Τους ισχυρούς δεσμούς της Νέας Δημοκρατίας με την τοπική αυτοδιοίκηση επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα και του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών. Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παραμένει «γαλάζια», αλλά ο υποψήφιος που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Κασαπίδης, νυν περιφερειάρχης, συγκέντρωσε μόλις 43% έναντι του «γαλάζιου αντάρτη» Γιώργου Αμανατίδη, που πήρε το 57% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Πώς κέρδισε ο "αντάρτης" Αμανατίδης

Ο Γιώργος Αμανατίδης ήταν βουλευτής της Ν.Δ. μέχρι τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και όταν δεν επανεξελέγη ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφασή του αυτή οδήγησε στη διαγραφή του από τη Ν.Δ., χωρίς αυτό να τον μεταπείσει στην απόφασή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ο Πτωχός πήρε το ντέρμπι της Πελοποννήσου από τον Τατούλη

Την εκλογή του υποστήριξαν στον δεύτερο γύρο πολλοί ψηφοφόροι από τις παρατάξεις που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, αλλά καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ανεργία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με την απολιγνιτοποίηση να στερεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κυρίαρχη η ΝΔ, αλλά "λαβωμένη" - Κέρδισε 8 από τις 13 Περιφέρειες - Πλειοψηφούν οι κεντροδεξιοί δήμαρχοι

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μόνο 33% η συμμετοχή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας μόλις το 33% των εγγεγραμμένων, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Δυτική Μακεδονία είναι ίσως η πιο φτωχή Περιφέρεια της χώρας, με σημαντική μείωση πληθυσμού, όπως δείχνει η τελευταία απογραφή του 2021.

 Ο Γιώργος Αμανατίδης από την αρχή της θητείας του θα έχει να επιλύσει ζέοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»