα σημείο του Παλαμά στην άλλη άκρη που δεν πλημμυρίζει. Δόθηκε μια έκταση από το δήμο για να γίνουν εκεί τα σπίτια όπως θέλουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Τρίτον είναι να γίνει γρήγορα η μελέτη που ήδη έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχω ενημέρωση πρωτογενή θα πάρω όμως τις επόμενες μέρες, να δούμε στα μέρη τα οποία έχουν πλημμυρίσει και έχει κάτσει το νερό, που είναι πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα προς τη Καρδίτσα και σε αυτά να δούμε πότε και αν θα καλλιεργήσουν φέτος οι άνθρωποι. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα μέσα σε μια-δύο εβδομάδες. Πρέπει να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις των μηχανημάτων για τους καλλιεργητές. Επιπλέον πρέπει να γίνει άμεσα ένα σχέδιο που αφορά τους τέσσερις χείμαρρους του Βόλου πχ ο Κραυσίδωνας έχει αυτή τη στιγμή περίπου 800 χιλιάδες τόνους φερτές ύλες και φεύγουν με τα φορτηγά περίπου 8,5 χιλιάδες τόνοι την μέρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει 4 μήνες. Θα πρέπει να έρθουν άλλες 5 εταιρίες τέτοιες, θα πρέπει να γίνει πολύ συνδυασμένο για όλους τους χείμαρρους του Βόλου γιατί είναι χειμώνας. Για το Πήλιο· το Πήλιο έχει καταστραφεί, άλλο πρόγραμμα για εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά κομμάτια τα οποία είναι άμεσες προτεραιότητες όπως επίσης άμεση είναι και η προτεραιότητα των Φαρσάλων εκεί που κατεβαίνει ο Επινέας όπου έγιναν μπαλώματα στα αναχώματα μετά τον Ιανό. Πρέπει να γίνουν σοβαρά αυτά τα αναχώματα.

Ερωτηθείς αν έχουν του πόρους και το πρόγραμμα για να κάνουν όλα όσα χρειάζεται η περιοχή: Υπήρξε ένα αντιπλημμυρικό σχέδιο του 2017 το οποίο δεν τηρήθηκε, πρέπει η κυβερνηση να καταλάβει ότι αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν χθες, πρέπει να συμφωνηθεί αυτό δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Αυτά τα αναχώματα και αυτά τα αντιπλημμυρικά που είναι κατά μήκος του Ενιπέα, μιλάμε για βραχυπρόθεσμα πράγματα δεν μιλάμε για μεσοπρόθεσμα για το φράγμα πάνω από τα Φάρσαλα και στο Μουζάκι που θέλουν χρόνο, μιλώ για τα αναχώματα που πρέπει να γίνουν τώρα ή ο καθαρισμός της κοίτης του Πηνειού αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συμφωνηθεί με την κυβέρνηση για να γίνουν χθες.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η απερχόμενη περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να τρέχει με ταχύτητα μέχρι να παραδώσει: Δεν ξέρω, δεν νομίζω να τα στυλώσουν επειδή έχασαν. Θα πρέπει να συνεργαστούμε άλλωστε όταν κανείς είναι επαγγελματίας εγώ είμαι τριάντα χρόνια επαγγελματίας καθηγητής όπως και ο κ. Αγοραστός έκανε τη δουλειά αυτή επαγγελματικά... Όταν γίνεται ένας αγώνας στο champions league και χάνει μια ομάδα μετά πάει ο προπονητής και φιλάει τον άλλο προπονητή και τελειώνει και είναι φίλοι δηλαδή δεν νομίζω ότι έχει πέσει σε δυο ανθρώπους που είναι σοβαροί επαγγελματίες να μην συνεργαστούν όταν γίνεται εναλλαγή από τον έναν στον άλλο. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος της συναίνεσης και νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τη δική μου τη μεριά.

Ερωτηθείς πως αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά: Προφανώς εγώ κάτι άλλο είπα και αυτό που είπα ήταν κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό που λένε τα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο κόσμος το άκουσε. Επομένως άλλο πράγμα η στήριξη. Η αναπτυξιακή πρόταση που έχει η Πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με κόμματα, στηρίχτηκε από κάποια κόμματα αλλά αυτό το πράγμα ειναι κάτι που από μόνο του δεν θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση περίπου 16 χρόνια με μικρές κινήσεις του 3 -5% πάντοτε είχα αυτή τη θέληση, δεν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική περισσότερο είχα σαν προτεραιότητα τη δουλειά μου και σε αυτή την φάση αποφάσισα να κάνω αυτή τη μετάβαση από το πανεπιστήμιο και πέτυχε αυτό και να το υπηρετήσω. Δεν είμαι στέλεχος κανενός κόμματος, είμαι ένας κεντρώος άνθρωπος και πάνω σε αυτό το δικό μου πολιτικό προφίλ κουμπώνει η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κουμπώνουν μια χαρά γιατί αυτή τη στιγμή η συζήτηση από την Κεντροαριστερά η μεγάλη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη βάζει στην κορυφή της ατζέντας την πράσινη συμφωνία για το κλίμα στην οποία χτίζονται όλα τα περιφερειακά προγράμματα και αν δεν το κάνουμε αυτό δεν έχουμε καμία τύχη.