Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ως εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, η θέση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κοινοβούλιο λαμβάνεται ως επίσημη ελληνική. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης καταδίκασε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. «Θα ήθελα κατ' αρχάς, πριν αρχίσω την απάντησή μου, να αναφερθώ στο γεγονός, το οποίο είχαμε εχθές και να καταδικάσω το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε την απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, σε παρακείμενο κτίριο του (ελληνορθόδοξου) Μοναστηρίου του Αγίου Πορφυρίου και να επισημάνω με έμφαση ότι η προστασία των αμάχων, καθώς επίσης και η ασφάλεια των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό απ' όλες τις πλευρές», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη 

«Καμία συμφωνία με την Τουρκία για αποστρατικοποίηση των νησιών». 

Θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ σαφής και κατηγορηματικός. Δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στη διάταξη των Ένοπλων Δυνάμεων στη χώρα. Όπως είχα την ευκαιρία επανειλημμένως να τοποθετηθώ, ζητήματα, τα οποία άπτονται της κυριαρχίας, όπως για παράδειγμα αυτό της διάταξης των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οποιασδήποτε συμφωνίας.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα Τύπου. Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία να σχολιάζει και να αντιπαρατίθεται με εφημερίδες και δη τουρκικές.

Τρίτον, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από την άποψη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως ανέφερε και σε απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μόλις προχθές (σημ. Τετάρτη), δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση της στρατιωτικής ισχύος. Σας παραπέμπω στην απάντηση και στα πρακτικά στην ερώτηση αυτή.

Και τέλος, αυτονοήτως, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις, από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 και τη Σύμβαση των Παρισίων του 1947 για τη θωράκιση και την άμυνά της.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε στη δευτερολογία του: Εκείνο, το οποίο θέλω να επισημάνω, είναι το εξής: Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο πραγματικής επιχειρησιακής, καθώς και διπλωματικής ισχύος.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο λόγω του γεγονότος ότι την τελευταία τετραετία έχει υπάρξει ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό και σε υποδομές, η οποία δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες, που ενισχύουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Και αφετέρου, διπλωματικά, η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες, οι οποίες ενισχύουν και θωρακίζουν τη διεθνή της θέση, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει μια αυτοτελή δράση στο διπλωματικό επίπεδο, έχοντας κερδίσει πολύ σημαντικό διεθνές κεφάλαιο.

Για τον λόγο αυτόν θα μου επιτρέψετε να πω ότι προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία, και εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με προσήλωση στις αξίες του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσερχόμαστε από θέση πραγματικής ισχύος. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.


«Η στάση της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή είναι στάση αρχής»

Θα ήθελα να επισημάνω επί της αρχής ότι δεν μπορώ να απαντήσω για τη στάση διαχρονικώς των ελληνικών κυβερνήσεων επί 56 έτη, όπως αναφέρετε στην επίκαιρη ερώτησή σας. Εκείνο, το οποίο μπορώ να πράξω, είναι να αναφερθώ στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία πράγματι αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή, όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική.

Θα ήθελα κατ' αρχάς πριν αρχίσω την απάντησή μου να αναφερθώ στο γεγονός, το οποίο είχαμε εχθές και να καταδικάσω το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε την απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, σε παρακείμενο κτίριο του (ελληνορθόδοξου) Μοναστηρίου του Αγίου Πορφυρίου και να επισημάνω με έμφαση ότι η προστασία των αμάχων, καθώς επίσης και η ασφάλεια των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό απ' όλες τις πλευρές.



Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ελλάδος, κύριε καθηγητά, θα μου επιτρέψετε με σεβασμό να αναφέρω ότι η στάση της Ελλάδος ήταν στάση αρχής. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική, είναι στάση αρχών.

Και για τον λόγο αυτόν, από την πρώτη στιγμή, επαναλαμβάνω από την πρώτη στιγμή, ήμασταν η πρώτη χώρα, που τοποθετήθηκε τόσο ρητά στο ζήτημα αυτό, θέσαμε τα σημεία εκείνα τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως απ' όλες τις πλευρές.

Και καταθέσαμε ήδη την επαύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ένα Σχέδιο πέντε σημείων, το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από τις δύο πλευρές. Αυτό περιελάμβανε την καταδίκη της τρομοκρατίας παντάπασιν και κάθε μορφής βίας, δεύτερον την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε καθεστώς ομηρίας.

Τρίτον, την προστασία όλων των αμάχων και την αποφυγή στοχοποίησης στόχων αμάχων. Τέταρτον, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι είναι ευάλωτοι και επιπλέον τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια φτάνει στον προορισμό της.

