«Οι συμβολαιογράφοι για ένα συμβόλαιο χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές, είναι αντιφατικό να θέλουν να εκτυπώνουν αυτό που παράγεται καθώς θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση» ,δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης. Είπε πως οι συμβολαιογράφοι θέλουν να τηρούν έγχαρτα συμβόλαια ενώ είπε πως όλα θα γίνονται ψηφιακά. Τόνισε πως όλα τα υποθηκοφυλακεία γίνονται ψηφιακά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη

Αναφορικά με τη διαφωνία με τον συμβολαιογραφικό κόσμο για το ψηφιακό συμβόλαιο: Οι συμβολαιογράφοι σήμερα για να παράξουν ένα συμβόλαιο χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές και παράγουν ένα ψηφιακό αρχείο από την ανακοίνωσή τους προκύπτει, ενώ μας είχαν πει άλλα πράγματα στις κατ’ ιδίαν συσκέψεις, θέλουν να εκτυπώνουν αυτό που παράγεται σε ψηφιακή εφαρμογή και κάποιος άλλος μετά, κάποια δημόσια αρχή, να σκανάρει αυτό το εκτυπωμένο αρχείο και να γίνεται έλεγχος με το χέρι και το μάτι και να καθυστερούμε πάρα πολύ. Εγώ συμφωνώ μαζί τους ότι δεν προέρχονται όλα τα προβλήματα του Κτηματολογίου για τις καθυστερήσεις των συναλλαγών από το έγχαρτο συμβόλαιο θέλουμε να αλλάξουμε δέκα πράγματα στη συνολική διαδικασία για να επιταχύνουμε τις συναλλαγές των ακινήτων ένα από αυτά τα δέκα πράγματα είναι και το ψηφιακό συμβόλαιο.

Ερωτηθείς αν είχαν συμφωνήσει ότι θα γίνεται έγχαρτο το συμβόλαιο και στη συνέχεια θα κάνανε και μια ψηφιακή δήλωσ: Ουδέποτε είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο και θα ήταν και παράλογο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συμφωνεί με τους συμβολαιογράφους ότι θα έχουμε έγχαρτο συμβόλαιο. Με εκπλήσσει δυσάρεστα να ακούσω τέτοιες ανακρίβειες. Αυτό που μας είπαν στις συναντήσεις μας οι συμβολαιογράφοι είναι ότι εμείς δεν δεχόμαστε ότι το γνήσιο θα είναι το ψηφιακό συμβόλαιο, θέλουμε να είναι ένα ψηφιακό αντίγραφο του συμβολαίου θεωρημένο με ψηφιακή υπογραφή του gov.gr. και μας είπαν ότι «εμείς θέλουμε να κρατάμε στο γραφείο μας εγχαρτο συμβόλαιο». Τους απαντήσαμε ότι τα έγχαρτα θα σταματήσει το ελληνικό κράτος να τα ζητάει.

Ο πολίτης και κάθε κρατική αρχή θα έχει πρόσβαση σε ένα ψηφιακό συμβόλαιο, θέλουν οι συμβολαιογράφοι να το βαφτίσουν «ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου» κανένα πρόβλημα. Ο πολίτης θα κάνει τη δουλειά του ψηφιακά, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει να εκτυπώνει φωτοτυπίες οι οποίες θα είναι θεωρημένες με σφραγίδες του προηγούμενου αιώνα για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του θα έχει ψηφιακή πρόσβαση στο συμβόλαιο και στα περιεχόμενά του.

Ερωτηθεις αν θα ψηφιοποιηθούν και τα παλιά συμβόλαια: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, τα βιβλία στα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας των οποίων οι σελίδες ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια, κάποιες καινούργιες εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 1 δις σελίδες θα σαρωθούν και έχει ξεκινήσει ήδη το έργο. Άρα ο έλεγχος τίτλων που κάνουν οι δικηγόροι όταν θέλετε να αγοράσετε ένα ακίνητο θα αρχίσει να γίνεται σε κάθε Υποθηκοφυλακείο ψηφιακά.

