«Ταράζει» τη Χαριλάου Τρικούπη η πρόταση του Χάρη Καστανίδη για ανασυγκρότηση της «σύνολης Κεντροαριστεράς» με στόχο τη δημιουργία μετωπικού σχήματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, κάνοντας ταυτόχρονα αναδρομές στο πώς συγκροτήθηκε η γαλλική Κεντροαριστερά των αρχών της δεκαετίας ’70 υπό τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ταυτόχρονα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και της ηγετικής ομάδας συστήνοντας ψυχραιμία, καθώς όπως σημειώνει (Στο Κόκκινο) «το ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, στον πρώτο γύρο είναι πίσω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών».

Μετωπικό σχήμα για τις ευρωεκλογές προτείνει ο Χάρης Καστανίδης

Η παρέμβαση Καστανίδη γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών μετά τη θεαματική νίκη του Χάρη Δούκα αλλά και των κατηγορηματικών αρνήσεων εκ μέρους της ηγετικής ομάδας του Κινήματος, με τις οποίες ξεκόβουν κάθε σκέψη περί σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε την ανάγκη η Κεντροαριστερά να γίνει μια εναλλακτική, αξιόπιστη κυβερνητική λύση απέναντι στην κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων, γιατί το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνα τους ως κόμματα, δεν μπορούν να κρατήσουν «χαλινάρια στη Δεξιά» και έκανε λόγο για ένα «ελληνικό Επινέ». Τη διαδικασία δηλαδή που ακολουθήθηκε το 1971 στις βόρειες παρυφές του Παρισιού, όταν ανέλαβε γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Φρανσουά Μιτεράν και υιοθετήθηκε η στρατηγική της συνεργασίας με το τότε ισχυρό ΚΚ Γαλλίας.

ΠΑΣΟΚ: Δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση της στρατηγικής επιλογής για αυτόνομη πορεία του κόμματος

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγετική ομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση της στρατηγικής επιλογής για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ με επόμενο σταθμό τη μάχη για την Ευρωβουλή.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο ACTION 24 έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι έχει «ως κεντρική ιδεολογία τον Πολακισμό», και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης «με πολιτικούς γυρολόγους οι οποίοι γυρνούν από κόμμα σε κόμμα για μια καρέκλα», καθώς, όπως πρόσθεσε, «είναι προσβολή για όσους κράτησαν όρθια την παράταξη, τον απλό κόσμο και τα στελέχη που όλοι αυτοί πρόσβαλαν».

Μιχάλης Κατρίνης: Η συζήτηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τον Κασσελάκη

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι η συζήτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη το βράδυ του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν είδε ότι οι υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να πάρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η όποια συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους κοινωνίας και βάσης. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ή προϊόν συμφωνίας κορυφής επειδή κάποιοι, το βράδυ των εκλογών της πρώτης Κυριακής -ακριβώς επειδή αποδοκιμάστηκανξαφνικά ανακάλυψαν την ανάγκη να γίνει ένα προοδευτικό μέτωπο», είπε ο κ. Κατρίνης (Πρώτο Πρόγραμμα) και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι αυτό το μέτωπο, αυτή η σύγκλιση, επιτυγχάνεται όταν νέα και αξιόπιστα πρόσωπα, που έχουν όμως πειστική πρόταση και εναλλακτική στρατηγική και πείθουν τους πολίτες, μπορούν να είναι πλειοψηφικά. Ο Χάρης Δούκας είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα».

Όσον αφορά την κριτική που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, ο κ. Κατρίνης διερωτήθηκε: «Μας κατηγορούν για αλαζονεία επειδή εμείς επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία και θέλουμε σε αυτή την πορεία να έχουμε τη σύγκλιση των κοινωνικών δυνάμεων και των στρωμάτων που παραδοσιακά ψήφιζαν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/10