Και τέλος, καλέσαμε σε μια Διεθνή Διάσκεψη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, έτσι ώστε να δούμε τα αίτια, τα οποία προκάλεσαν την κρίση αυτή και να έχουμε μια παραγωγική λύση.

Όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η λύση του Μεσανατολικού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί δύο κρατών με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Υπό την έννοια αυτή, νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι τα σημεία τα οποία έθεσε η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές, επί των οποίων θα πρέπει να οικοδομηθεί άμεσα η ειρήνη και η κατάπαυση του πυρός.

Δευτερολογώντας, τόνισε: Δεν μίλησα για τις πρωτοβουλίες που προτιθέμεθα να αναλάβουμε. Μίλησα για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το Μεσανατολικό.

Θέση, η οποία θέλω να σας θυμίσω, διατυπώθηκε δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου και στις 9 Οκτωβρίου από το Ομάν, εγώ ο ίδιος, παριστάμενος στην κοινή συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, διατύπωσα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες έγιναν δεκτές και από τις χώρες του αραβικού κόσμου.



Οπότε, δεν χρειάζεται να πλειοδοτούμε και έναντι του αραβικού κόσμου. Επαναλαμβάνω, υπάρχει κάποιος σε αυτήν την αίθουσα, ο οποίος να διαφωνεί στα πέντε σημεία, τα οποία θέτει η ελληνική κυβέρνηση ως απαράβατο όρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία παύση πυρός και σε μία ειρηνική επίλυση της διαφοράς;

Διαφωνείτε στην καταδίκη της τρομοκρατίας; Διαφωνείτε στην απελευθέρωση των ομήρων; Διαφωνείτε στις ανθρωπιστικές διόδους; Διαφωνείτε στο ότι θα πρέπει να προστατεύονται οι άμαχοι; Διαφωνείτε στο ότι θα πρέπει να υπάρχει μία Διεθνής Διάσκεψη επίλυσης του προβλήματος της Μέσης Ανατολής;



Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ακριβώς επειδή η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, έχει μία στάση αρχής, αυτό εκτιμάται και από τον ίδιο τον αραβικό κόσμο.

Εγώ ο ίδιος είχα την ευκαιρία να συζητήσω προ δύο ημερών, στο γραφείο μου, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τους πρέσβεις και επιτετραμμένους των χωρών του αραβικού κόσμου. Εξέφρασαν όλοι την ικανοποίησή τους για τη στάση αρχής της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξη την οποία έχει παράσχει.
Και θέλω επιπλέον να σας πω ότι ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο θα κατευθυνθεί προς τη Γάζα.

Και βεβαίως, καταλαβαίνετε ότι εγώ δεν μπορώ να απαντώ για τη στάση την οποίαν τηρούν τα άλλα κράτη. Εν τούτοις, ακριβώς επειδή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σθεναρή και στάση αρχής, η Ελλάδα θα βρίσκεται αύριο παρούσα στο υψηλότερο επίπεδο στη Διάσκεψη, η οποία οργανώνεται από την Αίγυπτο, η οποία ακριβώς έχει σκοπό να δει τα αίτια και να δει τις διόδους, μέσω των οποίων μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, στη Διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου.

Άρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι όχι μόνο η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά, αλλά είναι κατεξοχήν η υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου. Όπου υπάρχει ζήτημα παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου και της νόμιμης αυτοάμυνας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία το θέτει και η στάση αυτή εκτιμάται απ' όλο το διεθνές προσκήνιο.

«Προϋπόθεση η τήρηση της ελληνικής νομοθεσίας για τη μουσουλμανική μειονότητα»

Θα ήθελα κατ' αρχάς να επισημάνω ότι πράγματι με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχουμε μια διαρκή συνεργασία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οφείλει να κάνει κάθε υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής και είμαστε σε διαρκή επαφή με τον αρμόδιο τομεάρχη, τον κύριο Μάντζο.

Επιπλέον τιμώ ιδιαιτέρως τη δράση και την ιστορία του βουλευτή, του κυρίου Ιλχάν Αχμέτ, που βρίσκεται δίπλα σας.

Να είμαι πολύ σαφής στις απαντήσεις, κύριε βουλευτά, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζητήματα, τα οποία τίθενται, είναι εξαιρετικά σύνθετα και λεπτά.

Το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά παγίως για τα θέματα εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων σε ό,τι αφορά την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών στη Θράκη.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά κυριαρχικά την Ελλάδα και όπως είπα, δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση απολύτως, ούτε δεχόμαστε καμία συζήτηση σε ό,τι αφορά το καθεστώς των Ελλήνων πολιτών. Είναι ένα ζήτημα κυριαρχίας, το οποίο εκφεύγει της οποιασδήποτε συζήτησης σε επίπεδο διεθνές.