Από τον επόμενο μήνα κάθε εβδομάδα θα ψηφιοποιούνται Υποθηκοφυλακεία. Θα ξεκινήσουμε από τα πιο μικρά και πιο απομακρυσμένα σε νησιά, χωριά, περιοχές που έχουν δύσβατη πρόσβαση και θα προχωρήσουμε προς τα αστικά κέντρα. Ο χρονικός ορίζοντας του έργου είναι η διετία, εμείς όμως προσπαθούμε να επιταχύνουμε και θα πάμε στη λογική να κάνουμε ολόκληρο το Υποθηκοφυλακείο ψηφιακό ώστε να μπορεί να τηρηθεί ο νόμος που λεει ότι τα Υποθηκοφυλακεία κλείνουν από τον Ιανουάριο του ’24 και να βγάζουμε ένα service για ψηφιακό έλεγχο τίτλων ώστε να μην χρειάζεται φυσική παρουσία.

Λέμε στους συμβολαιογράφους ότι αυτό το αρχείο το οποίο παράγεται εκεί με μια υπογραφή ηλεκτρονική του gov.gr. θα πρέπει να ανεβαίνει ψηφιακά, δεν αλλάζει τίποτα στη φύση της δουλειάς τους ούτε χρειάζεται νομοθετική αλλαγή. Αν εκείνοι ζητάνε να εκτυπώνουν ένα συμβόλαιο που παράγεται ψηφιακά και ο πολίτης να το προσκομίζει σε χαρτί και κάποιος άλλος υπάλληλος να το σκανάρει ώστε να μπορεί κάποιος άλλος μετά να το διαβάζει με το μάτι αυτό είναι παραλογισμός και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το δεχτούμε. Η μεταρρύθμιση της ψηφιακής μεταβίβασης θα προχωρήσει είμαστε αποφασισμένοι για αυτό και δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από καμία συνδικαλιστική ομάδα. Επειδή άλλα λεει η Ένωση στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις και άλλα γράφει στην ανακοίνωσή της όπου θεωρεί μη διαπραγματεύσιμη και απορρίπτει το σχέδιο της ψηφιακής διακυβέρνησης, λέγοντας μη διαπραγματεύσιμη υπονοεί κάτι άλλο το οποίο έγινε στο παρελθόν με τις απεργίες. Απειλούν με απεργίες, εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκβιασμό.

Οι συμβολαιογράφοι λένε και σωστά ότι πρέπει να διαπιστώνουν την δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων, κανένα πρόβλημα. Ο συμβολαιογράφος είναι εκείνος που κρίνει πως θα το διαπιστώσει, δεν επεμβαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πως θα κάνει τη δουλειά του.

ΔΗΜ: Άρα μπορεί να τους φέρει στο γραφείο του και να κάνει το συμβόλαιο

Δεν αφορά το υπουργείο μας αυτό το ζήτημα. το να διαπιστώσει ο συμβολαιογράφος την δικαιοπρακτική ικανότητα του συμβαλλομένου είναι δικό του θέμα, δεν επεμβαίνουμε εμείς σε αυτό. Εμείς δίνουμε στον πολίτη και στο συμβολαιογράφο τη δυνατότητα όλα τα πιστοποιητικά, κάθε δεδομένο που διατίθεται από κρατική αρχή να είναι μέσα σε αυτή την εφαρμογή, να μην χρειάζεται να πηγαίνει σε καμία άλλη υπηρεσία ούτε με φυσική παρουσία ούτε ψηφιακά σε άλλη εφαρμογή και το συμβόλαιο να ανεβαίνει ψηφιακά ώστε να κερδίζουμε σε ταχύτητα. Εμείς εγγυόμαστε ότι όποιος υποβάλλει ψηφιακά μια αγοραπωλησία από τον Ιανουάριο του ’24 θα έχει μεταγραφή ακινήτου μέσα σε μια ημέρα. Τώρα έχουμε βρει εκκρεμότητες οι οποίες ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 8-9 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα τρία χρόνια.