Αρκετές μάχες στους άλλους δήμους της χώρας, εκτός, βεβαίως, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν το στοιχείο της ανατροπής σε αρκετές περιπτώσεις.

Στην Πάτρα, όμως, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, δεν είχαμε την έκπληξη, καθώς ο νυν δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εξασφάλισε τρίτη θητεία συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 57%, ενώ ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Σβόλης στο 43%. Πρόκειται για μια νίκη που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη παρουσία του κ. Πελετίδη σε μια μεγάλη πόλη, η οποία όμως αντιμετωπίζει και πολύ μεγάλα προβλήματα κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας.

Αλλαγή σκυτάλης στις αυτοδιοικητικές εκλογές των Ιωαννίνων και της Καλαμαριάς

Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στα Ιωάννινα, καθώς νέος δήμαρχος εκλέχτηκε ο Θωμάς Μπέγκας. Με δήλωσή του ο απερχόμενος δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους πολίτες που τον στήριξαν, παραδέχτηκε το αποτέλεσμα, δίνοντας συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα.

Ανατροπή είδαμε και στον Δήμο Καλαμαριάς, αφού στον πρώτο γύρο η Χρύσα Αράπογλου ήταν δεύτερη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Η κυρία Αράπογλου, όμως, έκανε τη ρελάνς συγκεντρώνοντας, χθες, 57,92% και εξελέγη με 15 μονάδες διαφορά από τον απερχόμενο δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης «Γενιά Δημιουργίας», Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος συγκέντρωσε 42,08%.

Ανατροπή και στον Δήμο Ζωγράφου, όπου η Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου κέρδισε τον Βασίλη Θώδα. Στην Ηλιούπολη έχασε ο Γιώργος Χατζηδάκης από τον Στάθη Ψυρρόπουλο και στο Ίλιον ο Νίκος Ζενέτος από την Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου. Ο Γιάννης Ζαμπούκης, πάντως, αναδείχθηκε εκ νέου δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με ποσοστό 60,39%.

Στη Νέα Σμύρνη εκλέχθηκε ο Γιώργος Κουτελάκης με 53% έναντι 47% της Δήμητρας Νάνου. Στον Δήμο Βύρωνα, δήμαρχος εξελέγη ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, ενώ ο σημερινός δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης, δεν εισήλθε καν στον δεύτερο γύρο.

Στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού σημειώθηκε άλλη μια αλλαγή σκυτάλης, καθώς δήμαρχος εξελέγη ο Νικόλαος Τσιλίφης, απέναντι στον Αναστάσιο Μπινίσκο.

Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου τη σημερινή δήμαρχο, Μαρία Ανδρούτσου, κέρδισε ο Στέλιος Μαμαλάκης. Στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, η Δήμητρα Τσεβά-Μήλα επικράτησε του σημερινού δημάρχου, Ευάγγελου Μπουρνούς. Στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού επικράτησε ο Χαράλαμπος Μπονάτσος απέναντι στον εν ενεργεία δήμαρχο, Δημήτρη Γαλάνη.

Ο Σίμος Ρούσσος με τον συνδυασμό «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» συγκέντρωσε ποσοστό 60%, αφήνοντας δεύτερη τη συνυποψήφιά του Κρίστη Αγαπητού. Στον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Σίμος Ρούσσος είχε λάβει 42,84%, φτάνοντας πολύ κοντά στο να βγει από την πρώτη Κυριακή, και η Κρίστη Αγαπητού 25,52%. Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε μια καθαρά πολιτική δήλωση, καθώς τόνισε ότι «εκτός από δημοτικές εκλογές στο Χαλάνδρι, έγινε και δημοψήφισμα για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης».

Στο Πέραμα, όπου κονταροχτυπήθηκαν δύο υποψήφιοι της ΝΔ, ο Γιάννης Λαγουδάκος με τη στήριξη τμημάτων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ (!) υπερίσχυσε με διαφορά 190 ψήφων του Δημήτρη Γκανά.

Δεν ήταν καλή η βραδιά για τον έως σήμερα δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο, που «πιάστηκε» να πετάει σκουπίδια και περιττώματα στο σπίτι του πολιτικού του αντιπάλου και υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Ορφανού, ο οποίος και εξελέγη τελικώς με 63,69%.

Αλλαγή σκυτάλης και στη Νέα Ιωνία, με τον Παναγιώτη Μανούρη να παίρνει τον δήμο από τη Δέσποινα Θωμαΐδου, ενώ στην Πεντέλη έχασε η Δήμητρα Κεχαγιά από τη Νατάσσα Κοσμοπούλου.

Στη Ρόδο που επλήγη άγρια από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, νέος δήμαρχος εξελέγη ο Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος υπερίσχυσε στον δεύτερο γύρο του νυν δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη: ο κ. Κολιάδης με ποσοστό 57,96% έναντι 42,07% του κ. Καμπουράκη.