Με αναπτερωμένο ηθικό και νέα πνοή, μετά την αναβάθμιση από τη Standard and Poors και τη μεγάλη ξένη επένδυση στην Alpha Bank, κινείται στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες θετικές ειδήσεις και –κυρίως– καινούργιες ελληνικές και ξένες επενδύσεις. 

Αισιοδοξία Μητσοτάκη 

«Τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε τάξη, η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιξοότητες, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου τουριστικού resort «One & Only Aesthesis» στη Γλυφάδα.

Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα ύστερα από 13 χρόνια.

Στο Υπουργείο Οικονομικών στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, όπως υπογραμμίζει ο οίκος στη σχετική του έκθεση, αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα επειδή -μεταξύ άλλων- έχει επιτευχθεί σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει. Η ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης, όπως υπογραμμίζουν, στην καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η επένδυση στην Alpha Bank

Ακολούθησε χθες η απόφαση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, της UniCredit, να επενδύσει στην Alpha Bank, με τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, να επισημαίνει ότι «η πατρίδα μας μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο που καθήκον μας είναι να αξιοποιήσουμε εις όφελος όλων των Ελλήνων, και ειδικά των ασθενέστερων».

Νέα μέτρα στήριξης

Στο τελευταίο κομμάτι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κάποια επιπλέον παρέμβαση μέσα στο επόμενο δίμηνο, πριν κλείσει δηλαδή η φετινή χρονιά. Κρίσιμος παράγοντας ως προς αυτό είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η είσπραξη δημοσίων εσόδων, που θα δείξουν εντός του Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου αν θα υπάρξει τελικά το δημοσιονομικό περιθώριο για μια επιπλέον παροχή προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «τις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλη του μήνα, θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη, για περαιτέρω στήριξη σε συνέχεια όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, καθ’ όλη τη διάρκεια των εισαγόμενων ανατιμήσεων και στο ρεύμα, οπότε και αυτή τη φορά θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για να μην πληρώσουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα».

Ωστόσο, πέραν της στήριξης έναντι των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένεται και η παρέμβαση για τη στήριξη αυτοτελώς των ευάλωτων νοικοκυριών, με κάποιο νέο έκτακτο επίδομα ή εφάπαξ ενίσχυση. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από την εξέλιξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τις επιπτώσεις που θα έχει στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.