Βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες κρατούν στις αποθήκες και δεν βγάζουν σε κυκλοφορία φάρμακα, τα οποία μοιραία περιορίζονται ή εξαφανίζονται από την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα φάρμακα τα προωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που πουλάνε στην ελληνική αγορά, αποκομίζοντας πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Όθων Ηλιόπουλος και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Λουράντο.

Οι δύο πλευρές διαπιστώνουν επίσης ότι οι συνέπειες αυτής της «εμπορικής» πρακτικής των φαρμακαποθηκών έχουν συνέχεια, καθώς «όσο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι ίδιες πωλούν απευθείας ακριβότερα, τόσο μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες στην ελληνική αγορά».

Διαβάστε ακόμα: Υπό εξαφάνιση 200 φαρμακευτικά σκευάσματα: Ο κατάλογος που διακινείται σε «κλειστό κύκλο» από φαρμακαποθήκες για παράλληλες εξαγωγές

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, «μία δεύτερη αιτία των ελλείψεων είναι η στρεβλή πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας που καταλήγει είτε σε εισαγωγή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, το γνωστό ΙΦΕΤ - που λειτουργεί ως κρατική φαρμακοποθήκη - όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολύ υψηλότερες τιμές, είτε σε πλήρη απόσυρση των φθηνότερων φαρμάκων από την ελληνική αγορά και αντικατάστασή τους από άλλα πολύ ακριβότερα».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο μερών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όθων Ηλιόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Απαιτείται πιο ενεργητική παρέμβαση και έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας στην αγορά φαρμάκου με:

- επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για φάρμακα που είναι σε έλλειψη

συνεχή έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών και real time έλεγχο των πωλήσεων τους από τον ΕΟΦ

- αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας

- τη δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα».