«Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαλείται από την Εφημερίδα των Συντακτών, που ανέδειξε με την αρθρογραφία του σε μια σειρά ζητημάτων», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί το δικαίωμα να μετεξελιχθεί σε μια σειρά από θέσεις του, αλλά δεν αναγνωρίζει σε άλλους το δικαίωμα αυτό. Ανέφερε ότι ενώ ο κ. Κασσελάκης διατηρεί για τον εαυτό του αυτή τη ραγδαία μετάλλαξη, για τους άλλους δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα.

Ερωτηθείς εάν η Αριστερά έχει κάνει τον κύκλο της απάντησε πως έχει υποστεί βαθύτατη στρατηγική ήττα, ενώ ανέφερε ότι ακόμα και αν φύγουν τα βαρίδια στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απογειωθεί το αερόστατο που λέγεται Κασσελάκης.

Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε βαθιά κρίση. 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στις οριζόντιες επιδοτήσεις για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά λόγω και της διεθνούς συγκυρίας

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το ζήτημα της ενέργειας και εν γένει της ακρίβειας δηλαδή αυτό το ζήτημα της ενέργειας που προστίθεται τώρα στην ακρίβεια προφανώς αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα τα οποία απασχολούν την κυβέρνηση και απασχολούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διάφορα πράγματα γίνονται, προφανώς είναι κάτι το οποίο παρατηρούμε συνεχώς, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα για τις επιδοτήσεις θέλει σκέψη, θέλει να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές τις ενέργειας.  Είμαι σίγουρος ότι όλοι το κοιτάνε με πολύ προσοχή, θα δούμε ποια είναι τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. 

ΔΗΜ: Άρα ανοιχτό το αφήνετε 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι και αυτό ένα από τα θέματα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη


Με αφορμή την αναφορά του κ Κασσελάκη στο tiktok

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο κ. Κασσελάκης εγκαλείται από την Εφημερίδα των Συντακτών γιατί η Εφημερίδα των Συντακτών έχει αναδείξει την αρθρογραφία του σε μια σειρά ζητημάτων.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το να πει κανένας «ήμουν 24 χρονών κάτι έλεγα και τώρα λεω κάτι άλλο εντάξει, αλλά αυτό προϋποθέτει μια διανοητική διαδρομή και μια πολιτική διαδρομή προκειμένου να γίνει πειστική η μετατόπιση αυτή και να μην φανεί απλώς ευκαιριακή και συγκυριακή του τύπου «κάπου είδα φως και μπήκα». Αλλά αυτό είναι ένας εσωτερικός διάλογος στην Αριστερά εμένα δεν με αφορά αυτοί θα δουν τι έχουν να κάνουν και απ ‘ότι καταλαβαίνω μάλλον υπάρχουν πολλά ζητήματα εκεί.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί το δικαίωμά του να μετεξελιχθεί σε μια σειρά από συγκεκριμένες θέσεις του και μάλιστα θεαματικής μετατοπίσεως. Από θέσεις που ανήκουν στον πιο σκληρό πυρήνα της φιλελεύθερης Δεξιάς να μετακινηθεί και να πάει στην Ριζοσπαστική Αριστερά, δεν το λες και μικρή διαδρομή αυτό, είναι άλλα ‘ντ’ αλλων όμως δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό και σε μένα από τα 30 μου στα 59 μου να έχω μετακινηθεί. Αυτό δεν είναι αντιφατικό; Εγω δεν πήγα από την φιλελεύθερη Δεξιά στην άκρα ριζοσπαστική Αριστερά! Εγώ ήμουν στον εθνικιστικό χώρο, θέλετε να το πείτε στην άκρα Δεξιά εγώ λεω ότι ήμουν στη Δεξιά και πήγα στην Δεξιά δεν πήγα άλλου για αλλού. Το αλλού για αλλού έχει μια ανάγκη πρόσθετης τεκμηρίωσης, το βασικό και αντιφατικό όμως είναι ότι ενώ διατηρεί και επιφυλάσσει για τον εαυτό του το δικαίωμα αυτής της ραγδαίας μετάλλαξης και θεωρεί ότι πρέπει να τον πιστέψουμε και ότι είναι ειλικρινής και δεν είναι ένας οπορτουνιστής που όπου βρει φως μπαίνει για τους άλλους δεν το αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα. Στους άλλους απαγορεύεται.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι δύσκολη η συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι η Αριστερά έχει κάνει έναν κύκλο ή είναι θέμα προσώπου

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μου έχει υποστεί μια βαθύτατη στρατηγική ήττα και η στρατηγική ήττα κυρίως είναι ήττα στην ηγεμονία της. Σε ηγεμονία ιδεολογική και πολιτική με την οποία περπάτησε και έζησε η Αριστερά στην μεταπολιτευτική Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια, αυτό ειναι που ηττήθηκε και ηττήθηκε θεαματικά στις τελευταίες δύο εκλογές. Η ήττα αυτή επικυρώθηκε και στις αυτοδιοικηση εκλογές. Το να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση και να μην μπορείς να περάσεις έναν υποψήφιο περιφερειάρχη σου στο δεύτερο γύρο και να παλεύεις για την τρίτη και τέταρτη θέση είναι ένα βαρύ και δύσκολο αποτέλεσμα. Αν κάποιος αυτά προσπαθεί να τα εξηγήσει «με το διώξαμε τον Τσίπρα και φέραμε τον Κασσελάκη και τώρα αλλάξαν όλα» θεωρώ ότι ήδη διαπιστώνει ότι το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο και πολύ πιο δύσκολο. Αν κάποιος αναλύει επίσης το θέμα ότι θα φύγουνε τα «βαρίδια», τύπου Φίλης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος, Αχτσίογλου και θα απογειωθεί το αερόστατο νομίζω ότι επίσης δεν καταλαβαίνει τις διεργασίες που έχουνε γίνει στην ελληνική κοινωνία. Άρα δεν βλέπω την πιο βαθειά και πιο απαιτητική και πιο σκληρή ανάλυση και αναστοχασμό που θα επιτρέψει να διαρθρωθούν με διαφορετικό τρόπο τα επιχειρήματα στον συγκεκριμένο χώρο. Για αυτο τι βλέπετε να συμβαίνει και συνέβη στις αυτοδιοικητικές εκλογές το μεν ριζοσπαστικό κομμάτι αυτού του χώρου να μετακινείται στο ΚΚΕ και ένα άλλο κομμάτι είτε να μετακινείται προς την αποχή είτε να πηγαίνει προς το ΠΑΣΟΚ άρα στην πραγματικότητα για αυτό και λεω ότι αυτή η έκφραση έτσι όπως τη ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια είναι σε βαθειά, βαθύτατη κρίση και η ανασυγκρότησή του εμένα μου φαίνεται πολύ δύσκολη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στις οριζόντιες επιδοτήσεις για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά λόγω και της διεθνούς συγκυρίας

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το ζήτημα της ενέργειας και εν γένει της ακρίβειας δηλαδή αυτό το ζήτημα της ενέργειας που προστίθεται τώρα στην ακρίβεια προφανώς αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα τα οποία απασχολούν την κυβέρνηση και απασχολούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διάφορα πράγματα γίνονται προφανώς είναι κάτι το οποίο παρατηρούμε συνεχώς, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα για τις επιδοτήσεις θέλει σκέψη, θέλει να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές τις ενέργειας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι το κοιτάνε με πολύ προσοχή, θα δούμε ποια είναι τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε.

ΔΗΜ: Άρα ανοιχτό το αφήνετε 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι και αυτό ένα απ τα θέματα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για ανασχηματισμό

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το έχει κλείσει ο πρωθυπουργός δέκα φορές. Έχει πει το αυτονόητο ότι όλοι αξιολογούνται αλλά το ότι όλοι αξιολογούνται δεν είναι κάτι το οποίο οδηγεί σε ανασχηματισμό αύριο το πρωί. Κάποια στιγμή όταν κρίνει εκείνος μπορεί να κάνει τις κινήσεις που θεωρεί ότι είναι χρήσιμες όμως το αν αυτό είναι ζήτημα επικαιρότητας, αν είναι κάτι το οποίο επίκειται, το έχει κλείσει δέκα φορές. Δεν επίκειται.