Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ένα µεγάλο στοίχηµα για όλα τα κόµµατα. Οι πολιτικοί συσχετισµοί αποτυπώθηκαν µε σαφήνεια στον πρώτο γύρο των εκλογών, µε τη συµµετοχή όλων των συνδυασµών και όλων των πολιτικών δυνάµεων, µε τη Νέα ∆ημοκρατία να καταγράφει ποσοστό µεγαλύτερο από ό,τι και στις εθνικές εκλογές.

Ο δεύτερος γύρος είχε απώλειες για το κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε τους δήµους Αθήνας και Θεσσαλονίκης να αλλάζουν χέρια, γεγονός που αποτέλεσε αδιαµφισβήτητο πλήγµα για το κόµµα της Πειραιώς, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει απώλειες δυνάµεων στο σύνολο των δήµων. Σε όλη την επικράτεια εξελέγησαν 202 δήµαρχοι που έχουν αναφορά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, αριθµός µεγαλύτερος και από αυτόν του 2019.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Έχασε δυνάμεις η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, στις δηµοτικές εκλογές «έχασε δυνάµεις» σε σχέση µε το 2019, αφού το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 78 δηµάρχους, ο ΣΥΡΙΖΑ 15, το ΚΚΕ 6, ενώ 12 εκ των υποψηφίων ήταν µε ανεξάρτητους συνδυασµούς και 9 µε συνεργασίες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Στο κοµµάτι των περιφερειακών εκλογών, στον πρώτο γύρο η Ν.∆. σηµείωσε νίκη σε 12 από τις 13 περιφέρειες -µε µεγάλη διαφορά- κερδίζοντας εντέλει τις 8 από αυτές στον δεύτερο γύρο. Και αν εξαιρέσει κάποιος τη Θεσσαλία, οι υπόλοιποι 4 περιφερειάρχες ανήκουν και εκείνοι στον χώρο της Ν.∆., ασχέτως αν δεν είχαν το χρίσµα, κάτι που αποδεικνύει, πέρα από κάθε αµφιβολία, πως η αντιπολίτευση δεν πέτυχε να αποκτήσει κανένα ουσιαστικό έρεισµα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη καλά κρατεί.

Ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία

Η οµάδα των εκλογών της Πειραιώς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραµµατέας του κόµµατος, Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Σµυρλής, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, ο γραµµατέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο γραµµατέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ∆ιονύσης Χατζηδάκης, και ο οργανωτικός γραµµατέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μένιος Κοροµηλάς, εκπέµπουν ικανοποίηση για το αποτέλεσµα των εκλογών και την επαναβεβαίωση της εµπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς αποτιμά το Μαξίμου το αποτέλεσμα του β΄γύρου - ''Black list'' για τους βουλευτές εκτός γραμμής

Ενδεικτικά:

Αττική

Στην Αττική, το 60% των δηµάρχων που εξελέγησαν προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Στον ∆ήµο Αγίων Αναργύρων-Καµατερού επανεξελέγη ο Γιώργος Τσίρµπας, στο Μαρούσι ο Θεόδωρος Αµπατζόγλου, στις Αχαρνές ο Σπύρος Βρεττός, στον ∆ήµο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στο Γαλάτσι ο Γιώργος Μαρκόπουλος, στη Γλυφάδα ο Γιώργος Παπανικολάου, στον Κορυδαλλό ο Νίκος Χουρσαλάς, στα Κύθηρα ο Στράτος Χαρχαλάκης, στον Μαραθώνα ο Στέργιος Τσίρκας, στο Μαρκόπουλο ο Κώστας Αλλαγιάννης, στο Παλαιό Φάληρο ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, στην Παιανία ο Ισίδωρος Μάδης, στη Μεταµόρφωση ο Στράτος Σαραούδας, στον ∆ήµο Σπάτων ο ∆ηµήτριος Μάρκου, στον ∆ήµο Υδρας ο Γιώργος Κουκουδάκης, στον ∆ήµο Φυλής ο Χρήστος Παππούς και στον ∆ήµο ΠαπάγουΧολαργού ο Ηλίας Αποστολόπουλος. Μπορεί να άλλαξαν χέρια, όµως παρέµειναν στα δεξιά οι δήµοι: Ασπροπύργου, όπου εξελέγη ο Ιωάννης Ηλίας, Κηφισιάς, όπου εξελέγη ο Βασίλης Ξυπολυτάς, Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου εξελέγη ο Χαράλαµπος Μπονάτσος, Πεντέλης, όπου εξελέγη η Νατάσα Κοσµοπούλου, ∆άφνης-Υµηττού, όπου εξελέγη ο Νικόλαος Τσιλίφης, Ελευσίνας, όπου εξελέγη ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, Μάνδρας-Ειδυλλίας, όπου εξελέγη ο Αρµόδιος ∆ρίκος, Ραφήνας-Πικερµίου, όπου εξελέγη η ∆ήµητρα Τσεβά-Μήλα. Η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδισε για πρώτη φορά τους δήµους: Βριλησσίων, όπου εξελέγη ο Ιωάννης Πισιµίσης, ΝίκαιαςΑγ. Ι. Ρέντη, όπου εξελέγη ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Νέας ΦιλαδέλφειαςΧαλκηδόνος, όπου εξελέγη ο Ιωάννης Τοµπούλογλου, και Περάµατος, όπου εξελέγη ο Ιωάννης Λαγουδάκος.