Δεύτερον, εν προκειμένω, μιλούμε για ένα σωματείο. Τα σωματεία και ιδιαίτερα τα σωματεία της Θράκης, όπως γνωρίζετε, προστατεύονται από το Σύνταγμα και από τη Συνθήκη της Λωζάννης και από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μία αυτονομία των σωματείων, στο πλαίσιο του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και αυτήν την αυτονομία οφείλουμε να σεβόμαστε.

Άρα, η ελευθερία των νόμιμων συλλόγων να διοργανώνουν εκδηλώσεις ανά την επικράτεια, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ελληνικής νομοθεσίας, είναι προστατευμένη.

Τρίτον, η ελληνική πολιτεία, διά του υπουργείου Εξωτερικών, δεν καλείται σε εκδηλώσεις τέτοιων σωματείων και κατά τούτο δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη συμμετοχή. Προφανώς, εφόσον υπήρξε η οποιαδήποτε παραβίαση στο πρόσωπο του βουλευτή, του κυρίου Ιλχάν Αχμέτ, αυτή οφείλει να διερευνηθεί.

Εν τούτοις, θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας ότι τόσο τα προξενεία θα πρέπει να λειτουργούν εντός της Σύμβασης της Βιέννης του 1963 περί των Προξενικών Σχέσεων, περαιτέρω δε ότι τα σωματεία αυτά οφείλουν να ενεργούν στο πλαίσιο του δικαίου.

Βεβαίως, θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση αυτή και σε περίπτωση που προκύψει η οποιαδήποτε παρανομία, τότε θα παρέμβει τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη.

Κατά τα λοιπά, αντιλαμβάνεστε ότι ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, δηλαδή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά το Σύνταγμα αναλαμβάνονται από τους ίδιους τους οργανισμούς, επί των οποίων ασκείται μόνον η νόμιμη εποπτεία και πάντως εντός του πλαισίου του νόμου και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών.

Δευτερολογώντας, επισήμανε: Κατ' αρχάς να επισημάνουμε για να είμαστε σαφείς, ότι ενόσω τιμούμε τη δράση του βουλευτού του κυρίου Ιλχάν Αχμέτ, δεν έχει την αποκλειστική ιδιοκτησία σε ό,τι αφορά στην εθνική στάση στη Θράκη. Είναι προφανές ότι και οι βουλευτές, τουλάχιστον θα μιλήσω για τη δική μου παράταξη, έχει μια δράση, επειδή το αναφέρατε, κύριε βουλευτά, η οποία υπηρετεί την εθνική στάση.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι εδώ συγχέουμε δυο πράγματα. Είναι το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο ετέθη πράγματι και προεκλογικά, και το ζήτημα της στάσης, την οποία είχε το συγκεκριμένο σωματείο απέναντι στον κύριο Ιλχάν Αχμέτ.

Το πρώτο δεν αποτελεί αντικείμενο της ερώτησής σας απ' ό,τι καταλαβαίνω, καμία ερώτηση από αυτές, τις οποίες τουλάχιστον έχω εγώ μπροστά μου, δεν αναφέρεται στο ζήτημα αυτό. Αν θέλετε να επανέλθετε με πολύ μεγάλη χαρά. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι ένας υπηρέτης του κοινοβουλίου. Δεν έχω χάσει ποτέ καμία ερώτηση και καμία επίκαιρη ερώτηση. Οπότε, με πολύ μεγάλη χαρά να σας απαντήσω όπως και να απαντήσω και στον υπεύθυνο τομεάρχη του κόμματός σας σε σχέση με τα ζητήματα αυτά.

Εδώ, επαναλαμβάνω, το ζήτημά μας είναι η στάση, η οποία υπήρξε απέναντι στον κύριο Ιλχάν Αχμέτ, η διερεύνηση, στην οποία αναφέρθηκα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφόσον ο κύριος Αχμέτ αισθάνεται ότι υπήρξε παρανομία και ότι εθίγη εκ της συμπεριφοράς, επαναλαμβάνω, ενός σωματείου, το οποίο στο πλαίσιο της νομιμότητας έχει μια εκ του συντάγματος αυτονομία, εφόσον θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, θα πρέπει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό.

Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούμε όλες τις ενέργειες, οι οποίες συντελούνται. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως παραβίαση και απόκλιση σε σχέση με την ισονομία, ισοπολιτεία όλων των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία αδικία και παρανομία σε βάρος των αντιπροσώπων του έθνους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και θα παρακολουθούμε από κοντά τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη.

Κατά τα λοιπά, θα σας παραπέμψω, εάν θέλετε, εκ νέου και στα αρμόδια υπουργεία σε ό,τι αφορά στην εποπτεία των σωματείων και την εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.