«Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και άκρως προβληματικές, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση όπως προβλέπει το καταστατικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε πως οι διαγραφές και οι διαδικασίες που κινούνται είναι προβληματικές και θα πρέπει να εξηγηθεί για ποιον λόγο γίνονται οι παραπομπές.

Τόνισε, ακόμη, πως πριν από λίγες ημέρες «αποφασίσαμε να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου».

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Δεδομένη η διάσπαση μετά τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα - Νέο κόμμα στα σκαριά από την "Ομπρέλα" - Όλο το σχέδιο

Παράλληλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε την ανάγκη να γίνει συζήτηση επί πολιτικού περιεχομένου και οι διαφωνίες να γίνουν με όρους ουσίας και όχι όρους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς.

Επίσης, ανέφερε πως σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα πριν από έναν μήνα, ενώ είπε πως κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο και δεν λαμβάνει λευκή επιταγή.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σημείωσε πως η εικόνα του κόμματος «δεν είναι ελκυστική προς τον κόσμο και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το κόμμα να μην είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις».

Τέλος, τόνισε πως οποιαδήποτε παρέμβαση Τσίπρα θα μπορούσε να συμβάλει σε μια θετική κατεύθυνση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Διονύση Τεμπονέρα

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις είναι πολύ δυσάρεστες και άκρως προβληματικές και οφείλουμε να συζητήσουμε διεξοδικά. Επείγει κατά την άποψη μου να συζητηθεί άμεσα η σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να υπάρξει εκτενή συζήτηση και να υπάρξει και γνωμοδότηση όπως προβλέπει το καταστατικό.

Οι διαγραφές ή οι κινήσεις οι οποίες γίνονται χωρίς να τηρούνται οι καταστατικές διαδικασίες κατά την άποψή μου είναι προβληματικές. Θα πρέπει να εξηγηθεί ακριβώς για ποιο λόγο παραπέμπονται τα στελέχη, από εκεί και πέρα το θέμα δεν είναι νομικό είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό και πρέπει να θυμίσω ότι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ οι διαγραφές ήταν έξω από την κουλτούρα του. Συνεπώς εμείς θ επιμείνουμε στη συζήτηση και στην ανάλυση αλλά και σε μια πορεία η οποία δεν θα πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα με όρους πολεμικής αναμέτρησης.

Υπάρχουν ιδεολογικά και προγραμματικά ζητήματα σε εκκρεμότητα τα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε για αυτό άλλωστε αποφασίσαμε ότι θα πάμε σε μια συντεταγμένη διαδικασία συνεδρίου στα τέλη Φλεβάρη. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει μια προκατάληψη όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων ή αν υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί εκ των προτέρων κατά την άποψη μου δεν υπηρετούν τον σκοπό τον οποίο συλλογικά αποφασίσαμε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την προεδρία Κασσελάκη: Δεν είμαι σε θέση να κρίνω και σέβομαι απολύτως το αποτέλεσμα της κάλπης μόλις πριν από ένα μήνα, από εκεί και πέρα κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο, κανείς δεν λαμβάνει λευκή επιταγή και λευκή εξουσιοδότηση. Έχουμε ήδη μπει ατύπως και τυπικά σε μερικές μέρες στην λεγόμενη προσυνεδριακή περίοδο και υπό την έννοια αυτή όλες οι αποφάσεις, όλων των στελεχών μεταξύ αυτών και του προέδρου κρίνονται και αξιολογούνται.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές: Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αν συνεχιστεί το κλίμα της εσωστρέφειας, αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στο εσωτερικό, αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε στους πολίτε , αν δεν καταφέρουμε να πάμε σε μια διαδικασία ολικής επανεκκίνησης του κόμματος τότε πράγματι στο ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι η ώρα να παρέμβει ο κ. Τσίπρας: Οποιαδήποτε παρέμβαση, οποιαδήποτε διάθεση που μπορεί να αποσοβήσει με ένα γεγονός το οποίο πραγματικά θα δημιουργήσει απογοήτευση στον κόσμο, ένα γεγονός το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες δεν ήταν μονόδρομος ή εν πάση περιπτώσει μπορούσε να έχει αποφευχθεί κατά την άποψη μου θα συμβάλει σε μια θετική κατεύθυνση.