Η δολοφονική επίθεση της «Χαµάς» στη Γάζα και τα σφοδρότατα αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ σε διαφορετική χρονική περίοδο θα είχαν διχάσει και το ελληνικό πολιτικό σύστηµα. Φαίνεται, ωστόσο, πως η µετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις αµιγώς φιλοδυτικές και η µετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συστηµικό κόµµα µετέτρεψαν ένα τόσο σύνθετο θέµα εξωτερικής πολιτικής ακόµα και σε άσκηση εθνικής οµοψυχίας, µε µικρές διαφοροποιήσεις στις θέσεις που εξέφρασαν κυβέρνηση, αξιωµατική αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ.

Η µοναδική φωνή αντίδρασης -και µάλιστα αρκετά ηχηρή- ήταν από την αρχή αυτή του ΚΚΕ, που τάχθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, διοργανώνοντας και συλλαλητήρια έξω από τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην Αθήνα. Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΚΚΕ διαφώνησε πλήρως µε τη φωταγώγηση του Κοινοβουλίου στα χρώµατα της σηµαίας του Ισραήλ.

Καταδίκη της  τροµοκρατικής επίθεσης της Χαµάς από την κυβέρνηση

H ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγµή τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ, καταδικάζοντας την τροµοκρατική επίθεση της «Χαµάς». Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών πήραν ξεκάθαρα θέση στη σύγκρουση υπέρ του Ισραήλ, χωρίς να υπάρχει καµία διαφοροποίηση. Οσο περνούσαν οι µέρες, ωστόσο, και µεγάλωνε η ανησυχία για τα αντίποινα του Ισραήλ, υπήρχε και αντίστοιχη καταδίκη.

Ο πρωθυπουργός, µε αφορµή την πρώτη επίθεση της «Χαµάς», έκανε λόγο (ΑΝΤ1) για «µία άγρια τροµοκρατική επίθεση, όµοια της οποίας δεν έχουµε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Εµείς υπερασπιστήκαµε από την πρώτη στιγµή το δικαίωµα του Ισραήλ στην αυτοάµυνα, όµως ταυτόχρονα διακρίναµε την τροµοκρατική “Χαµάς” από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιστήκαµε -και αγωνιζόµαστε- έτσι ώστε να µπορέσουµε να αποτρέψουµε µία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας».

Η κυβέρνηση προσπάθησε, µάλιστα, να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, ωστόσο η επικινδυνότητα της κατάστασης δεν επέτρεψε στον κ. Μητσοτάκη να µεταβεί στο Ισραήλ, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

Εσωκομματικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ η καταδίκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σπάζοντας µια παράδοση ετών, το βράδυ της επίθεσης της «Χαµάς» εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία καταδίκαζε πλήρως την τροµοκρατική ενέργεια και χωρίς να µιλάει για τις διαχρονικές ευθύνες του Ισραήλ. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε µεγάλη εντύπωση και αποδόθηκε εν πολλοίς στη νέα ηγεσία του κ. Κασσελάκη. Από την άλλη, προκλήθηκε µείζον εσωκοµµατικό ζήτηµα µε δηµόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών, αλλά και ανακοινώσεις από την πλευρά τάσεων της µειοψηφίας.

Στην πορεία του χρόνου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ισορροπήσει, ενώ είναι ενδεικτικό πως η αρµόδια για θέµατα εξωτερικής πολιτικής Ρένα ∆ούρου και ο διπλωµατικός σύµβουλος του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ.: που συνεργάζεται σε κάποια ζητήµατα µε τον κ. Κασσελάκη), Βαγγέλης Καλπαδάκης, είχαν διαδοχικές συναντήσεις τόσο µε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα όσο και µε τον επιτετραµµένο της Παλαιστινιακής Αρχής. Το θέµα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε µε σφοδρότητα από την Οµπρέλα στην πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος.

Προσπαθώντας να µαζέψει την αρχική ανακοίνωση του κόµµατος που προκάλεσε καταιγισµό αντιδράσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε στα µέλη του ανώτατου οργάνου του κόµµατος: «Η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της “Χαµάς” δεν νοµιµοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούµενες µέρες το Ισραήλ, η οποία κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους αµάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα µέσω του αποκλεισµού της περιοχής (...) Η βία σε βάρος αµάχων δεν είναι σε καµία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το στοιχειώδες αίσθηµα δικαιοσύνης, ενώ η λογική της “εκδίκησης” µόνο περαιτέρω κλιµάκωση της έντασης και µεγαλύτερες απώλειες θα επιφέρει». Στο κλείσιµο της εισήγησής του για το ζήτηµα του πολέµου, ο κ. Κασσελάκης ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική στάση του κόµµατος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζουµε και θα στηρίξουµε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης και βιώσιµης λύσης του Παλαιστινιακού απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναµη χρησιµοποιεί τη βία κατά αµάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της».

ΠΑΣΟΚ: Η υπέρβαση με την απερίφραστη καταδίκη

Και το ΠΑΣΟΚ έκανε τη δική του υπέρβαση, σπάζοντας µια παράδοση δεκαετιών που είχε οικοδοµηθεί από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου και τη στενή προσωπική σχέση που είχε µε τον Αραφάτ. Η Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς µισόλογα και αιτιολογήσεις, καταδίκασε απερίφραστα και ανεπιφύλακτα την τροµοκρατική επίθεση της «Χαµάς» σε περιοχές του Ισραήλ.

«Μια επίθεση που όχι µόνο δεν υπηρετεί, αλλά απειλεί να µαταιώσει τα δίκαια ιστορικά αιτήµατα του παλαιστινιακού λαού. Η αιφνίδια κλιµάκωση της βίας αποσταθεροποιεί την περιοχή και απειλεί να ναρκοθετήσει την προοπτική ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, µάλιστα, στήριξε τη φωταγώγηση της Βουλής µε τα χρώµατα του Ισραήλ. Βεβαίως, αντίδραση υπήρξε από το ΠΑΣΟΚ και εναντίον των αντιποίνων από την πλευρά του Ισραήλ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής