Ένας στους τρεις δημάρχους δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και από την 1 Ιανουαρίου 2024 περνά στην αντιπολίτευση, έχοντας δεχτεί την αποδοκιμασία των δημοτών του.

Συνολικά σε 117 από τους 332 δήμους οι πολίτες ''γύρισαν την πλάτη'' στους νυν δημάρχους και επέλεξαν να δώσουν την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να κυβερνήσουν, γεγονός που εκπλήσσει καθώς για πρώτη φορά γίνεται τόσο μεγάλη «αλλαγή φρουράς» σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναλυτικά, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα: 53 δήμαρχοι καταψηφίστηκαν από τον α΄ γύρο και 49 στον β΄ γύρο. Χειρότερα είναι τα πράγματα για 15 δημάρχους που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη Κυριακή και κατετάγησαν με την ψήφο των πολιτών στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Σημειώνουμε, δε, πως δύο εκ των κορυφαίων δημάρχων που ηττήθηκαν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών είναι ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα και ο Κώστας Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη από συνδυασμούς που συνέπραξαν με τους αποκλεισμένους του α΄ γύρου, αλλά και γιατί αμφότεροι δεν φάνηκαν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των καιρών και των κατοίκων.

Κι αυτό καθώς τα αποτελέσματα των δύο γύρων των τοπικών εκλογών καταδεικνύουν σε κάθε περίπτωση τη διάθεση των πολιτών να μη «χαριστούν» σε τοπικούς άρχοντες που δεν έκαναν όσα θα έπρεπε στους τομείς ευθύνης τους και αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Εμπεριέχουν, δηλαδή, μια τιμωρητική διάθεση έναντι των τοπικών παραγόντων την ώρα που στην ελληνική κοινωνία διαφαίνεται μια διαφορετική, πιο αυστηρή, αντιμετώπιση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά 49 έχασαν στον β΄ γύρο, δείχνοντας τις ευρύτερες συσπειρώσεις των δημοτών ξέχωρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι μέχρι πρότινος δήμαρχοι Αιγάλεω, Ακτίου - Βόνιτσας, Αλμυρού, Αρριανών, Δάφνης - Υμηττού, Διονύσου, Δυτικής Αχαΐας, Ελαφονήσου, Ελευσίνας, Ερέτριας, Ζωγράφου, Ηγουμενίτσας, Ήλιδας, Ηλιουπόλεως, Νάουσας, Θερμαϊκού, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ιλίου, Ιωαννιτών, Καισαριανής, Καλαμαριάς, Καμένων Βούρλων, Κοζάνης, Κορδελιού, Λήμνου, Μύκης, Ναυπλιέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Νότιας Κέρκυρας, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Παλαμά, Πέλλας, Πεντέλης, Πετρουπόλεως, Πύδνας - Κολινδρού, Πύργου, Ραφήνας, Ρόδου, Σκύρου, Φιλοθέης, Χαϊδαρίου, Χερσονήσου, Χίου. Οι νέοι δήμαρχοι είναι συνολικά 163, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν χρηματίσει και παλαιότερα «πρώτοι πολίτες» των πόλεών τους.

Οι πρωτοεκλεγμένοι δήμαρχοι ξεκινούν τις επόμενες μέρες την ενημέρωση για τα χαρτοφυλάκια που θα παραλάβουν από τις απερχόμενες δημοτικές Αρχές, μαζί με τους συνεργάτες τους στους οποίους θα αναθέσουν θέσεις ευθύνης, όπως καθήκοντα αντιδημάρχου και εντεταλμένου συμβούλου.

Ήδη, σε πολλά δημαρχεία επικοινώνησαν σήμερα οι συνεργάτες των νέων δημάρχων και ζήτησαν να τους διατεθεί άμεσα γραφείο, προκειμένου να αρχίσει εκ του σύνεγγυς η ενημέρωση για τις εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της κάθε απερχόμενη δημοτική Αρχή, ώστε να υπάρχει συνέχεια, κυρίως στην εξέλιξη ζωτικών έργων για την ποιότητα ζωής των πολιτών και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

Άμεσο καθήκον, επίσης, των νέων δημοτικών Αρχών θα είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 να τροποποιήσουν τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας των δήμων, ώστε να εντάξουν το προσωπικό από τα καταργούμενα ΝΠΔΔ σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες θα καταργηθούν με τη συνταξιοδότηση του υπηρετούντος υπαλλήλου.