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο, το 73% των δήµων έχουν δηµάρχους προερχόµενους από την Κεντροδεξιά. Στον ∆ήµο Ανατολικής Μάνης εξελέγη ο Πέτρος Ανδρεάκος, στον ∆ήµο Αργους-Μυκηνών ο Γιάννης Μαλτέζος (απέναντι στον πρώην δήµαρχο και επίσης Νεοδηµοκράτη ∆ηµήτρη Καµπόσο), στον ∆ήµο Βέλου-Βόχας ο Αθανάσιος Μαναβής, στον ∆ήµο Βόρειας Κυνουρίας ο Γιώργος Καµπύλης, στον ∆ήµο Καλαµάτας επανεξελέγη ο Θανάσης Βασιλόπουλος, στον ∆ήµο Μεσσήνης ο Γιώργος Αθανασόπουλος, στον ∆ήµο Οιχαλίας η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, στον ∆ήµο Πύλου ο Παναγιώτης Καρβέλας και στον ∆ήµο Σπάρτης ο Μιχάλης Βακαλόπουλος πήρε τα ηνία από τον πρώην δήµαρχο Πέτρο ∆ούκα.

Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα, µε τον Φάνη Σπανό να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή στην Περιφέρεια, το 64% των δηµάρχων έχουν αναφορά στον χώρο της Ν.∆. Για παράδειγµα, στον ∆ήµο Μακρακώµης επανεξελέγη ο Γιώργος Χαντζής, στον ∆ήµο ∆ελφών επανεξελέγη ο Παναγιώτης Ταγκαλής, στον ∆ήµο Θηβαίων επανεξελέγη ο Γιώργος Αναστασίου, στον ∆ήµο Τανάγρας ο Βασίλης Περγάλιας, στον ∆ήµο Χαλκιδέων η Ελένη Βάκα, στον ∆ήµο Ιστιαίας-Αιδηψού ο Γιάννης Κοντζιάς, στον ∆ήµο Καµένων Βούρλων ο Ηλίας Κυρµανίδης κέρδισε τη δηµαρχία από τον Γιάννη Συκιώτη, ενώ στον ∆ήµο Ορχοµενού εξελέγη ο Γεώργιος Τζαβάρας.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι υποψήφιοι µε καταβολές από τη Ν.∆. κατάφεραν να αποτελούν το 77% των εκλεγµένων δηµάρχων, όπως ο δήµαρχος ∆ράµας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο δήµαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, ο δήµαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο δήµαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, ο δήµαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, και ο δήµαρχος Προσοτσάνης, Θεόδωρος Αθανασιάδης.

∆υτική Ελλάδα

Στη ∆υτική Ελλάδα, οι προερχόµενοι από την ευρύτερη Κεντροδεξιά δήµαρχοι είναι σχεδόν το 50% του συνόλου. Μεταξύ άλλων, στη Βόνιτσα κερδήθηκε ο δήµος µε τον Θανάση Κασόλα, στο Αγρίνιο επανεξελέγη ο Γιώργος Παπαναστασίου, στο Μεσολόγγι ο Σπύρος ∆ιαµαντόπουλος κέρδισε τη δηµαρχία από τον Κώστα Λύρο και στο Ξηρόµερο επανεξελέγη ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Στην Πάτρα, που ήταν ένα από τα «κρυφά» στοιχήµατα της Ν.∆., ο Κώστας Σβόλης δεν κατάφερε να εκλεγεί απέναντι στον κ. Πελετίδη (ΚΚΕ).

∆υτική Μακεδονία

Στη ∆υτική Μακεδονία, όπου οι υποψήφιοι που κέρδισαν και ανήκουν στον χώρο της Ν.∆. αποτελούν το 53% του συνόλου των δηµάρχων, επανεξελέγη στην Καστοριά ο Γιάννης Κορεντσίδης, στη Φλώρινα ο Βασίλης Γιαννάκης, στις Πρέσπες τον δήµο κέρδισε ο Γιώργος Στεργίου, ενώ στον ∆ήµο Βοΐου επανεξελέγη ο Χρήστος Ζευκλής.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, το 68% των δηµάρχων που εξελέγησαν προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Αναλυτικότερα, στον ∆ήµο Αλµυρού Βόλου εξελέγη ο ∆ηµήτρης Εσερίδης, στον ∆ήµο Ζαγοράς-Μουρεσίου ο Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, στην Καρδίτσα επανεξελέγη ο Βασίλης Τσιάκος, στη Λάρισα η Ν.∆. κέρδισε τον δήµο µε τον Θανάση Μαµάκο, στα Μετέωρα εξελέγη ο Λευτέρης Αβραµόπουλος, στο Νότιο Πήλιο ο Μιχάλης Μιτζίκος, στον ∆ήµο Πύλης ο Κωνσταντίνος Μαράβας, στον ∆ήµο Ρήγα Φεραίου ο ∆ηµήτρης Νασίκας, στον ∆ήµο Σοφάδων ο ∆ηµοσθένης Κατσής, στον ∆ήµο Τρικκαίων ο Νίκος Σακκάς και στον ∆ήµο Κιλελέρ ο Θανάσης Νασιακόπουλος.

Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία, παρά το ότι χάθηκε το στοίχηµα της Θεσσαλονίκης, που ήταν ένα από τα τρία πανελλαδικά χρίσµατα της Ν.∆., οι κεντροδεξιοί δήµαρχοι που θα αναλάβουν από 1ης.1.2024 αποτελούν το 68%. Στον ∆ήµο Αλεξάνδρειας επανεξελέγη ο Παναγιώτης Γκυρίνης, στον ∆ήµο Αµπελοκήπων-Μενεµένης επανεξελέγη ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, στον ∆ήµο Βόλβης εξελέγη ο ∆ιαµαντής Λιάµας, στον ∆ήµο ∆έλτα εξελέγη η Γερακίνα Μπισµπίνα, στον ∆ήµο ∆ίου Ολύµπου ο Ευάγγελος Γερολιόλιος, στον ∆ήµο Κιλκίς επανεξελέγη ο ∆ήµητρης Κυριακίδης, στη Νάουσα ο Νίκος Κουτσογιάννης, στην Κατερίνη ο Γιάννης Ντούµος, στον ∆ήµο Λαγκαδά η Νίκη Ανδρεάδου, στον ∆ήµο Παύλου Μελά ο ∆ηµήτρης Ασλανίδης, στον ∆ήµο Πέλλας ο Στάθης Φουντουκίδης, στον ∆ήµο Πυλαίας-Χορτιάτη ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στον ∆ήµο Χαλκηδόνας ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος και στον ∆ήµο Ωραιοκάστρου επανεξελέγη ο Παντελής Τσακίρης.

Ηπειρος

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, τον ∆ήµο Αρταίων κέρδισε ο Χριστόφορος Σιαφάκας έναντι του Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος επίσης ανήκει στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Στον ∆ήµο Ζαγορίου επανεξελέγη ο Γιώργος Σουκουβέλος, στον ∆ήµο Κεντρικών Τζουµέρκων επανεξελέγη ο Χρήστος Χασιάκος και στον ∆ήµο Πρέβεζας επανεξελέγη ο Νικόλαος Γεωργάκος. Οι δήµαρχοι της Κεντροδεξιάς αντιπροσωπεύουν το 61% του συνόλου.

Νησιωτική χώρα

Στο Βόρειο Αιγαίο, η Ν.∆. κέρδισε το 61% των δήµων, στο Νότιο Αιγαίο το 58% και στο Ιόνιο µόλις το 45%. Χαρακτηριστικά, στην Ανατολική Σάµο εξελέγη ο Παρασκευάς Παπαγεωργίου, στη ∆υτική Λέσβο δήµαρχος επανεξελέγη ο Ταξιάρχης Βέρρος, στη Λήµνο εξελέγη η Ελεονώρα Γεώργα, στη Χίο ο Γιάννης Μαλάφης κέρδισε τον δήµο από τον επίσης «γαλάζιο» Σταµάτη Κάρµαντζη, στη Ζάκυνθο εξελέγη ο Γιώργος Στασινόπουλος, στην Κεντρική Κέρκυρα η Μερόπη Υδραίου έχασε τον δήµο από τον νεοεκλεγέντα Στέφανο Πενηντάρχου και στη Λευκάδα εξελέγη ο Ξενοφών Βεργίνης. Στη Λέρο εξελέγη ο Τιµόθεος Κοττάκης, στη Νάξο επανεξελέγη ο ∆ηµήτριος Λιανός, στην Πάτµο νέος δήµαρχος είναι ο Νικήτας Τσαµπαλάκης, στην Ανδρο εξελέγη ο Θεοδόσιος Σουσούδης, ενώ στους Λειψούς ο Φώτης Μάγγος εξελέγη ξανά, όπως και στη Σίφνο, η Μαρία Ναδάλη. Στην Κρήτη, τα «γαλάζια» ποσοστά παραδοσιακά δεν είναι ισχυρά, µε τους δηµάρχους που έχουν αναφορές στη Ν.∆. να φτάνουν µόλις το 33%. Μεταξύ άλλων, στον ∆ήµο Αποκορώνου εξελέγη ο Χαράλαµπος Κουκιανάκης, στον Αγιο Νικόλαο εξελέγη ο Μανώλης Μενεγάκης, στον ∆ήµο Αγίου Βασιλείου επανεξελέγη ο Γιάννης Ταταράκης, στα Ανώγεια ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης και στην Ιεράπετρα εξελέγη ο Εµµανουήλ Φραγκούλης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής