Την δικιά του οπτική για τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» Άγγελος Τσέκερης σε ανάρτησή του στα social media. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημειώνει, βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης.

«Η διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Και είναι βαθιά και σκληρή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Άγγελος Τσέκερης, εξηγώντας στην ανάρτησή του στα social media το πώς πιστεύει ότι ξεκίνησε αλλά και γιατί αυτή δεν λαμβάνει οργανωτική μορφή.

Στη συνέχεια, ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» αναφέρεται και στο τι πρέπει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατά τη γνώμη μου, μία είναι η μάχη που αξίζει και πρέπει να δοθεί εσωκομματικά. Η μάχη για αλλαγές στο καταστατικό», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Άγγελος Τσέκερης.

Διαβάστε ακόμα: Στα άκρα ο "πόλεμος" εντός ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρήσεις, πυρά και απειλές για νέο κόμμα

🌻 Το τι έλεγε ο Στεφανος Κασσελάκης στα 24 του, τι λέει στα 35 του και τι θα λέει στα 45 του, έχει ελάχιστη σημασία. Το...

Δημοσιεύτηκε από Angelos Tsekeris στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άγγελου Τσέκερη

Το τι έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης στα 24 του, τι λέει στα 35 του και τι θα λέει στα 45 του, έχει ελάχιστη σημασία. Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης. Μιας κρίσης που φύτρωσε με τον σεισμό του 2015, κανονικοποιήθηκε το 2019, όταν τη βαφτίσαμε «διεύρυνση», «φυγή προς τα εμπρός» και «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» και εκδηλώθηκε μεγαλοπρεπώς με τη συντριπτική ήττα του 2023.

Η διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Και είναι βαθιά και σκληρή. Το ότι δεν λαμβάνει οργανωτική μορφή οφείλεται

-πρώτον, στο ότι κανείς δεν φεύγει έτσι από το κόμμα του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος άλλος του δείχνει την έξοδο ή προσπαθεί να τον εμποδίσει να μιλάει.

-και δεύτερον, στο ότι δεν υπάρχει ενέργεια και δυνάμεις να απελευθερωθούν στην κοινωνία. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει -είτε σιωπώντας είτε φωνάζοντας γι' αυτά τα απίθανα που γίνονται στο κόμμα από το 2019- είμαστε πια όλοι μέρος αυτής της κρίσης. Όχι μόνο οι εσωκομματικοί μας αντίπαλοι.

Τι πρέπει να γίνει; Άποψή μου είναι ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτηθεί ένα κέντρο που να παράγει αριστερή πολιτική. Όχι για να υπονομεύει εσωκομματικά -τι παραπάνω να υπονομεύσεις, άλλωστε, από αυτά που συμβαίνουν μόνα τους- ούτε για να εμπλακεί στα παιχνίδια των διαδρόμων και τις μικροπολιτικές εσωκομματικές κουζίνες. Αλλά για να ξαναθυμηθούμε πώς είναι η πολιτική, πώς είναι να νιώθεις αριστερός. Και δεν εννοώ μια ιεραρχική πυραμίδα στελεχών. Εννοώ ένα κέντρο με πολιτικές διαδικασίες και με ιστοσελίδες και με εκδόσεις και με εκδηλώσεις και με όλα. Και με οργανωτική δουλειά. Που θα απευθύνεται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και που θα εμπλέκει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο από τους εντός αλλά και από τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ (όπου το κύρος μας είναι στα τάρταρα). Και που θα λέει ψύχραιμα και ώριμα αυτά που θα θέλαμε να λέγονται, και για την Παλαιστίνη, και για τις εργασιακές σχέσεις, και για τη φορολόγηση των υπερκερδών και για όλα. Και όλοι αυτοί που θα φωνάζουν Α! κόμμα μέσα στο κόμμα, υπονομευτές κ.λπ., νομίζω ότι θα το αντέξουν. Όπως το αντέχει το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ που είναι το πρότυπό τους, τρομάρα μας.

Κατά τη γνώμη μου, μία είναι η μάχη που αξίζει και πρέπει να δοθεί εσωκομματικά. Η μάχη για αλλαγές στο καταστατικό. Έχουμε ένα καταστατικό φτιαγμένο για να εκλέγεται ο πρόεδρος με 100% και να μην αποδεσμεύεται απέναντι στο κόμμα. Η εφαρμογή του σε συνθήκες εσωκομματικού ανταγωνισμού είναι καταστροφική γιατί δεν επιτρέπει ούτε τη σύνθεση ούτε την ωριμότητα στις εσωτερικές πολιτικές λειτουργίες. Αν ενεργοποιηθούν ξανά οι ίδιες διαδικασίες, όπως η εγγραφή μελών με το φτυάρι, ό,τι ψηφίσετε δύο ευρώ, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων μελών από την προηγούμενη ψηφοφορία κ.λπ., ύστερα από μια επόμενη εκλογική ήττα το κόμμα δεν θα μπορέσει να αναπροσανατολιστεί. Το αποτέλεσμα θα είναι η απόλυτη διάλυση και το χάος.

Και ορισμένες δευτερεύουσες παρατηρήσεις.

Δεν ξέρω τι κάνατε εσείς 24 χρόνων, εγώ πάντως προετοιμαζόμουν για την επικείμενη διάσπαση του κόμματός μου, κόντρα στον Φίλη, τον Σκουρλέτη και τον Λάμπρου.

Πιο τρομακτικό από την τοξικότητα και την καφρίλα που περιφέρουν στα κοινωνικά δίκτυα διάφοροι δυστυχισμένοι, είναι να χρησιμοποιείται η προεκλογική μονταζιέρα της Ν.Δ. ως βάση για επιχειρήματα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι ούτε ο Κατρούγκαλος είπε στην πραγματικότητα αυτά που του απέδωσε η μονταζιέρα ούτε ο Τσακαλώτος έβγαλε «θέσεις για παράλληλο νόμισμα την παραμονή των εκλογών», ούτε τη φασαρία με τη μειονότητα την ξεκίνησε ο Φίλης. Μας γλεντάει η προεκλογική υπόγα της Ν.Δ., τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, είναι αξιοθρήνητο.